20191216 interview Manon Sikkel

Interview met Manon Sikkel

Maandag 16 december 2019

Manon Sikkel is sinds 2019 Kinderboekenambassadeur. Ik heb haar in december geïnterviewd over haar werk als Kinderboekenambassadeur en de boeken die ze heeft geschreven. De Nederlandse Kinderboekenambassadeur wordt aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de CPNB.

20191216 interview Manon Sikkel

Interview

Hoe ben je Kinderboekenambassadeur geworden?

Ik werd in december 2018 gebeld door mijn uitgever met de mededeling dat ze mij als Kinderboekenambassadeur wilden hebben. Ik was heel erg verrast. Daarnaast was ik nieuwsgierig waarom ze mij hebben uitgekozen. Ik denk dat het te maken heeft met een actie die ik jaren geleden voor Hanneke Koene heb gedaan. Zij had een kinderboekwinkel in Maastricht en kon de huur niet meer betalen. Ik heb 80% van de auteurs en illustratoren bereikt en ze gevraagd om naar Maastricht te komen om op een doordeweekse dag de kinderboekwinkel te redden. Schrijvers lazen voor en buiten waren illustratoren aan het tekenen. Dit vond ik een heel bijzondere samenwerking.

Als Kinderboekenambassadeur moet ik een boekenlijst opstellen. Ik heb als thema ‘diversiteit en inclusiviteit’ gekozen en dat is erg breed. Het opstellen van een boekenlijst is lastig en kost veel tijd.

Wat doe je als Kinderboekenambassadeur?

Als Kinderboekenambassadeur praat ik met mensen over lezen en boeken. De afgelopen tijd heb ik veel met leesbevorderaars gesproken. Ik ben ook aanwezig op social media. Mijn werk als Kinderboekenambassadeur kost een mij een halve dag per week.

Voor scholen is er een poster gemaakt in samenwerking met CPNB, Stichting Lezen en de uitgeverij. Hierop staan thema’s en leesinitiatieven voor scholen. Zo kunnen scholen bij deze leesinitiatieven aanhaken.

De winnaars van de voorleeswedstrijden worden uitgenodigd in de Kinderboekenambassade voor een meet & greet met mij en om een filmpje te maken over hun favoriete boek.

Heb je nog wel tijd om te schrijven?

Ik heb net de nieuwe IzzyLove af. Het boek heet Villa Valentijn en het is waarschijnlijk het laatste deel van de IzzyLove-reeks

Ik ben bezig met een nieuw boek, Geheim agent opa. Bij mijn boeken besteed ik ook aandacht aan diversiteit en inclusiviteit. In al mijn boeken zitten verschillende soorten mensen en ook op de illustraties mag niet iedereen wit zijn.

Daarnaast ben ik door het tijdschrift Tina gevraagd om een feuilleton te schrijven. Vanaf januari staat er 1x per week een pagina met mijn verhaal in de Tina, met eigen illustraties

Hield je altijd van lezen?

Ik hou heel veel van het lezen van kinderboeken. En dat was vroeger ook al zo. Mijn ouders lazen voor en vertelden verhalen. Toen ik 3 jaar was kwam mijn vader met een stapel boeken (klassiekers uit de jeugdliteratuur) en die kreeg ik. Dat vond ik erg leuk. Vanaf mijn 5e kon ik lezen en ging ik vaak met mijn vader of moeder naar de bibliotheek.

Vanaf 8 jaar mocht ik alleen naar de bieb. Ik ging elke dag. Het was een mooie witte villa bovenop de heuvel. Met 10 jaar had ik de jeugdbieb uit, maar mocht niet naar de grote bieb. Dat mocht pas vanaf 12 jaar. Ik heb een jaar lang heel goedkope boeken bij kringloopwinkels gekocht, zoals Konsalik, Agatha Christie, Baantjer. Op mijn 11e, toen ik naar de middelbare school ging, hadden ze daar ook een bieb. Ik las Hermans en Campert. Op mijn 16e ontdekte ik de Russen (Oorlog en Vrede, Anna Karenina).

Ik lees nu kinderboeken. Ik wil weten wat anderen doen. Ik vind de boeken van Jenny Valentine leuk en van Sanne Rooseboom. Ik lees ook veel non-fictie. Ik lees nu The Salt Path van Raynor Winn (december 2019). Bij fictie denk ik vaak ‘dat zou ik anders doen’, dan kan ik niet ontspannen lezen

Wat doe je als je niet schrijft?

Ik ga minstens 1x per week op schoolbezoek. Soms zijn het er 3 scholen per week. Ik ben Schoolschrijver en vanaf januari ga ik naar basisschool Het Startpunt in de Schilderswijk in Den Haag

Totdat ik Kinderboekenambassadeur werd was ik ook journalist. Ik schreef voor Psychologie Magazine en Parool. Ik schrijf af en toe nog een artikel. Ik heb twee jaar de social media van de Erasmusuniversiteit (Rotterdam) gedaan en een jaar de social media van de Politie.

Verder ben ik dol op beleggen. Dat komt door de Kinderjury. In 2017 won ik de Pluim van de Senaat. In 2018 was ik niet genomineerd en dat vond ik heel jammer. Ik was best verdrietig. Ik besta uit schrijven. Schrijven voor geld en schrijven voor mijn plezier raakte met elkaar verstrengeld. Wat ik zo leuk vond aan schrijven werd mijn werk. Ik werd afhankelijk van mijn boeken. Ik wilde weer schrijven met plezier, maar hoe kan ik geld verdienen met iets anders. Ik ben gaan beleggen en dat maakt me financieel onafhankelijk. Ik hou elke dag mijn aandelen bij

Wat doe je als je niet aan het schrijven bent?

Ik heb vier kinderen, een man en een hond. Die willen ook aandacht. Ik wil ook tijd besteden aan mijn vrienden.

Tijdens het schrijven ben ik zo’n 8 maanden fulltime bezig. Ik ben er dag en nacht mee bezig, ik wil verder en het verhaal afmaken. Tijdens het schrijven ben ik in een andere wereld. Ik zie de dingen om me heen anders, net als wanneer je op vakantie bent. De dingen zijn anders, het ruikt anders, je tijdsbeleving wordt anders

Ik heb in ons nieuwe huis voor het eerst een eigen schrijfkamer. Ik kijk uit op een park. Ik heb 60 boeken geschreven en die staan nu in een kast op mijn kamer.

Hoe lang ben je al schrijver?

Dit is mijn 11e jaar als schrijver. Ik heb hard gewerkt. Ik werkte ook in de weekenden en ‘s avonds. Tijdens schrijven kan ik niet stoppen. Ik had voordat we naar dit huis verhuisden een kantoortje. Ik heb rust nodig om te schrijven. Ik luister niet naar muziek en ik zet mijn telefoon en mail uit. Anders word ik afgeleid

Ik zie het verhaal in mijn hoofd en ik hoef het alleen maar op te schrijven. Ik lees het ook niet over. Het verzinnen van verhalen is het allerleukste om te doen.

Welk personage zou je in het echt willen ontmoeten?

Benjamin Spoek, de miljonair uit Elvis Watt. Ik vind hem wel zielig. Hij is zo rijk, maar heeft geen contact met zijn dochter. Ik zou willen zeggen dat het goed komt met hem. Eigenlijk wil ik alle personages van Elvis Watt wel ontmoeten. Ik vind ze allemaal leuk. In alle personages zit wel iets van mezelf en van de mensen van wie ik houd.

Lees je recensies over je boeken?

Ik krijg heel enthousiaste reacties van het Reformatorisch Dagblad. Mijn boeken doen het goed in de bible belt omdat er niet in wordt gevloekt. Reacties van kinderen geven me soms ideëen voor andere boeken. Ze laten met met een andere kijk naar dingen kijken.

Wil je nog iets vertellen wat ik niet heb gevraagd?

Ik vind het zonde dat veel bibliotheken filialen sluiten, want de Bibliotheek op School is geen echte bibliotheek. Ze zijn alleen open tijdens schooltijden en kinderen mogen geen boeken mee naar huis nemen. De bibliotheek is ook een plek voor mensen om elkaar te ontmoeten, voor taallessen. Nu is het moment om bibliotheek weer te openen. Als je kinderen niet op de basisschool leesplezier geeft komt dat nooit meer goed. Anders krijg je kinderen zoals een meisje uit groep 8 dat ik ooit sprak. Zij hield niet van lezen en zei: ‘Ik ga toch bij de Mediamarkt werken’. Bibliotheken hebben meer tijd, meer geld en meer manschap nodig.

Over Manon Sikkel

boeken op Ikvindlezenleuk | website

Deze foto is gemaakt in december 2019