Michael Reefs – Bram en de Bliksemjagers (1e recensie)

boekomslag Michael Reefs - Bram en de Bliksemjagers (De avonturen van Bram 3)

Als zijn vriendin Mei-Lin midden in de nacht op zolder verschijnt, weet Bram dat er iets niet in orde is. Via het dozennetwerk reizen ze naar het Italiaanse dorpje Graun, waar Mei-Lin een eeuwenoude Bolbliksem activeert. De Bliksemjagers beheren deze bollen om het weer op aarde te kunnen regelen. Bram maakt al snel kennis met Nodin Laffadini, een bekende illusionist. En hij is niet alleen. Samen met een oude bekende van Bram zoeken ze nog meer Bolbliksems, om uiteindelijk een oeroude, gevaarlijke kracht in Mexico te laten ontwaken. Lukt het Bram om te verhinderen dat de twee de macht over de wereld krijgen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het is er aardedonker, koud en nat. En behoorlijk krap. Lauriël kan zich niet bewegen. Tijd vliegt aan haar voorbij, het bestaat niet meer. Ook de controle over haar lichaam is ze kwijt. Wat een gemene rotstreek was het ook van die Bram om haar in deze robotstofzuiger op te sluiten. Kon ze maar iets bedenken om zich hieruit te bevrijden.
Ergens in deze ruimte zonder grenzen bevinden zich de deeltjes die eerst de Zolderschimmen vormden. Deeltjes die misschien hun weg naar elkaar toe kunnen vinden. Maar het zal niet zo eenvoudig zijn om ze te verplaatsen, ze leven allemaal hun eigen leven. Ieder deeltje beweegt los van de andere. Er zit krachtige energie in opgeslagen. Energie waarmee de Zolderschimmen konden reizen. Die kan Lauriël misschien gebruiken om te ontsnappen. (blz. 7)

Lauriël, is een gevaarlijke vrouw. Ze is door Bram in de robotstofzuiger opgesloten. Ze probeert of ze hieruit kan ontsnappen. Ze wil wraak nemen. Ondertussen zit Bram thuis op zijn kamer. Hij is aan het tekenen. Mei-Lin komt weer op bezoek vanuit China. Samen reizen ze naar Italië en Mexico om een Bolbliksem te activeren. Deze Bolbliksems worden gebruikt om het weer te regelen.

Brams nieuwsgierigheid is nu groter dan zijn angst. Hij loopt naar Mei-Lin toe en ziet al snel wat het rommelende geluid heeft veroorzaakt. In de lucht hangt iets wat Bram moeilijk kan beschrijven. Het lijkt op een ovalen spiegel, omgeven door zwart haar. In de spiegel ziet hij een gebouw dat hij weleens op televisie heeft gezien. Het is een piramide met een tempel erbovenop, maar anders dan de piramides in Egypte. Deze heeft aan alle vier de zijdes een trap die tot boven loopt.
‘Mexico,’ zegt Mei-Lin. Ze zet een stap dichterbij en strekt haar arm.
‘Niet aanraken,’ waarschuwt Bram haar.
Het is te laat. Het topje van Mei-Lins wijsvinger raakt de vreemde spiegel aan. Er verschijnt een rimpeling, als bij water. De piramide verdwijnt en er komt zwart voor in de plaats. De spiegel is er niet meer. In plaats daarvan verschijnen er bovenin twee gele ogen, die knipperen.
Brams hart gaat sneller kloppen. Hij moet hier weg. Voorzichtig trekt hij aan Mei-Lins shirt.
‘Kom, we gaan,’ fluistert hij.
‘Nee, wacht.’ Mei-Lin raakt het vreemde wezen op- nieuw aan. De haren trillen.
Bram vindt het eng. Het voelt niet goed. Hij weet niet wat het gaat doen. Nu ziet het er nog rustig uit, maar dat kan ieder moment veranderen.
En dat gebeurt ook. Als Mei-Lin haar hand opnieuw uitsteekt, hapt het wezen toe. Het bijt in Mei-Lins hand. Ze gilt het uit.
Bram trekt haar naar zich toe en zoekt iets waarmee hij het wezen op afstand kan houden. Hij ziet de klepel van de klok liggen en tilt die op. Het ding is zwaar. Maar iets anders vindt hij niet zo snel.
Voordat hij zich naar het wezen kan draaien, vliegt het omhoog, door het gat dat de klok heeft gemaakt. En dan verlaat het de toren. (blz. 40)

Wat was dat voor wezen? Bram en Mei-Lin worden opgejaagd door Lauriël en haar mannen. Zij willen de Bolbliksems gebruiken om een eeuwenoude kracht te activeren en macht over de wereld te krijgen. Dan komen de Bliksemjagers om te proberen dit te voorkomen.

Buiten is het onweer pas echt losgebarsten. Zelfs in het huis waar Bram en Mei-Lin zijn, zijn felle lichtflitsen te zien. Bram draait zich om en gaat bij de deur staan. Vanaf hier kan hij alles goed in de gaten houden. De Bliksemjagers lijken net tovenaars, maar ze zien er een stuk moderner uit.
Hun blauwe pakken zitten strak om hun lichaam. Achter hen wappert een cape. Razendsnel omsingelen ze de kerk.
Bram heeft het gevoel alsof hij midden in een spannende scène van een actiefilm is beland. Er gebeurt zoveel dat zijn blik alle kanten op schiet om niets te missen. In de lucht komen wolken omlaag, die vervormen tot donkergrijze stalen muren. Het dorp wordt afgesloten. Rondom de huizen boren bliksemschichten zich diep in de grond. Ze laten losse brokstukken aarde in het rond vliegen.
De mannen uit de busjes komen in actie. Ze hebben wapens bij zich, die nog het meest op pistolen lijken. Maar er komen geen kogels uit. In plaats daarvan vliegt er iets onzichtbaars op de Bliksemjagers af. Een ervan wordt geraakt en valt verlamd op de grond. Bram klemt zijn kaken op elkaar. Zijn gevoel klopte: die mannen zijn sterker dan de Bliksemjagers.
Vlak naast de deur treft een bliksemschicht de muur. Het huis trilt en Bram springt naar voren. Hij laat zich plat op de grond vallen en houdt zijn handen boven zijn hoofd.
Als hij opkijkt, ziet hij een Bliksemjager op zich af komen. Het is een vrouw. Haar grote ogen zijn strak op hem gericht. Oh nee, nu kan hij geen kant meer op. (blz. 48)

Bram en Mei-Lin proberen te vluchten, om met de dozen terug te kunnen reizen naar het huis van Bram. Maar dat gaat niet lukken…

Vanuit zijn ooghoeken ziet hij een gele gloed in de doos verschijnen. Het netwerk is geactiveerd.
Als de bewaker hem loslaat en in zijn portofoon praat, grijpt Bram zijn kans. Hij springt in de doos en duikt in elkaar. De bodem klapt open en hij schiet de tunnel in. Intussen denkt hij alleen maar aan het plaatsje Graun. Aan de verwoeste klokkentoren, de kerk. Mei-Lin. Arme Mei-Lin, hopelijk wordt ze snel beter.
De reis duurt langer dan normaal. Bram heeft het gevoel dat er iets niet klopt. Hij had allang uit de doos moeten komen.
Langzaam raakt hij in paniek. Hoewel de bij nog steeds vrolijk om hem heen vliegt, kalmeert het hem niet. De tunnel lijkt steeds langer te worden, alsof iemand er aan het andere eind aan blijft trekken.
Bram heeft het benauwd. Ineens lijkt het alsof de wanden van de tunnel op hem afkomen. Hij krijgt nauwelijks nog lucht.
Adem in… adem uit… Bram concentreert zich zo goed als hij kan op zijn ademhaling. Het helpt niet. De paniek die door zijn lijf stroomt is te sterk. Het is net een vuist die zich een weg naar buiten probeert te banen.
Hij weet het zeker: iemand heeft met het netwerk geknoeid. Dit is niet normaal. Maar wat moet hij nu doen? Hij kan toch niet eindeloos door blijven glijden? Er moet ergens een einde aan deze tunnel komen. (blz. 71)

Wat is er aan de hand met het netwerk? Waarom duurt het reizen zoveel langer dan anders? Komt Bram wel op de plek waar hij wil zijn? Kunnen Bram en Mei-Lin uit handen van Lauriël blijven?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van Michael Reefs om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door LukeSure en ze laten iets uit het verhaal zien

illustratie uit Michael Reefs - Bram en de Bliksemjagers

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Bram
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Mei-Lin willen ontmoeten en met de dozen reizen
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Italië, Nederland, Mexico
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal en je blijft doorlezen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat. En heel gaaf: achterin het boek staat een uitspraak van mij over dit boek.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van spannende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen