Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Bianca Mastenbroek

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Bianca Mastenbroek (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Bianca Mastenbroek

Ik wil deze zomer Het geheim van de goudenregen van Chris Houtman lezen. Een historische roman voor jongeren die net uit is.

Het verhaal gaat over Elizabeth FitzRandolph-Blossom die in 1629 vanuit Leiden naar Amerika vertrok. Zij hoorde bij een groep mensen die nu de Pilgrims genoemd worden. Oorspronkelijk waren het strenge Engelse protestanten die zich tegen de kerk en de koning hadden gekeerd en daarom naar Nederland waren gevlucht, waar ze wel vrij hun godsdienst konden uitoefenen. Maar in Nederland bleken de mensen weer iets te vrij en de Pilgrims vertrokken naar de Nieuwe Wereld om daar een eigen gemeenschap op te bouwen. Nu worden zij gezien als de ‘Founding Fathers’ van Amerika.

De eerste Pilgrims vertrokken in 1620, volgend jaar precies 400 jaar geleden. Reden voor een mooi verhaal dus. Niet alleen Chris Houtman dacht dat, ik denk er precies hetzelfde over. Sinds januari dit jaar ben ik me al aan het verdiepen in de Pilgrims en dan met name in de groep die als eerste vertrok. Zij werden in Amerika geholpen door een oorspronkelijke bewoner, Tisquantum. En deze Tisquantum had al heel wat meegemaakt voordat hij de Pilgrims ontmoette. Zoveel zelfs dat ik een heel boek aan hem gewijd heb. Dat boek is bijna klaar en moet in het voorjaar uitkomen. Daarna ga ik beginnen met het tweede deel, dat over de Pilgrims zelf gaat en waarin Tisquantum natuurlijk een belangrijke rol heeft. Dat boek moet in het najaar van 2020 verschijnen.

Omdat ik er zo mee bezig ben, ben ik natuurlijk heel benieuwd naar het verhaal van Chris Houtman. Ook hij heeft een hoofdpersoon gekozen die echt heeft bestaan. Zijn Elizabeth is zelfs een verre voorouder van oud-president Barack Obama. Ik ben heel benieuwd hoe hij de Pilgrims heeft neergezet, op welke manier hij zijn research in het verhaal verwerkt heeft, en of ik nog wat van hem kan leren.

Dus ik ga snel beginnen met lezen…

Over het boek

Chris Houtman – Het geheim van de goudenregen
Leiden, 1629. Elizabeth Blossom rent door de straten. De tranen biggelen over haar wangen; binnenkort vertrekt ze met haar vader, moeder en haar kleine broertje naar een nieuw land, Amerika. Maar Elizabeth wil helemaal niet weg. Dit is wat ze kent, waarom wil haar vader toch naar dat onbekende verre land? Ze kunnen toch ook best in Leiden wonen? Daar heerst toch een redelijke vrijheid hun geloof te belijden? In Leiden wonen mensen die uit diverse windstreken hun toevlucht hebben genomen tot de tolerante republiek der Verenigde Nederlanden. Het is een soort smeltkroes vindt Elizabeth. Een mix van allerlei verschillende geloven, culturen en talen. En iedereen, maar vooral de republiek lijkt er wel bij te varen. Maar haar vader ervaart dat toch anders. Zijn droom is een nieuw bestaan op te bouwen in de Nieuwe Wereld, een bestaan gebaseerd op de Bijbel. Elizabeth heeft geen keus en moet aan boord van de Mayflower II. Via Engeland zullen ze de verre reis naar Amerika maken. Het beloofde land, volgens haar vader, waar ze vrij zullen zijn hun geloof te belijden zoals zij willen. Wat nou vrij, denkt Betsy bij zichzelf. Ze ervaart het geloof van haar ouders als verstikkend. Maar ze heeft geen keus. Ze moet doen wat haar vader haar opdraagt.

De foto heb ik van Bianca Mastenbroek gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage