Vrijdag 13 september 2019

In september was er bij uitgeverij Billy Bones een griezelmiddag waarbij de schrijver Samuel J. Halpin aanwezig is. Het was vrijdag de 13e en dus de perfecte datum om zijn griezelboek De griezelige Kregs van het Wirwarwoud in het zonnetje te zetten. Samuel werd kort geïnterviewd door de vertaler Willem Jan Kok en daarna konden kinderen hem vragen stellen. Natuurlijk las Samuel ook voor. Na afloop waren er suikerspinnen, lekkere cupcakes en kregen alle aanwezige kinderen een gesigneerd boek.

Voordat deze leuke middag begon mocht ik Samuel interviewen. Zijn boek kwam in januari uit in Engeland en is inmiddels vertaald in het Nederlands, Zweeds, Russisch, Pools en Frans.

foto met Samuel J. Halpin

Interview

Hoe lang heb je gedaan over het schrijven van dit boek?

Ik heb er uiteindelijk 3 jaar over gedaan, vanaf het eerste idee dat ik voor dit boek had. Ik heb niets gepland, maar ben gewoon gaan schrijven. Het schrijven was best lastig. Soms schreef ik een tijdje niet omdat ik niet wist hoe het verder moest. En ik wist ook niet of dit verhaal ooit een boek zou worden.

Het idee voor dit boek kwam een paar dagen nadat mijn oma was overleden. Ik wilde een verhaal schrijven met een oma erin. Ik herinnerde me dat mijn zus ooit een foto van mij had gemaakt waarbij ik wasknijpers op mijn vingers had. Daar wilde ik iets mee doen. Verder vind ik weven en stoffen erg interessant. Dit alles heb ik tot een verhaal gemaakt.

Heb je vaste schrijfgewoonten?

Ik vind het fijn om tijdens het schrijven dingen om me heen te hebben die vaag iets met het verhaal te maken hebben. Dan kan ik daar tijdens het schrijven naar kijken. Ik schrijf graag in mijn eigen kamer (waar ik ook naar buiten kan staren), maar ik schrijf ook regelmatig in een café of bibliotheek.

Ben je met een nieuw boek bezig?

Ja, en mijn nieuwe boek is voor iets jongere lezers. Het verhaal is minder ingewikkeld en ik hoop dat het volgend gepubliceerd wordt.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, ik was zelfs geobsedeerd door lezen. Lezen is voor mij iets waar ik altijd op kan vertrouwen. Lezen is mij de beste vriend die je kunt hebben. Mijn favoriete boeken waren The railway children (E. Nesbit) en de boeken van J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Charles Dickens.

Was je altijd al een schrijver?

Ja, ik begon met schrijven toen ik 6 jaar was. Dan koos ik bijvoorbeeld een woord en begon elk hoofdstuk met de volgende letter van dat woord.

Welk personage uit je boek zou je in het echt willen ontmoeten en wat zou je gaan doen?

Ik zou de oma willen ontmoeten en dan samen een hele cake opeten.

In De griezelige Kregs van het Wirwarwoud komen bijzondere namen voor. Hoe heb je die bedacht?

Erasmus is vernoemd naar Erasmus, een Nederlandse priester en filosoof uit de 15e eeuw. Ik vind zijn manier van denken interessant. Erasmus in het verhaal denkt over alles na.

Lees je boeken van andere schrijvers?

Ik lees nu The House with Chicken Legs van Sophie Anderson. Dit is een verhaal over dood, maar dan op een vrolijke manier.

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Naast het schrijven werk ik voor televisie (voornamelijk voor comedies). Ik hou van muziek, hardlopen en eten. Mijn vriend is een chefkok.

Lees je recensies over je boek?

Soms, maar het is niet leuk als het een negatieve recensie is. Ik vind het geweldig om leuke reacties op mijn boek te lezen.

Is er nog iets wat je wilt vertellen wat ik niet heb gevraagd?

Mijn moeder is de reden waarom ik van griezelige verhalen hou. Zij houd van enge verhalen en las ze aan mij voor. Mijn ouders lazen allebei veel voor en lazen zelf ook met veel plezier.

Over Samuel J. Halpin

boeken op Ikvindlezenleuk | geen website

Foto’s van de griezelige middag

20190913 Samuel J. Halpin
20190913 Samuel J. Halpin
20190913 Samuel J. Halpin
20190913 Samuel J. Halpin