boekomslag Anna Woltz - Haaientanden

Atlanta van elf heeft een waanzinnig plan: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis. Ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is even oud als Atlanta, Hij is vrolijk, grappig én mysterieus: hij is weggelopen van huis, maar heeft niks meegenomen. In zijn zak zitten alleen twee haaientanden … Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

Mijn fiets zoeft naar beneden. De wind suist dwars door me heen, maar ik knijp niet in mijn remmen. Ik kijk omhoog naar de vuurtoren. Een spierwitte, vierkante toren die zo uit een sprookje komt.
En da voel ik een dreun.
Ik knal keihard tegen de jongen die voor me fiets. Zijn achterlicht spat uit elkaar. Ik ga half over de kop, hij kan nog net blijven staan. Ik val en voel dat er tussen mijn elleboog en de straat opeens geen vel meer zit.
Ik klem mijn kiezen op elkaar, maar begin niet te huilen. Van alle meisjes die ik ken, huil ik het minst.
Even is het heel stil.
Hier beneden, in dit kommetje achter de dijk, waait het niet. Alle spullen uit mijn fietskratje liggen verspreid over het pad. Flessen water, regenjas, twaalf boterhammen met kaas, vier bananen.(blz. 7)

Atlanta is begonnen aan een fietstocht. Ze wil rond het IJsselmeer fietsen. Ze is een paar kilometer onderweg als ze tegen Finley op fietst en op de grond valt. Ze is boos en pakt snel haar spullen weer in haar fietskratje. Ze moet verder…

Ik ben buiten adem.
Nog nooit van mijn leven heb ik zo’n lang stuk gefietst. En zeker niet in mijn eentje.
Dit is pas het allereerste begin, zeg ik steeds tegen mezelf. Ik mag echt geen seconde denken dat ik al een beetje moe ben. Moe bestaat nog zeker honderdvijftig kilometer niet.
Tot aan Medemblik kende ik het van fietstochten met mijn vader. Vierentwintig kilometer over de hoge dijk en dan lunchen in het haventje. Alles wat je ziet, lijkt zo van een ansichtkaart te komen.
Maar dan.
Na Medemblik begint de langste weg ooit. Kaarsrecht, geen apart fietspad, auto’s razen voorbij. En het IJsselmeer zie ik niet meer, want de dijk zit ertussen. Daar mogen nu alleen nog maar schapen met bolle ogen en harde koppen grazen.
Terwijl hoog boven mijn hoofd de wieken van een windmolen zoeven, denk ik aan mama. Ik probeer me voor te stellen hoe een leven zonder haar zou zijn.
Maar ik weet niet waar ik moet beginnen.
Het kan gewoon niet.
Daarom fiets ik hier. Het is bijna niks, maar het is beter dan wachten. (blz. 18)

Atlanta komt er achter dat het best zwaar is om zo ver te fietsen. Ze is nog geen 40 kilometer onderweg. Ze fietst door en probeert haar moeheid te vergeten. In een donker bos komt ze Finley weer tegen. Waarom fiets hij hier in zijn eentje? Waarom wil Atlanta zo’n lange fietstocht maken? Wat is er met haar moeder aan de hand? Heeft ze nog last van de val?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, ontroerend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Maartje Kuiper. Ze laten gebeurtenissen uit het verhaal zien. Ik vind de geometrische vormen en lijnen in de illustraties erg mooi. Het lijkt eenvoudig, maar het laat veel zien

illustratie uit Anna Woltz - Haaientanden

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Atlanta
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Atlanta ontmoeten en misschien een stukje meefietsen (wel met wind mee)
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af tijdens een fietstocht rondom het IJsselmeer
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Atlanta tijdens haar fietstocht Finley tegenkomt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Atlanta’s moeder ziek is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Aan het einde van het verhaal moest ik huilen
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van een avonturenverhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord