Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Annet Jacobs (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

welk boek wil jij deze zomer lezen? 2018 - Annet Jacobs

Vorig jaar wilde ik tijdens onze vakantie in Schotland eindelijk eindelijk De Harpij van A.N. Ryst lezen. Het is een lijvig boek, dat zich moeilijk in een overvolle koffer laat proppen. Ik liet er een paar schoenen voor thuis.

Helaas begaf ons autootje het op een Schotse snelweg. Een bergingswagen bracht het naar een garage in Stirling, terwijl wij zelf met een tas vol snel bij elkaar geraapte spullen door een taxi werden afgeleverd bij onze airbnb in Edinburgh.

We zagen het autootje pas vier weken later weer bij een garage in Nederland. Met in het dashboardkastje de huissleutels en in de kofferbak verschrompeld fruit, beschimmelde kaas en De Harpij. De zomer was voorbij. Het boek belandde weer ongelezen naast mijn bed, waar het al vier jaar lag. Want zo dik en eigenlijk geen tijd.

Dit jaar probeer ik het opnieuw. Thuis. In de achtertuin.

Omdat A.N. Ryst eigenlijk Daan Remmerts de Vries is en ik van Daan Remmerts de Vries hou – of in elk geval van zijn kinderboeken.

Omdat het boek volgens recensies soms lijkt op een Griekse mythe, dan weer op een middeleeuwse ridderklucht, een sprookje of een apocalyptisch tafereel dat doet denken aan de schilder Jeroen Bosch.

Op hoop van zegen.

Over het boek

A.N. Ryst – De harpij
Een man, lopend langs de snelweg, wordt opgepakt en verklaart dat hij een duivel is. Of eigenlijk: een voormalige administrateur uit de hel. Hij wordt opgesloten in een inrichting, en het is deze ongerijmde patiënt die, met verve en satanische humor, aan een dokter het verhaal vertelt van zijn herkomst, van het paradijs na de zondeval, en daarmee van het ontstaan van de wereld waarin wij leven. Waarom zijn er zulke verregaande verschillen tussen man en vrouw? Waarom hebben mensen scheppingsdrang en bezitten ze een onbewuste haat tegen schoonheid? En wat zijn eigenlijk de bedoelingen van het opperwezen?

De foto heb ik van Annet Jacobs gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage