Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Sanne Rooseboom

Deze zomer wil ik There there, van Tommy Orange lezen. Door het jaar heen zijn er altijd boeken die m’n interesse vangen en die ik ergens op een mentaal lijstje zet. Die lijstjes verlies ik altijd weer, dus helpt het om net voor de vakantie rond te neuzen op Goodreads en van het ene boek naar het andere te hoppen, op zoek naar de titels waar ik zo benieuwd naar was.

Dit is daar eentje van. Het boek is het debuut van een schrijver met een native American-achtergrond. Sowieso al een boeiende insteek, want ik weet weinig van hoe native Americans leven in de Amerikaanse steden van nu. In de recensies las ik al over de worsteling van veel mensen. Hoe blijf je trouw aan je tradities? Hoe zorg je dat ze niet gaan knellen? Hoe word je serieus genomen in de wereld van nu, terwijl je wél vasthoudt aan de gewoonten van toen je volk nog niet in flatgebouwen woonde?

Orange schrijft over twaalf afzonderlijke personages met hun eigen perspectief, een vorm die ik ook aantrekkelijk vind. Als personages goed zijn neergezet, kan dat een kleurrijke manier van vertellen zijn. Dus ik heb zin om dit boek te gaan lezen, in een Duits bos.

Informatie over het boek

Tommy Orange – There there
Jacquie Red Feather is newly sober and hoping to reconnect with her estranged family. That’s why she is there. Dene is there because he has been collecting stories to honour his uncle’s death, while Edwin is looking for his true father and Opal came to watch her boy Orvil dance. All of them are connected by bonds they may not yet understand. All of them are here for the celebration that is the Big Oakland Powwow. But Tony Loneman is also there. And Tony has come to the Powow with darker intentions

Over Sanne Rooseboom