Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Voor mijn werk bij Bibliotheek Gelderland Zuid probeer ik jongeren het plezier van lezen te laten beleven. Dat is niet altijd makkelijk, maar het kan wel degelijk! Alles valt of staat met het juiste boek bij de juiste persoon brengen. Aangezien dé jongere niet bestaat, houdt dat in dat ik ontzettend veel verschillende soorten boeken lees. Ik wil namelijk goede adviezen kunnen geven. Maar de boeken waar ik zelf er naar uit kijk bewaar altijd voor mijn vakantie. Er gingen dan ook behoorlijk wat boeken met me mee naar huis toen mijn vakantie begon en ook de koffer was goed gevuld. 

Tijdens mijn vakantie heb ik genoten van Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi over een meisje dat net na 9/11 moet dealen met de reacties op haar hoofddoek. Die reacties zijn niet mals en meestal ronduit discriminerend. Ook heb ik erg uitgekeken naar Niet te stoppen van Angie Thomas. Zij gooide enorm hoge ogen met haar debuut The Hate U Give. Beide boeken zijn boeken waar je een vlammetje mee kunt aanwakkeren bij leerlingen die zichzelf niet snel herkennen in de meeste boeken. Ik merk dat ik dat steeds belangrijker ga vinden. Gelukkig vinden YA uitgevers als Blossom en Moon dat ook. 

Nu net voor het einde van mijn vakantie ben ik eindelijk begonnen in het boek waar ik al jaren naar uit kijk, Echo Thomas Olde Heuvelt. Ik lees het omdat ik verwacht dat veel leerlingen het een goed boek voor hun lijst zullen vinden. HEX vindt namelijk gretig aftrek. Ook het feit dat Thomas ook uit Nijmegen komt is voor mij interessant. Maar ik lees het vooral voor mezelf. Ik heb net het eerste hoofdstuk uit en heb nu al rillingen over mijn ruggengraat lopen. Dit belooft wat! 

Informatie over het boek

Thomas Olde Heuvelt – Echo
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Over Marjolein Hordijk

  • Marjolein Hordijk is projectmedewerker bij Bibliotheek Gelderland Zuid. Daar maakt ze educatieve, culturele en literaire programma’s. Zo heeft ze bijvoorbeeld B/Slash ontwikkeld. Met dit project waarin 5 boeken uit de Slashreeks centraal staan lezen vmbo3 leerlingen met veel plezier. Daarnaast maakt ze onderdeel uit van de vakjury van het Beste boek voor jongeren. 

De foto heb ik van Marjolein Hordijk gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage