Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Anouk Smies
Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Anouk Smies

Deze vakantie wilde ik de bundel Kooi van Alfred Schaffer lezen. Ik heb hem bijna uit.

Het is een poëziebundel vol fraaie, onrustige wendingen. De gedichten zijn een soort miniaturen, verhaaltjes waarbinnen enorm veel gebeurt zonder dat ze zich vastdraaien in een eendimensionale betekenis.

In mij raakt deze poëzie vooral het gevoel van vervreemding van anderen, en in die zin ook van onszelf.  De realiteit wordt onderzocht, maar blijkt uiteindelijk niet te beheersen. De ander (en ook de ander in onszelf) blijft ongrijpbaar. Liefde, ziekte en dood vormen de draden die onder het tapijt onze werkelijkheid vormen. Grillig, poëtisch, onverschillig, magnetisch.

In de bundel staan ook korte stukjes proza. Deze kosten mij net wat meer moeite om te lezen, maar al met al ben ik erg blij dat ik deze poëzie in de uitbundige zon van mijn restje vakantie tot me heb genomen. Ik las eerder zijn bundel Schuim (2006) en hij is me als lezer nog zeker niet kwijt.

Informatie over het boek

Alfred Schaffer – Kooi
Alfred Schaffer opent in Kooi de ruimte achter onze herkenbare werkelijkheid. Deze wordt gedomineerd door het klassieke drietal liefde, ziekte en dood. Dit is poëzie over geheimen en onzekerheden. Over de onmogelijkheid elkaar te regisseren. En over ‘De Ander’, eenvoudig te verwarren met ‘Ik’. Kooi is een sobere dichtbundel, vol tijdelijke waarheden. ‘Daar gaat de wekker. We zijn live.’

Over Anouk Smies

De foto’s heb ik van Anouk Smies gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage