Eind september mocht ik Chinouk Thijssen. We spraken af in het café van bibliotheek Rotterdam.

foto met Chinouk Thijssen

Interview

Vandaag komt je nieuwe boek, Dance or die, uit. Hoe is dat?

Ja, ik vind het heel spannend. Ik kreeg al een berichtje dat iemand het boek al had en zij is direct begonnen met lezen. De eerste paar recensies vind ik het engst. Ondanks dat mijn boek al door een aantal proeflezers is gelezen.

Ik vind het leuk om met proeflezers te werken. Het is fijn om te horen dat het verhaal leuk is en dat het goed leesbaar is. Maar er moet ook vaak veel herschreven worden. Dat vind ik minder leuk om te doen.

Ben je met een nieuw boek bezig?

Ja, en dat vind ik steeds weer spannend. In het begin van een nieuw boek voel ik me heel onzeker. Maar ik voel me beter als ik eenmaal aan het schrijven ben. Dit boek wordt weer een YA-thriller, maar wel een losstaand verhaal. Het gaat over een groep jongeren die op een persreis gaat. Maar natuurlijk gaat er van alles niet goed.

Volgend jaar komt mijn boek ‘Blindelings’ opnieuw uit. Ik heb het verhaal herschreven en het zal met een andere titel (Dubbelspel) verschijnen bij uitgeverij Clavis. Ik krijg regelmatig berichtjes van leerkrachten. Ik vind het fijn dat dit boek veel op scholen wordt gelezen.

Wat zijn jouw schrijfgewoonten?

Ik schrijf elke dag een uurtje. Dat doe ik meestal ‘s morgens. Soms schrijf ik ‘s middags ook nog een uurtje.

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Eigenlijk doe ik het schrijven naast mijn baan als redacteur voor uitgeverijen. Verder geef ik lezingen en workshops en geef ik de online cursus Teksten corrigeren. Het nakijken van de opdrachten voor deze cursus kost me meer tijd dan ik had gedacht. Daarom wordt de vierde ronde de allerlaatste ronde.

Ik vraag me wel eens af of ik ondernemer ben of schrijver. Ik vind schrijven en lezingen geven over schrijven het leukst om te doen. Voor mij zou het ideaal zijn als ik 80% van mijn tijd daarmee bezig zou zijn en 20% van mijn tijd aan redactiewerk.

Waarom ben je schrijver geworden?

Ik wil jongeren later zien dat lezen leuk is. Dat je een boek kunt lezen zonder daar een cijfer voor te krijgen. Want lezen laat je ontsnappen aan de werkelijkheid en zorgt voor ontspanning. Ik vind het fijn om verhalen te vertellen.

Ik zou graag een keer een echt slasherboek willen schrijven. Zoiets als Ten Murder Island van Gretchen McNeill of Pijn van Mel Wallis de Vries.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Ik zou India, uit Truth or dance, graag willen ontmoeten. Ergens is ze een jongere versie van mij. Ik zou haar willen vertellen dat het goed komt.

Hield je vroeger van lezen?

Ik was gek op de boeken van R.L. Stine. Ik begon met de Kippenvelserie. Daarna las ik de jeugdthrillers, die werden uitgegeven door Kluitman (zoals De strandwacht of De babysitter). Deze boeken sleepte ik mijn hele jeugd mee. Hij schrijft nog steeds spannende boeken en ik lees ze nog even graag.

Andere favorieten zijn Roald Dahl en J.K. Rowling. Van Roald Dahl vind ik De heksen spannend. De verfilming hiervan heeft me een trauma bezorgd. Ik durf nog steeds niet verder te kijken als de maskers van de heksen afgaan. Van J.K. Rowling vind ik het knap dat ze een hele wereld heeft bedacht.

Ik ben wel verslaafd aan lezen. De beste verslaving die je kunt hebben. Ik heb altijd een boek mee. Ik vind het heerlijk om mezelf te kunnen verliezen in een boek. Op de middelbare school ben ik twee jaar mijn leesliefde kwijtgeraakt, maar gelukkig heb ik die wel weer terug gevonden.

Ik vind boekverfilmingen ook leuk. Ik wil altijd eerst het boek lezen voordat ik de film ga kijken. Door een film gaat het verhaal meer leven. Ik vind het ook leuk om de verschillen tussen boek en film te zien.

Lees je boeken van andere jongerenschrijvers?

Ja, ik lees op dit moment vooral boeken van Nederlandse schrijvers (Mel Wallis de Vries, Cis Meijer, Margje Woodrow, Maren Stoffels) en boeken die door uitgeverij Clavis zijn uitgegeven.

Als ik zelf met een boek bezig ben lees ik geen thrillers, maar feelgoodboeken (Chantal van Gastel, Lisette Jonkman).

Over Chinouk Thijssen

Meer informatie over Chinouk Thijssen en haar boeken vind je op haar website. Op Ikvindlezenleuk vind je hier een overzicht met boeken van Chinouk Thijssen.

Geef een antwoord