Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Sandra Hessels

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Sandra Hessels (vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik ga op reis en ik neem mee…

Net als vorig jaar mag ik van Mathilde weer vertellen welk boek ik deze zomer wil lezen. En net als vorig jaar kan ik gewoon niet kiezen. Enerzijds omdat er zo veel keus is (al die ongelezen boeken in de kast die nog steeds geduldig op me wachten, en steeds meer vrienden krijgen), anderzijds omdat er nog steeds te weinig uren in een week zitten – en ik ook tijdens de vakantie een beetje moet doorwerken. Maar deze zomervakantie hoop ik toe te komen aan…

Er was eens iets anders van Danielle Teller. Een sprookjeshervertelling over Assepoesters stiefmoeder. Ik had er al een leesfragment gezien en ik ben reuze benieuwd! Harteloos van Marissa Meyer, over de boze koningin uit Alice in Wonderland vond ik ook geweldig om te lezen (en te vertalen), en ook Levana over de boze koningin van Sneeuwwitje (maar dan binnen de wereld van The Lunar Chronicles) gaf een interessante kijk in het leven van een gedoodverfde slechterik. Ik ben superblij dat ik dit boek won en ik kan niet wachten het te lezen!

De magische apotheek van Anna Ruhe. Het omslag ziet er prachtig uit en volgens de uitgever is het een boek voor fans van Harry Potter. En er volgen meer delen, dat is altijd goed te weten. Ik ben heel benieuwd naar dit boek, ook omdat ik steeds meer gemengde reacties zie hier en daar, en ik ga het sowieso eerst zelf lezen voor ik het gebruik als verhaal voor het slapengaan. Dat mag voorlopig ook weer niet al te spannend zijn.

Wat maak jij ervan van Karin Luttenberg. Ik heb al eens een Wreck This Journal gekocht om lekker creatief aan de slag te gaan met diverse (soms heel buitensporige en rare) opdrachten en uitdagingen en aangezien ik dol ben op handletteren leek me dit een leuk boek voor deze zomer. De kans is groot dat ik het samen met de kinderen ga doen, want die vinden het minstens zo leuk!

Wat natuurlijk helemaal handig is: een tablet meenemen met daarop de app van de Vakantiebieb. Er staan zeker voor de kinderen leuke titels op die ik kan voorlezen of die de oudste in elk geval zelf kan lezen. En het is toch wat handiger meenemen dan een hele stapel boeken. Met een abonnement op de bibliotheek kun je zelf natuurlijk altijd e-books uitlenen en zelf kiezen welke titels je graag wilt, maar de Vakantiebieb-app is voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken (tot eind augustus). En dat is toch ook een beetje een vakantietraditie aan het worden.

Zoals gezegd ben ik ook in de vakantie aan het vertalen. Maar ik ben wel met een stel heel erg leuke titels bezig. Nu nog met een jeugdfantasy over Jane Doe die nogal halsoverkop in een spannend en fantasievol avontuur terechtkomt. Ze gaat op zoek naar haar vader en reist niet alleen naar andere werelden en dimensies, maar moet het daarbij opnemen tegen een afgrijselijke slechterik die veel meer weet over haar verleden dan zijzelf. En als ze eenmaal te weten komt wie ze echt is…

En daarnaast mag ik binnenkort weer wat letterlijker de boeken in duiken met behulp van Matilda uit Pages & Co, want deel twee komt eraan! In het eerste boek leerde we Matilda kennen, een zogeheten boekdwaler die in staat is met personages uit haar favoriete boeken te praten, ze naar haar wereld te halen en mee te reizen naar hun fictieve wereld. (Het lijkt me heerlijk als dat echt zou kunnen!) Het eerste boek is sinds dit voorjaar verkrijgbaar, en we gaan hard aan de slag met het vervolg. Zin in!

Fijne zomer allemaal! En heel veel (voor)leesplezier!

Over de boeken

Anna James – Tilly and the Lost Fairytales
After solving the mystery of Tilly’s mother’s disappearance, the bookwandering community is at risk. An extreme group of Librarians have taken over the British Underlibrary and they want to restrict bookwandering. Tilly and Oskar believe that The Archivists are the key to restoring balance – but nobody has seen them for thousands of years, and most people think they never really existed anyway. Is a journey to the French Underlibrary and a peculiar book of fairytales, the key to discovering their whereabouts? But wandering into fairytales is dangerous and unpredictable, and the characters aren’t as they seem. Soon, Tilly and Oskar realise that villains don’t just live inside the pages of books. Sometimes, you don’t get to live happily ever after…

Anna Ruhe – Er hangt een geheim in de lucht
Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa? Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

Danielle Teller – Er was eens iets anders
De tienjarige Agnes wordt door haar arme boerenfamilie weggestuurd om bij een wasserij te gaan werken. Na enkele jaren ontvlucht ze haar tirannieke bazin, raakt onderweg zwanger en weet uiteindelijk als alleenstaande moeder een bestaan op te bouwen. Door een ongelukkige gebeurtenis keert ze terug naar het landhuis met de wasserij. Daar wordt ze het kindermeisje van Assepoester. Ze worstelt met haar liefde voor dit meisje dat haar stiefdochter wordt en uiteindelijk de gevierde prinses die de onbereikbare fantasieën van velen belichaamt.

Jeremy Lachlan – Jane Doe and the Cradle of All Worlds
Fourteen years ago, Jane Doe and her father arrived on the steps of the Manor – the entrance to a dangerous labyrinth connecting the island of Bluehaven to many other worlds. That was the same night the earthquakes started, and Jane and her silent, troubled father, John have been feared and despised ever since. When the strongest quake yet strikes and John disappears back into the Manor, Jane embarks on a perilous adventure to find her father and save her world – perhaps all worlds – from destruction…

Karin Luttenberg – Wat maak jij ervan
Wat maak jij ervan van topauteur Karin Luttenberg is de ultieme uitlaatklep voor al jouw creativiteit. 192 pagina’s barstensvol unieke en inspirerende opdrachten en teksten om jou in je eigen creatieve flow te krijgen. Teken, schrijf, knip, plak, handletter, gebruik veel kleur of juist weinig. Persoonlijker wordt het niet, je bepaalt zelf wat jij ervan maakt. Karin helpt je op weg, inspireert en enthousiasmeert.