Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Leontine le Blanc
welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Leontine le Blanc

Van 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dé week, of eigenlijk 10 dagen, om in mijn werk als leescoördinator op een SBO-school en vanuit mijn eigen bedrijf Leesadvies extra aandacht te besteden aan leesbevordering. In de zomervakantie heb ik meer tijd om te lezen en dus lees ik alvast een aantal van de boeken die het CPNB heeft uitgekozen als kerntitels. Daarnaast lees ik ook andere boeken waarin het thema van de Kinderboekenweek centraal staat. Dit jaar staan voertuigen centraal en is het thema Reis mee! De kerntitels voor groep 1&2 en voor groep 3&4 zijn snel te lezen. Dit zijn vaak (prenten)boeken om voor te lezen of boeken om zelf te lezen door beginnende lezers. De boeken die zijn gekozen als kerntitel voor de bovenbouw kosten vaak meer tijd. Daarom ga ik Dr. Proktors Teletijdtobbe van Jo Nesbø deze zomervakantie lezen. Doktor Proktor is naar Parijs gegaan om zijn oude liefde Juliette op te zoeken. Lise en Bulle ontvangen een kaartje van hem met een cryptische omschrijving waaruit ze begrijpen dat hij hun hulp nodig heeft. Als ze hem achterna reizen naar Parijs ontdekken ze dat dokter Proktor zijn oude uitvinding, de Teletijdtobbe, weer in werking heeft gekregen. Hiermee reizen ze naar allerlei historische situaties. Leuk om op deze manier het thema van de Kinderboekenweek van een andere kant te bekijken, namelijk reizen in de tijd.

Behalve dat ik graag lees, luister ik ook graag naar boeken. Deze zomer luister ik naar Wondersmid, De roeping van Morrigan Crow van Jessica Townsend. Over het eerste deel, Nevermoor, was ook ik erg enthousiast en dit tweede deel luister ik met evenveel plezier. Het boek speelt zich af in een fantasiewereld die de schrijfster zo goed omschrijft dat ik het tijdens het luisteren in details voor mij zie en bijna ook ruik en voel. Ik leef mee met de hoofdpersoon Morrigan. Dit boek bevat humor en spanning. Een aanrader om te luisteren of te lezen.

Ik wens iedereen een fijne zomer vol leesplezier!

Informatie over het boek

Over Leontine le Blanc

Leontine le Blanc heeft een eigen praktijk (Leesadvies) voor remedial teaching en advies over lees- en spellingonderwijs. Daarnaast werkt zij in het speciaal basisonderwijs als remedial teacher en coördinator van het lees- en spellingonderwijs.


De foto’s heb ik van Leontine le Blanc gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage

Geef een reactie