28.000 jaar geleden. Joeni staat er alleen voor. Verstoten door haar stam reist ze de vlakte over, op zoek naar de mammoetjagers die niet meer terugkwamen, slechts gewapend met haar speer – en haar dromen. Joeni droomt wat werkelijkheid zal worden, maar de stammoeder heeft haar verboden haar dromen te duiden. Hoe kan ze stoppen met dromen?

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Yvonne (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek won de prijs van de Kinderjury, ik kende het nog niet en werd nieuwsgierig
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, interessant, mooi, ontroerend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De voor-en achterkant zijn getekend door Martijn vd Linden en de illustraties binnenin door Linda Dielemans zelf
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal speelt zich 28000 jaar geleden af en we volgen Joeni, een meisje met een bijzondere plek in haar stam. Joeni heeft belangrijke dromen, maar mag van de stamgenoten niet opgeleid worden tot de officiële dromer van de stam. Na een verkeerde interpretatie van een droom gaat er van alles mis en wil het stamhoofd Joeni niet meer in haar stam. Bijna kan ze in een andere stam wonen, maar gaat dan met Toek, de dromer op reis om zelf een goede dromer te worden. Mammoeten, leeuwen en grotten spelen een belangrijke rol in dit prachtige boek. Stukje voor stukje leer je de hoofdpersonages beter kennen en je merkt dat je misschien over sommigen in het begin te hard geoordeeld hebt.
Wie is de hoofdpersoon?
Joeni
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou heel graag Joeni willen ontmoeten, maar dan ook echt in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Alles was nog zó anders dan nu, de mensen moesten zich compleet anders redden en met zulke andere middelen…
De manier waarop Joeni zichzelf in leven kan houden vind ik erg knap.
Waar speelt het verhaal zich af?
In het verhaal zelf wordt dat niet specifiek genoemd, maar het is gebaseerd op de grotten in Frankrijk, oa in de Bourgogne. Achterin het boek staat precies welke grottekening uit welke grot komt.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is enorm knap geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het zelf meemaakt. Je gaat van Joeni houden en leeft vol spanning mee met wat er allemaal met haar gebeurt.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Op de achterkant stond teveel informatie over het verloop van het verhaal. Wat daar staat, gebeurt pas na meer dan 100 bladzijden, dat leest in het begin wat gek.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vind het onbegrijpelijk dat ik voor de Kinderjury nog niet over dit boek gehoord had en ga het nu zeker bij een heleboel kinderen onder de aandacht brengen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Kinderen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en van een mooi verhaal houden.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen