Bloem moet een tijd bij haar oma wonen omdat haar vader op zakenreis is. Haar oma woont in een vreemd dorp waar al decennialang kinderen verdwijnen. Het dorp, dat bekend staat om de bijzondere stoffen die worden geweven, is koud en de mensen zijn mysterieus. En wat betekenen die vreemde regels van oma nou? Wanneer Bloem bevriend raakt met Erasmus zijn ze vastbesloten om te achterhalen wat er aan de hand is. Ze ontdekken dat de antwoorden misschien in het donkere en kronkelige Wirwarwoud liggen. Zullen ze de moed vinden om naar binnen te sluipen en het mysterie op te lossen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Bloem maakte zich al een hele tijd zorgen.
Ze strekte haar nek en drukte haar rode wang en de zij- kant van haar neus tegen het koude glas van het treinvenster. Zo probeerde ze zich te concentreren op de steentjes en de rails die onder haar voorbij zoefden.
Ademen, zei ze tegen zichzelf, blijven ademen.
Ze wist dat dat belangrijk was als haar hart weer eens raar begon te doen en het dacht dat Bloem tegen een berg op holde, terwijl dat helemaal niet zo was.
Ik maak me geen zorgen, zei ze vastberaden tegen haar spiegelbeeld. Dat spiegelbeeld had blauwgrijze ogen en kort, nieuwsgierig haar dat de kleur had van roest en bakstenen – net als zijzelf had. Maar ze vond dat haar eigen armen niet van die puntige ellebogen hadden, of zo flinterdun waren als de armen die ze in het raam zag. Met moeite pakte ze haar jas uit haar rugzak en trok hem aan over haar flesgroene vest, zodat die nare puntige ellebogen niet meer te zien waren. Het vest was haar eigen ontwerp en het hing over haar mandarijnkleurige, ribfluwelen lievelingsjurk als een plukje mos op een oude boom. De jurk had twee geweldig grote zakken aan de voorkant, die groot genoeg waren om er allerlei nuttige spullen in te verstoppen. Bloem trok hem altijd aan als ze in een creative bui of op een lange reis was. (blz. 1)

Bloem is met de trein onderweg naar haar oma. Haar vader gaat een paar weken voor zijn werk naar het buitenland en in die tijd logeert Bloem bij oma. Ze hoeft niet naar school, want het is zomervakantie. In de trein zit een vreemde oude mevrouw. Als zij uitstapt laat ze een boekje vallen, met een zijden stof als kaft. Bloem probeert het terug te geven, maar de mevrouw is nergens meer te zien. Het boekje voelt heerlijk aan en ze stopt het in de zak van haar jurk. Als ze bij haar eindbestemming aankomt is ze het boekje alweer vergeten. Bloem vindt het leuk om haar oma weer te zien.

Oma hield haar kopje omhoog.
‘Maak nog een kopje thee en pak nog een koekje voor me alsjeblieft, lieverd.’
Bloem zette de ketel op het fornuis.
‘Waar waren we gebleven? O ja,’ zei oma en ze verwijderde wat pluisjes van een paar kevervleugels die ze aan het maken was. ‘De stof werd steeds beroemder. Zwello werd almaar welvarender en almaar groter… tot er iets raars gebeurde.’
De ketel floot toen het water begon te koken en Bloem schonk het hete water over de geurige theebladeren.
‘Er verdwenen ineens kinderen. Stuk voor stuk, de een na de ander, als trekvogels.’
Bloem zette de ketel neer en bracht de thee naar haar oma.
‘Wat bedoel je? Hoe verdwenen ze dan? Wanneer gebeurde dat?’
Rembrandt legde zijn snuit op de rand van zijn mand, alsof hij mee lag te luisteren.
‘Precies zoals ik zei: er verdwenen kinderen. Eentje hier, een tweede weer ergens anders. Ze waren er gewoon ineens niet meer. Ik weet nog dat ik drieëntwintig was toen Wilma Narkel verdween. Wilma was zwemkampioene. Elke ochtend voordat ze naar school ging zwom ze de rivier op en neer als een zeehond, totdat er op een ochtend iets vreemds gebeurde. Het begon met Wilma’s ogen. Heel langzaam, bijna ongemerkt, begon de kleur van haar ogen te vervagen. En voordat ze het in de gaten had, begon ook de kleur van haar haar te verbleken. De laatste keer dat Wilma de rivier in ging was ze ondanks haar leeftijd van tien jaar zo grijs als een oude vrouw. De mensen die het vanaf de waterkant hadden gezien zeiden dat ze diep inademde, onder het wateroppervlak dook en oploste als een klodder verf. Er waren er die zeiden dat ze was opgegeten door de oude vis die volgens sommige geruchten zou rondzwemmen hier in de Zwel. Maar ik ben niet bijgelovig genoeg om te geloven dat dát erg waarschijnlijk is.’ (blz. 19)

Er gebeuren al jaren vreemde dingen in het dorp waar oma woont. Er verdwijnen wel eens kinderen. Oma vertelt het verhaal van Wilma Narkel. Zij is nooit meer teruggevonden. Het lijkt alsof de verdwijningen iets te maken hebben met een weverij. Die is ook zomaar verdwenen. Toch wordt er regelmatig nieuwe stof afgeleverd bij de stoffenwinkel. Niemand weet waar de stof vandaan komt. Oma vertelt ook over regels waar Bloem zich bij haar thuis aan moet voldoen.

‘Nu je vader de komende paar weken weg is en je hier bij mij in Zwello logeert, wil ik dat je je aan vier simpele regels houdt. Niet veel mensen lijken zich nog aan die regels te houden tegenwoordig, maar ik ben soms een beetje ouderwets, Bloem, en ik hou me er wel aan.’
Bloem pakte een blocnote uit haar rugzak en noteerde wat haar oma zei. Met elke zin die ze schreef verstijfden haar vingers en deed haar hart zijn bekende dansje.
REGELS:
1) Alle was moet overdag gedaan worden. Haal elke dag voor zes uur ’s avonds de was van de lijn en breng alles naar binnen (zelfs als het nog nat is).
2) Alle suikerklontjes moeten achter slot en grendel worden gehouden.
3) Vergrendel ’s nachts de ramen en trek de gordijnen dicht.
4) Veeg NOOIT, MAAR DAN OOK ECHT NOOIT, het stof van de raamkozijnen. (blz. 21)

Waarom heeft oma deze regels? Wat kan er misgaan als Bloem zich niet aan deze regels houdt?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Hannah Peck. Ze laten zien wat Bloem doet

illustratie uit Samuel J. Halpin - De griezelige Kregs van het Wirwarwoud

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Bloem
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil Bloem en Erasmus ontmoeten en ze helpen bij het oplossen van het mysterie
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in het dorp waar de oma van Bloem woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend en mysterieus en soms griezelig verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
er komt een heel bijzonder voertuig voor in dit verhaal
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van een spannend, en soms griezelig verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen