Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Deze zomer wil ik ‘De ontdekkingsreiziger’ van Katherine Rundell lezen.

Inge Mooiman van Jeugdboekhandel Silvester in Leiden raadde het me laatst aan toen ik haar vertelde dat ik niet verder ging met mijn piratenverhaal.

‘Ik ben stukgelopen op het oerwoud,’ klaagde ik. ‘Ik had gewoon geen flauw idee wat ik erover moest schrijven, omdat ik er niks vanaf weet. En tot overmaat van ramp hadden mijn twee hoofdpersonen ieder een blok aan hun been (van hout, met een ketting eraan) waardoor ze amper vooruit konden komen. Ik werd helemaal gek van mijn eigen verhaal.’

Natuurlijk wond Inge zich over deze kwestie een stuk minder op dan ik.

Ze zei: ‘Je moet dit eens lezen! Het speelt zich af in het oerwoud en is heel spannend en leuk.’

Dus dat ga ik doen. Ter leering ende vermaeck.

Ik wil nu eindelijk weleens weten hoe je over zo’n (pest)oerwoud zou moeten kunnen schrijven. Tegelijk wil ik gewoon een leuk, avontuurlijk boek lezen.

Nu maar hopen dat ik niet jaloers word…

Informatie over het boek

Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze eten larven en een tarantula, redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden.

Over Anne-Margreet Matsuura

Geef een antwoord