Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Sommige boeken heb ik nooit gelezen omdat ik domweg wist niet dat ze bestonden. Dat geldt voor ‘Het midden van de wereld’ van de Duitse schrijver Andreas Steinhöfel. Ik kende hem van het prachtige boek van Anders over een jongen die ontwaakt uit coma, dat ik besprak op mijn website JaapLeest. Het kwam aan de orde in een gesprek in De Grote Vriendelijke Podcast over Queerboeken. Op deze website worden jeugdboeken verzameld over thema’s rond homoseksualiteit en genderdiversiteit. Bas Maliepaard noemde ‘Het midden van de wereld’ zijn lievelingsboek en ik dacht: verhip, waarom ken ik dit boek niet?

Meteen gekocht en op de zomerstapel gelegd en ik was zo nieuwsgierig dat ik het ook maar meteen heb gelezen, alhoewel het best een dik boek is van bijna 400 bladzijden. Het is een ‘echte’ jongerenroman waarin de zeventienjarige Phil vertelt over zijn jonge leven. Samen met zijn tweelingzus en zijn moeder woont hij in een vervallen landhuis in een kleine stad. Vanuit de familiegeschiedenis leren we waarom hij zijn vader niet kent en hoe het kan dat er andere personages een belangrijke rol in zijn leven spelen. Hij heeft een allerbeste vriendin en wordt verliefd op een jongen en dat is allemaal net zo ingewikkeld als dat het moet zijn in het leven van een jong volwassene. Ik begreep Phil niet altijd, en de andere mensen ook niet trouwens, maar ik leefde wel enorm met hem mee. Het is lekker rommelig en wijdlopig geschreven en dat is helemaal in orde voor een zomerboek. Een verhaal om in op te gaan.

Het is voor mij soms heerlijk om even een boek te lezen waar ik niet iets van hoef te vinden. Ik heb het gewoon lekker gelezen en daar is dit boek heel geschikt voor.

Informatie over het boek

Hoe een normaal leven eruitziet, heeft de zeventienjarige Phil nooit geweten. Samen met zijn excentrieke moeder Glass en zijn norse tweelingzus Dianne woont hij in een vervallen landhuis aan de rand van een kleine stad. In dit geheimzinnige, intrigerende maar ook beangstigende huis groeien ze op, scheef aangekeken door de mensen om hen heen. Het drietal wordt omringd door allerlei bijzondere figuren, onder wie de ondoorgrondelijke Nicholas, op wie Phil onsterfelijk verliefd wordt. Phil is op zoek: naar zijn vader, naar vriendschap, liefde en zichzelf. Zo geheimzinnig als zijn verleden is, zo chaotisch is zijn leven nu. Maar één ding weet hij zeker: dit jaar zal beslissend zijn voor zijn toekomst.

Over Jaap Friso

  • Jaap Friso is recensent van jeugdboeken en leesbevorderaar. Meer informatie over Jaap Friso vind je op zijn website JaapLeest