Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Annemarie Jongbloed

De afgelopen jaren nam Jantje (88) mij mee naar haar jeugd in Nederlands-Indië. Dat leverde een bijzonder boek op. Deze zomer ga ik op reis naar Grand Hotel Europa. Dit boek kreeg ik voor mijn verjaardag en ik heb alleen de achterkant even snel gelezen. Ik was niet meteen nieuwsgierig maar ik ga er toch aan beginnen want wie weet …

Maar eerst ga ik op reis met De kinderkaravaan! Vorig jaar won ik de derde prijs met een verhalenwedstrijd van uitgeverij Ploegsma. Ik won een boekenpakket met onder andere, dit boek. Ook voor dit boek geldt dat ik het zelf niet zou hebben gekocht. Maar een jeugdboek dat al zo lang bestaat en al door velen is gelezen … ik ga weer een grens over!

Verder ga ik het rijk der zieken in. Welkom in het rijk der zieken ligt al een poosje klaar. Omdat een aantal mensen in mijn naaste omgeving chronisch ziek is, verwacht ik herkenning. Misschien een reis naar het bekende?

Kun je ziek zijn en onbreekbaar? Wat maakt iemand (on)breekbaar? Ik ben heel benieuwd naar deze gedichtenbundel van Hans Hagen.

Deze zomer blijf ik in Nederland maar toch ga ik verre reizen maken. Dit jaar met bekende schrijvers maar de rest van het jaar ook weer met parels van meer onbekende auteurs.

Ik wens jullie nog een fijne zomer met veel leesplezier!

Informatie over het boek

An Rutgers van der Loeff – De kinderkaravaan
In 1844 trekken zeven kinderen helemaal alleen door het verre westen van Noord-Amerika, dat dan nog een gevaarlijke, ruige wildernis is. Ze zijn op weg naar Oregon. Het wordt een barre tocht langs ongebaande wegen, door hagel- en sneeuwstormen. Ze hebben geen voedsel en geen water, en ’s nachts in de duisternis gloeien de ogen van wolven…

Hanna Bervoets – Welkom in het rijk der zieken
Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Hans Hagen – Onbreekbaar
Wat is het waard dat jouw hoofd zacht op mijn schouder dat jouw lach op mijn gezicht dat we samen lief en ouder dat we samen in het licht dat we alles willen geven dat jouw handen in mijn schoot dat we samen eeuwig leven dat we samen eeuwig dood / onbreekbaar – 31 gedichten 2512 woorden – 16 illustraties

Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa
De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

Over Annemarie Jongbloed

De foto heb ik van Annemarie Jongbloed gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage