Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Jaap Robben (schrijver, dichter) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Deze zomer zou ik heel erg graag het boek Het ijspaleis van Tarjei Vesaas lezen. Eind vorig jaar las ik zijn vertaalde roman De vogels en daar was ik enorm van onder de indruk. Het is een Noorse klassieker die verder in de wereld nog niet zo bekend is. Maar dat gaat zeker veranderen. Daarom kijk ik heel erg uit naar zijn andere roman Het Ijspaleis dat onlangs vertaald is door Marin Mars.

Over het boek

Tarjei Vesaas – Het ijspaleis
In een klein Noors dorp gaan twee jonge meisjes, de eenzelvige Unn en de levendige Siss, een intense vriendschap aan. Bij het meer buiten het dorp staat het ijspaleis: een bevroren waterval, door de elementen omgetoverd tot een fantastische constructie van doorschijnende muren, fonkelende torens en geheime kamers. Wanneer Unn besluit het ijspaleis in haar eentje te verkennen en niet terugkeert, gaat het hele dorp naar haar op zoek, maar tevergeefs. Siss moet proberen het hoofd te bieden aan dit verdriet, maar dreigt zich te verliezen in haar eigen bevroren wereld.