Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Nicky de Boer antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Nicky de Boer is leesbevorderaar en maker van lesmaterialen. Met haar website Lezenslessen wil zij docenten Nederlands in de onderbouw ondersteuning en inspiratie bieden voor het leesonderwijs

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Nicky de Boer

Wat lees ik in de zomervakantie? Vooral veel jeugdboeken! Omdat ik in juni al op vakantie ben geweest, blijf ik tijdens de zomer doorwerken aan Lezenslessen. Dat betekent dat ik in deze zomermaanden veel jeugdboeken lees waar ik boekentips over schrijf of lesmateriaal bij wil maken. Ik vind het heerlijk om de zomervakantie zo door te brengen. De tuin staat volop in bloei, de avonden zijn lang en met goed weer zit ik veel te lezen onder de overkapping.

Er liggen een aantal boeken klaar om gelezen te worden, maar één boek trekt steeds mijn aandacht. Het is Pan’s Labyrint, geschreven door Cornelia Funke. Het is het verhaal van de gelijknamige film die Funke op verzoek van filmmaker Guillermo del Toro heeft bewerkt.

Het is eigenlijk best opvallend dat ik dit boek kies, want fantasy is niet mijn favoriete genre en hele spannende verhalen kan ik beter ook niet lezen voordat ik ga slapen. Tegelijkertijd lees ik wel graag over moedige vrouwen en meisjes, die hun eigen pad durven te kiezen en daar lijkt mij dit verhaal ook over te gaan. En dan moet ik tot slot ook toegeven dat de prachtige cover van het boek er ook voor zorgt dat ik het steeds weer even in mijn handen neem. De kleuren spreken mij aan, maar ook de mysterieuze uitstraling die het heeft. Ik blijf er maar naar kijken.

Binnenkort zal ik in het boek beginnen en ik hoop dat het verhaal mij minstens zo boeit als de cover en de omschrijving van het verhaal. En als we dan een regenachtige zomerdag hebben, kan ik na het lezen van het boek de film ook nog eens opzetten.

Over het boek

In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

De foto heb ik van Nicky de Boer gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage