Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Annelies Jorna

‘Wij hebben thuis een draak gehad. Ik zal nooit die ochtend in april vergeten toen ik hem voor het eerst te zien kreeg.’

Zo begint De kleine draak met de rode ogen, het eerste verhaal in de bundel Sprookjes van Astrid Lindgren, met tekeningen van Ilon Wikland, vertaald door Rita Tōrnqvist-Verschuur. Ik dacht dat ik álles van Astrid Lindgren kende, had stukgelezen en vaak had voorgelezen, maar ik kwam deze bundel uit de jaren ’90 van de vorige eeuw tegen en bij die eerste verrukkelijke zin was ik verkocht.

Dit is een zomer vol oudere kinder-, jongeren- en grotemensenboeken die voor mij nog nieuw zijn of die ik ben vergeten, want dat laatste gebeurt een veellezer ook. De vier op de ene foto zijn net terug naar de bieb, de twee op de andere foto zijn om ‘nu te lezen’.

Er zijn en verschijnen veel te veel, om allerlei redenen aantrekkelijke, boeken om in één levensloop te kunnen lezen, laat staan in één zomer. Voor nu pik ik er naast de Sprookjes als tegenwicht ook nog een historische roman uit: The Last Tudor, van Philippa Grey (bekend van onder andere ‘The Other Boleyn Girl’ dat ook werd verfilmd). Intriges en manipulaties aan en rond het hof van Elizabeth I. Ik duik ter lering en vermaak graag onder in Britse geschiedenis (trouwens in álle geschiedenis).

Na de Shardlake-serie van C.J. Sansom, die zich als een soort historische detectives afspelen tijdens de regering van Henry VIII, dus voorafgaand aan de tijd van de koninginnen Mary en Elizabeth, is deze dikke pil een meeslepende terugkeer naar die lang vervlogen tijden, grondig gedocumenteerd. Even terzijde: zowel Wolf Hall als Bring up the Bodies (‘Het boek Henry’) van Hilary Mantel zijn over ongeveer hetzelfde tijdsbestek ook aan te bevelen, zowel in het Engels als in de uitstekende vertaling van Ine Willems. O, en nu bedenk ik dat ik van Mantels ‘Henry en Cromwell’-trilogie The mirror and the light (De spiegel en het licht) nog tegoed heb! Toe maar, weer een titel voor mijn altijd groeiende hele-jaar-door-leesverlanglijst.

welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Annelies Jorna

Informatie over het boek

Astrid Lindgren – Sprookjes
Astrid Lindgren is niet alleen de beroemde schrijfster van De gebroeders Leeuwenhart en Pippi Langkous. Ze heeft ook prachtige sprookjes geschreven. In dit boek zijn er een heleboel verzameld. Het zijn spannende verhalen die je meevoeren naar andere werelden en vervlogen tijden. Ze gaan over een jongetje dat zo klein kan worden als een muis. Over een pop die als een mooie plant uit de grond komt. Over een land waar je alles kunt, zelfs vliegen. Ze vertellen over dappere ridders en gevaarlijke rovers. De kinderen in deze verhalen verlangen naar iets dat hun leven vrolijk en blij kan maken. En dat gebeurt gelukkig ook, want in sprookjes kan alles…

Philippa Gregory – The Last Tudor
Jane Grey was Queen of England for nine days. Using her position as cousin to the deceased king, her father and his conspirators put her on the throne ahead of the king’s half-sister Mary, who quickly mustered an army, claimed her crown and locked Jane in the Tower. When Jane refused to betray her Protestant faith, Mary sent her to the executioner’s block. There Jane turned her father’s greedy, failed grab for power into her own brave and tragic martyrdom. ‘Learn you to die’ is the advice that Jane gives in a letter to her younger sister Katherine, who has no intention of dying. She intends to enjoy her beauty and her youth and find love. But her lineage makes her a threat to the insecure and infertile Queen Mary and, when Mary dies, to her sister Queen Elizabeth, who will never allow Katherine to marry and produce a potential royal heir before she does. So when Katherine’s secret marriage is revealed by her pregnancy, she too must go to the Tower. ‘Farewell, my sister,’ writes Katherine to the youngest Grey sister, Mary. A beautiful dwarf, disregarded by the court, Mary finds it easy to keep secrets, especially her own, while avoiding Elizabeth’s suspicious glare. After watching her sisters defy the queen, Mary is aware of her own perilous position as a possible heir to the throne. But she is determined to command her own destiny and be the last Tudor to risk her life in matching wits with her ruthless and unforgiving cousin Elizabeth.

Over Annelies Jorna

Deze foto’s heb ik van Annelies Jorna gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage