Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Ineke Kraijo

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Ineke Kraijo (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Ineke Kraijo

Een paar dagen voordat ik op vakantie ging naar Noord-Ierland en Ierland bracht ik een bezoek aan de bibliotheek in Volendam. ‘s Morgens mocht ik aan drie groepen 5 iets vertellen over mijn boek Oog in oog met een reuzenos. Daarna had ik lunchpauze voordat de vierde groep 5 kwam.

Ik lunchte in de bieb en dwaalde door de rijen met boeken. Overal stonden dozen met de tekst ‘vul een doos voor €5,00.’ Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Ik vulde de doos met een researchboek (over de tweede Wereldoorlog), een fotoboek (over de Eerste Wereldoorlog), een informatieboek (over hoogbegaafdheid), een roman (over de watersnoodramp van 1953) en toen ging ik naar de kinderboeken. Ik heb een zoon van twaalf, Jelle, en een dochter van negen, Femke en gelukkig houden ze beiden van lezen. Al snel had ik twee leuke boeken voor Femke en kon ik op zoek naar iets voor Jelle. Jelle leest de laatste jaren vooral 12+ boeken en historische verhalen vindt hij geweldig. Wat historische jeugdboeken aangaat hebben we dezelfde smaak. Ik koos dus: Verlaten van Annejoke Smids. Al in de trein op weg naar Schiphol begon ik er in en eigenlijk kon ik het niet wegleggen. Helaas moest dat wel want ik werd trein-, bus- en luchtziek.

Maar eenmaal aangekomen in ons appartement aan de Ierse Zee haalde ik de schade in en las het boek in één ruk uit.

Verlaten, geschreven door Annejoke Smids gaat over Vincent, de zoon van een rijke VOC-koopman. Vincent begaat een stommiteit en voor straf wordt hij op de Sara Jacoba, een van zijn vaders schepen, naar Indië gestuurd. Op het achterplat stond al dat Vincent door de bemanning wordt achtergelaten op een onbewoond eiland. Eerlijk gezegd vond ik het jammer dat dat al in de plattekst stond, want daarmee werd een deel van de spanning weggehaald. Toch blijft het een erg spannend boek, dat ik in twee dagen heb uitgelezen en daarna heeft Jelle het verslonden. Het is meeslepend geschreven en je kunt makkelijk meeleven met Vincent.

Ik vond het bijzonder dat dit boek in de 18e eeuw speelde, de meeste verhalen over reizen op VOC-schepen gaan over de 17e eeuw, en dat de hoofdpersoon rijk was. Daardoor is het natuurlijk een heel ander verhaal dan wanneer de hoofdpersoon een scheepsjongen is die zijn kooi moet delen met anderen.

Al met al vond ik het een geweldig boek. De meeste afgeschreven biebboeken die ik had meegenomen heb ik achtergelaten in Ierland, maar dit boek heb ik mee naar huis genomen. Want ik ga het vast nog een keer lezen.

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Ineke Kraijo
Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Ineke Kraijo

Over het boek

Annejoke smids – Verlaten
Amsterdam, 1733. Vincent is de zoon van een rijk VOC-koopman. Als hij samen met een vriend een stomme streek heeft uitgehaald, wordt hij voor straf op een van zijn vaders schepen naar Indië gestuurd. In Batavia heeft vader een baantje voor hem geregeld. Maar aan boord van de Sara Jacoba ontdekt Vincent dat er bemanningsleden zijn die stiekem handelswaar achterover drukken. De bemanning is niet bepaald blij met zijn spionage-activiteiten; hij wordt achtergelaten op een onbewoond eiland. Daar moet de verwende Vincent zien te overleven. Door van de apen af te kijken wat ze eten, weet hij zich in leven te houden. Hij levert een spannende strijd met de natuur. Maar dan gebeurt er iets wat hij niet had kunnen bedenken.

De foto’s heb ik van Ineke Kraijo gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage