Irene de Pous – Yaru Makki’s reis (1e recensie)

Yaru Makki, een eigenwijs duinkonijn, woont op Schiermonnikoog. Jaloers kijkt hij naar de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Op reis, dat wil hij ook! Hij neemt de veerboot naar Lauwersoog. Daar ontmoet hij Bakkes, een reislustige en wereldwijze rat. Bakkes vertelt Yaru Makki over al zijn heldhaftige avonturen. Samen besluiten ze met de trekvogels mee te liften, maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet. En is Bakkes wel zo dapper als hij lijkt?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Yaru Makki was het eerste – en tot nu toe enige – konijn op het eiland met een brievenbus. Hij had zijn bus felrood geschilderd. Daarna schroefde hij hem op een lange paal en zette deze hoog op het duin. De paal stak ver boven alle struiken uit en was zó lang dat Yaru Makki een laddertje nodig had om zijn brievenbus te kunnen legen.
‘Denk je soms dat ik scheel ben?’ kraste Karima de Kraai beledigd, toen ze de hoge, rode brievenbus voor het eerst zag. Zij bracht op het eiland elke dag de post rond.
Yaru Makki dácht het niet, hij wist het wel zeker. Karima had nog nooit een brief recht zijn hol in gezwiept. Zijn brieven vielen in de stekelstruiken, hingen soms hoog in een den of vlogen meteen weer weg met de wind. Maar dat zei hij niet hardop. Straks bracht ze hem helemaal geen brieven meer. En brieven, daar hield hij juist zo van! (blz. 9)

Yaru Makki woont op Schiermonnikoog, maar hij zou graag meer van de wereld willen zien. Daarom is hij dol op post. Zo heeft hij contact met de rest van de wereld. Op een dag besluit hij mee te gaan met de veerboot. Als hij aan de overkant is aangekomen gaat hij op pad. Maar dan valt hij in het water en gaat kopje onder. Hij wordt gered door Bakkes, een rat, die hem mee neemt naar zijn huis.

Als Yaru Makki de volgende ochtend wakker wordt, is het hol leeg. Meteen weet hij weer waar hij is: in het hol van Bakkes. Bakkes die in Zambia is geweest. bij Groenland heeft gevaren en aan een leeuw is ontsnapt. En die hem vandaag eens zou laten zien wat er in de wereld te beleven valt. Hij springt oevereind en gaat naar buiten. Nu het licht is, ziet hij pas waar hij is. En hij kijkt, en kijkt zijn ogen uit!
Voor hem strekt zich een plas uit met heel laag water. Overal steken plukken riet en gras uit, liggen eilandjes van modder en hier en daar groeien zelfs kleine struiken in het water, dat zilver glinstert in de zon. In het lage water en de modder, tussen het riet en in het gras wippen en waden alle soorten vogels. Vogels met lange rode poten, met dunne spitse snavels, met staarten die omhoog krullen. Vogeltjes die heel snel heen en weer wippen. Of juist langzaam en deftig door het water stappen. Sommige vogeltjes kun je bijna niet zien in de modder, omdat ze dezelfde kleur hebben. Andere hebben feloranje snavels. Sommige zijn alleen, andere in groepjes. Maar allemaal pikken ze vlug en vaak met hun snavel in de modder en het water.
‘Da’s nog ‘s wat anders, hè, dan je holletje op dat eiland? En al die k’nijnen die je al kent?’ zegt Bakkes, die komt aanlopen met een vers knolgebakje in zijn poot voor Yaru Makki. Deze neemt het dankbaar aan en hapt er een flink stuk uit. Van al die nieuwe indrukken heeft hij honger gekregen. (blz. 36)

Bakkes heeft veel verhalen te vertellen. Hij is in allerlei landen geweest en heeft mooie dingen gezien en gevaarlijke dingen meegemaakt. Samen besluiten ze verder op reis te gaan. Ze maken een afspraak met een aantal vogels dat zij hun houten vlot zullen meenemen. En daar gaat Yaru Makki…

Hela, hola, daar vliegt het vlotje al. En Bakkes staat nog met zijn poten in de modder. Hoger en hoger vliegen Tummel, Pummel en de anderen, de touwen in hun snavel.
‘Ga maar,’ schreeuwt Bakkes omhoog.
Veel anders kan Yaru Makki niet doen. Het vlotje is al te hoog om ervan af te springen. Hij zal zonder zijn vriend moeten gaan. Waarom moest Bakkes nou net op het laatste moment van het vlotje springen? Wat was er zo belangrijk om nog te gaan halen? denkt Yaru Makki. Hij kijkt naar beneden. De vogels in de plas worden steeds kleiner. Bakkes is nog maar een stip. Hij zwaait en roept iets. maar Yaru Makki kan het niet meer verstaan. Dan dringt het tot hem door: hij vliegt! Hij zit op een vlotje en hij vliegt. Hij voelt de wind door zijn vacht en snuift eens diep de lucht in. Het lijkt wel anders te ruiken, zo hoog boven het water. Frisser. Luchtiger. Hij rilt. Het is kouder ook.
Nu zijn ze bijna de Ezumakeeg voorbij. Ze vliegen over een laatste bosje en dan strekt het open water van het Lauwersmeer zich voor hem uit. Yaru Makki spitst zijn oren. Het is stiller, hierboven. Hij hoort geen gekwetter, gesmak en geplons meer. Geen geritsel, gezoem en geronk. Alleen nog het slaan van de vleugels van de tureluurs, die alle in hetzelfde ritme vliegen. Zoef, zoef, zoef.
Dan, ineens…
‘Hatsjoe!’ Tummel niest, zijn snavel valt open en het touw – dat rechtsachter aan het vlotje vast zit – glijdt eruit. Het vlotje zakt scheef. Nog net weet Yaru Makki de linkerrand vast te grijpen.
Maar…
‘Gezondheid, makker,’ roept Pummel, die linksvoor vliegt, achterom. Terwijl hij roept, glipt ook bij hem touw uit de snavel. (blz. 45)

Wat gaat er met het vlotje gebeuren? Zal Yaru Makki veel van de wereld zien? Gaat hij ooit weer terug naar Schiermonikkoog?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn van Nora Tinholt. Ze laten dingen uit het verhaal zien. Ik vind de illustraties leuk en vrolijk.

illustratie uit Irene de Pous - Yaru Makki's reis

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is het duinkonijn Yaru Makki
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil wel op reis met Yaru Makki
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal begint op Schiermonnikoog en dan ga je mee met de reispogingen van Yaru Makki
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk om met Yaru Makki mee op reis te gaan
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat het begin van de reis niet goed gaat
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Achterin het boek vind je informatie over het Waddengebied en de dieren die daar leven
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van een spannend avonturenverhaal over dieren
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet