Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2019): Mariëtte Raeven

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 61 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina, en hier vind je alle boeken in één oogopslag.

Vandaag geeft Mariëtte Raeven antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Mariëtte Raeven is leesconsulent bij bibliotheek Helmond-Peel

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? 2019 - Mariëtte Raeven

Op vakantie las ik in de Volkskrant de boekentip van Annet Schaap: “De oorlog die mijn leven redde”. Hoewel ik behoorlijk wat jeugdboeken lees, ben tenslotte jeugdbibliothecaris, had ik nog nooit van de schrijfster gehoord. Maar gelukkig kon ik in Italië het boek direct downloaden via e-books van de bibliotheek. Ik heb het in één ruk uitgelezen en heb daarna direct verschillende exemplaren besteld om toe te voegen aan projecten “75 jaar bevrijding” van onze bibliotheek.

Het boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog in Engeland en vertelt het verhaal van Ada, een meisje met een klompvoet, en haar broertje Jamie die samen bij Susan op het platteland komen wonen. Het verhaal bevat zeker akelige details maar blinkt uit in empathie en mededogen voor de drie hoofdpersonen. Ook loopt het boek goed af: ondanks een zwaar bombardement leven het dierbare paard en de kat nog!

“De oorlog die ik eindelijk won” is het vervolg. De titel belooft al veel en ik ga er vanuit dat ik het weer net zo snel zal uitlezen.

Over het boek

Kimberly Brubaker Bradley – De oorlog die ik eindelijk won
De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en Ada en haar broertje Jamie zijn vanuit Londen geëvacueerd naar het landgoed van Lady Thornton. Daar bereikt hun het bericht dat hun moeder is omgekomen bij een bombardement van de munitiefabriek waar ze werkte. Ada zelf moet geopereerd worden aan haar klompvoet. Gelukkig heeft ze Butter nog, de pony waar ze met veel plezier op rijdt. Een ontroerend oorlogsverhaal over hoop en strijd.

De foto heb ik van Mariëtte Raeven gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage