Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Rian Visser

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Rian Visser (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

  • Rian Visser: boeken op Ikvindlezenleuk | website

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Rian Visser

Het hele jaar door, dus niet alleen in de zomer, haal ik stapels boeken uit de bibliotheek. Ik lees zowel literatuur voor volwassenen als voor kinderboeken.

De laatste tijd gingen veel boeken bijna ongelezen terug naar de bibliotheek. Ik las alleen het begin en sloeg het weer dicht.

Tim Parks is één van mijn favoriete schrijvers. Ik begon aan In extremis. In het begin vond ik het erg grappig, maar zijn gedram over anale massages begon me te vervelen. Ik las het niet uit.

Ik luister ook veel boeken. Een boek dat ik helemaal uitluisterde was De kunst van het geluk, geschreven door psychiater Howard Cutler over zijn gesprekken met de Dalai Lama. ‘Ieder mens wil gelukkig zijn en niemand wil lijden’, is het uitgangspunt van de gesprekken. Maar hoe word je dan gelukkig?

Het is geen zoveelste zelfhulpboek, maar een prachtige zoektocht. Geluk heeft niets te maken met de omstandigheden van je leven, maar alles met het trainen van de geest. Een aanrader.

Daarna begon ik aan het luisterboek van De asielzoeker van Arnon Grunberg. Dat is zo gruwelijk cynisch verhaal dat ik twijfel tussen stoppen of het middenstuk overslaan en de afloop nog even beluisteren. Ja, Grunberg kan schrijven. Maar nee, de boodschap is mij te nihilistisch.

Daarnaast lees ik De onverklaarbare logica van mijn leven van Benjamin Alire Saénz. Eerder luisterde ik Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van dezelfde auteur. Een prachtig boek over de vriendschap van twee jongens. Het is een verhaal waarin je de noodzaak van de schrijver voelt om een verhaal met een boodschap te vertellen. Dit tweede boek heeft dezelfde sfeer. Toch is het geen zware, moralistische kost. Dat komt waarschijnlijk door de frisse stijl en de humor. Ook wordt de betekenissen van de gesprekken niet helemaal voor je uitgelegd (soms wel iets te veel). De personages zijn sympathiek en goedhartig. Bij tijden is het verhaal sentimenteel en ontroerend.

De auteur schrijft achterin De onverklaarbare logica van mijn leven dat hij een paar jaar gedaan heeft over het schrijven ervan en dat er daarna, toen de redacteur het las, nog veel aan moest gebeuren. Je voelt dat dit geen haastwerk is, geen vluchtige poging om het succes van het eerste boek te evenaren. Het voelt écht en dat is waarnaar ik blijkbaar hunker.

Er is zoveel narigheid op de wereld. Soms is het fijn om een boek te lezen, waarin de intenties van de hoofdpersonen ‘goed’ zijn. Een verhaal waarin vriendschap en liefde centraal staat.

Zo wil ik zelf ook schrijven en hopelijk doe ik dat ook. Zar en Lina (uit de Zar-serie) zijn beste vrienden. Tilia en Denny (uit Robotoorlog) verdiepen hun vriendschap steeds meer. Blitz en Priet (uit de Blitz!-serie) laten elkaar nooit in de steek.

Troost bieden, hoofdpersonen creëren die je echt zou willen kennen, dat is blijkbaar wat ik op het ogenblik zoek.

Over het boek

Benjamin Alire Sáenz – De onverklaarbare logica van mijn leven
Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen. Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf? Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.

De foto heb ik van Rian Visser gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage