Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Leontine le Blanc
welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Leontine le Blanc

Van 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dé week, of eigenlijk 10 dagen, om in mijn werk als leescoördinator op een SBO-school en vanuit mijn eigen bedrijf Leesadvies extra aandacht te besteden aan leesbevordering. In de zomervakantie heb ik meer tijd om te lezen en dus lees ik alvast een aantal van de boeken die het CPNB heeft uitgekozen als kerntitels. Daarnaast lees ik ook andere boeken waarin het thema van de Kinderboekenweek centraal staat. Dit jaar staan voertuigen centraal en is het thema Reis mee! De kerntitels voor groep 1&2 en voor groep 3&4 zijn snel te lezen. Dit zijn vaak (prenten)boeken om voor te lezen of boeken om zelf te lezen door beginnende lezers. De boeken die zijn gekozen als kerntitel voor de bovenbouw kosten vaak meer tijd. Daarom ga ik Dr. Proktors Teletijdtobbe van Jo Nesbø deze zomervakantie lezen. Doktor Proktor is naar Parijs gegaan om zijn oude liefde Juliette op te zoeken. Lise en Bulle ontvangen een kaartje van hem met een cryptische omschrijving waaruit ze begrijpen dat hij hun hulp nodig heeft. Als ze hem achterna reizen naar Parijs ontdekken ze dat dokter Proktor zijn oude uitvinding, de Teletijdtobbe, weer in werking heeft gekregen. Hiermee reizen ze naar allerlei historische situaties. Leuk om op deze manier het thema van de Kinderboekenweek van een andere kant te bekijken, namelijk reizen in de tijd.

Behalve dat ik graag lees, luister ik ook graag naar boeken. Deze zomer luister ik naar Wondersmid, De roeping van Morrigan Crow van Jessica Townsend. Over het eerste deel, Nevermoor, was ook ik erg enthousiast en dit tweede deel luister ik met evenveel plezier. Het boek speelt zich af in een fantasiewereld die de schrijfster zo goed omschrijft dat ik het tijdens het luisteren in details voor mij zie en bijna ook ruik en voel. Ik leef mee met de hoofdpersoon Morrigan. Dit boek bevat humor en spanning. Een aanrader om te luisteren of te lezen.

Ik wens iedereen een fijne zomer vol leesplezier!

Informatie over het boek

Jessica Townsend – Wondersmid. De roeping van Morrigan Crow
Morrigan Crow is ontsnapt aan haar dodelijke vloek en is inmiddels toegelaten tot het Wondergenootschap. Eindelijk hoort ze ergens bij! Het Wondergenootschap belooft haar veiligheid en vriendschap voor het leven. Maar Morrigan krijgt niet waar ze al jaren van gedroomd heeft… Morrigan is Wondersmid. En omdat Wondersmeden een slechte naam hebben, is iedereen bang voor haar. Bijna al haar nieuwe vrienden keren zich tegen haar. Tot overmaat van ramp wordt de magische stad Nevermoor opgeschrikt door een reeks mysterieuze verdwijningen. Dan doet Ezra Windbuil, de enige Wondersmid die Morrigan kent en de boosaardigste man die ooit geleefd heeft, haar een aanbod dat ze bijna niet kan weigeren… Is haar hoop op een nieuw leven al vervlogen voordat het zelfs maar begonnen is?

Jo Nesbø – Dr. Proktors teletijdtobbe
Bulle en Lise krijgen een ansichtkaart van doktor Proktor uit Parijs. De tekst op de kaart is zeer cryptisch, maar ze begrijpen er wel uit dat hij hen nodig heeft. Als de postzegel op de kaart uit 1888 blijkt te komen, vertrekken ze onmiddellijk naar Parijs. In Parijs aangekomen blijkt dat doktor Proktor zijn oude uitvinding, de teletijdtobbe, aan de praat heeft gekregen. Dokter Proktor zit in het verleden – diep in de problemen! Geholpen door Proktors vroegere geliefde Juliette, reizen Bulle en Lise de doktor achterna. Het is het begin van een groot avontuur: Bulle belandt in de goede tijd, maar op de verkeerde plek. Lise komt op de goede plek terecht, maar doktor Proktor is daar al vertrokken. Er volgt een chaotisch heen en weer gereis door de tijd om elkaar te vinden, waarbij ze flink worden dwarsgezeten door Raspa, de ex-assistente van dokter Proktor. Bulle en Lise ontmoeten allerlei bekende historische figuren, zoals Napoleon en meneer Eiffel. Ze belanden zelfs bij Jeanne d’Arc in de cel… Het blijkt helemaal niet gemakkelijk te zijn om de loop van de geschiedenis te veranderen, maar na een heleboel tijdreizen, komt uiteindelijk toch alles en iedereen weer op zijn pootjes terecht.

Over Leontine le Blanc

  • Leontine le Blanc heeft een eigen praktijk (Leesadvies) voor remedial teaching en advies over lees- en spellingonderwijs. Daarnaast werkt zij in het speciaal basisonderwijs als remedial teacher en coördinator van het lees- en spellingonderwijs

De foto’s heb ik van Leontine le Blanc gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage