Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Liselotte Dessauvagie

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Liselotte Dessauvagie antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Liselotte Dessauvagie is zelfstandig leesbevorderaar binnen haar bedrijf Dessgevraagd en daarnaast projectmedewerker de Bibliotheek op School – vo bij Stichting Lezen.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Liselotte Dessauvagie

Voor deze zomer verheug ik me op het boek Verboden te vliegen van Martine Letterie. Ik lees graag historische verhalen. Martine Letterie schrijft veel boeken over geschiedenis, vaak over de Tweede Wereldoorlog. Ik volg haar boeken al geruime tijd. In 2016 maakte ze het indrukwekkende boek Kinderen met een ster. Rick de Haas maakte daar sfeervolle illustraties bij. Ik vond het heel knap in dat boek hoe Martine de Tweede Wereldoorlog voor jongere kinderen beschreven had. Nergens te gruwelijk maar wel realistisch. Een boek om op alle basisscholen voor te lezen!

Nu is er een boek in vergelijkbare uitgave: Verboden te vliegen. Weer met prachtige tekeningen van Rick de Haas. Dit verhaal gaat over Fietje die samen met haar broer voor de duiven in het hok zorgt. Wanneer de oorlog uitbreekt nemen de Duitsers alles in beslag; huizen, fietsen, radio’s én duiven. Want die kunnen boodschappen overbrengen. Als Fietje de duiven wil beschermen moet ze een slim plan bedenken. Ik ben zeer benieuwd welk plan dat is! Dat Fietje met de duiven kan praten, helpt haar vast.

Over het boek

Martine Letterie – Verboden te vliegen
Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. “Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd? Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

De foto en de tekst over Liselotte Dessauvagie heb ik van Liselotte Dessauvagie gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage