Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Saskia Oudshoorn

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Saskia Oudshoorn antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

  • Saskia Oudshoorn: geen boeken op IkvindlezenNIETleuk | website

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Saskia Oudshoorn
Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Saskia Oudshoorn

Het geluid van de nacht  van María Duenas.
Het boek is al uit 2009, maar pas in januari kwam ik het tegen op een rommelmarkt. Sindsdien ligt hij op mijn te lezen stapel. Het is een aardige dikke pil en daar begin je niet op een drukke dag aan. Wat mij vooraf al intrigeerde was, dat het maandenlang op nummer 1 in Spanje heeft gestaan, het overal ter wereld verkocht is en het mij compleet ontgaan is. Waar was ik toen het hot was? Geen idee. Wat me aantrekt zijn meerdere dingen. Het speelt zich grotendeels in Spanje af en ik hou van de binnenlanden van Spanje, de zinderende hitte, het geluid van de krekels en de geur van van de pijnbomen aan het eind van de dag. Daarnaast speelt een vrouw de hoofdrol, een eenvoudig meisje dat uitgroeit tot coutière en uiteindelijk geheim agent wordt. Vervolgens hou ik van echte literaire zinnen, mooie golfbewegingen en metaforen. Iets waar ik geen held in ben, ik ben rechttoe rechtaan, ik schrijf makkelijker, kortere zinnen. Daarbij zie sneller ergens de humor ergens van in, waardoor ik nooit de literaire lading kan krijgen als het boek wat ik nu voor me heb.  

Over het boek

Maria Duenas – Het geluid van de nacht
Sira Quiroga werkt in een van de beste naaiateliers van het Madrid in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze is verloofd met een nette jongen en haar toekomst lijkt uitgestippeld. Dan gooien twee mannen haar leven overhoop: een aantrekkelijke bon-vivant en haar vader, die ze nooit heeft gekend. Sira laat alles achter en vlucht met haar minnaar voor de naderende burgeroorlog naar Marokko, waar ze zorgeloos geniet van een leven vol feesten, vrijheid en luxe. Totdat ze in de steek wordt gelaten en berooid achterblijft. Dankzij haar talent als naaister weet ze echter te overleven. Ze krijgt belangrijke klanten en via hen maakt ze kennis met een agent van de Engelse geheime dienst, die haar overhaalt te gaan spioneren voor de Britse overheid.

De foto’s heb ik van Saskia Oudshoorn gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage