Liesbeth van Binsbergen – Vriend of vijand (3e recensie)

Tanja is 14 als haar ouders haar uit Amsterdam wegsturen naar het oosten van Nederland. Daar is nog genoeg eten om de oorlog te overleven. Ze komt terecht op de boerderij van de familie Van Zanten. In het dorp ontmoet ze Chris. Zijn vader is burgemeester - en lid van de NSB. Ondanks hun verschillen worden Chris en Tanja vrienden. Maar dan raken ze allebei steeds meer betrokken bij de oorlog. Tanja wordt koerierster voor het verzet, terwijl Chris voor de Duitsers op zoek gaat naar onderduikers. Hun vriendschap is onmogelijk. Chris moet kiezen tussen de NSB en Tanja. Als hij zoekt naar een uitweg, maakt hij een riskante keuze...

Boekinformatie
Schrijver: Liesbeth van Binsbergen
Titel: Vriend of vijand
Uitgeverij: Columbus
Jaartal: 2010
Bladzijden: 336
ISBN: 9789085432487
Genre: oorlog & verzet
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Jesse (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, leuk, realistisch, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Tanja is 14 als haar ouders haar uit Amsterdam wegsturen naar het oosten van Nederland. Daar is nog genoeg eten om de oorlog te overleven. Ze komt terecht op de boerderij van de familie Van Zanten. In het dorp ontmoet ze Chris. Zijn vader is burgemeester en lid van de NSB. Ondanks hun verschillen worden Chris en Tanja vrienden. Maar dan raken ze allebei steeds meer betrokken bij de oorlog.

Tanja wordt koerierster voor het verzet ze moet steeds vaker “even” een boodschap aan de dominee doorgeven , terwijl Chris voor de Duitsers op zoek gaat naar onderduikers en op een dag betrapt hij de dominee met een onderdijker hij meldt het bij zijn vader en hij gaat er gelijk met een paar duitser naar toe. Hun vriendschap is onmogelijk. Chris moet kiezen tussen de NSB en Tanja. Als hij zoekt naar een uitweg, maakt hij een riskante keuze……
Wie is de hoofdpersoon?
tanja en chris
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ja hoe het geweest was
Waar speelt het verhaal zich af?
in het oosten van nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
spannend
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
niets
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
kinderen van 12 jaar
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

.

Geef een antwoord