boekomslag Jozua Douglas & Tosca Menten - Pech onderweg. Over barre tochten en rampzalige reisjes

Een tijdmachine reist onbedoeld naar de dinosaurustijd, een duikbootje valt per ongeluk ten prooi aan een woest wezen en een spookkarretje neemt per ongeluk de verkeerde afslag in een spookhuis. De verhalen worden afgewisseld met rijmpjes, limericks, tips voor op reis en nieuwe spreuken en wijsheden.

Boekinformatie
Schrijver: Jozua Douglas, Tosca Menten
Titel: Pech onderweg. Over barre tochten en rampzalige reisjes
Uitgeverij: De Fontein, Van Goor
Jaartal: 2019
Bladzijden: 176
Illustrator: Geert Gratama
Genre: humor
Leeftijd: 8+

knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Over het verhaal

Eerste verhaal van Jozua Douglas

Ik heb in totaal twee keer een tijdreis gemaakt. De eerste keer kwam ik nog veilig terug, al belandde ik bijna in de maag van een woeste tyrannosaurus. De tweede keer kwam ik niet meer terug. Ik blijf dus voorgoed in het verleden en dat is allemaal de schuld van oom Gerrit. Als hij niet zo’n geldwolf was geweest… (blz. 6)

Ziggy vertelt hoe hij een tijdreis heeft gemaakt. Zijn ouders gingen op zakenreis naar Japan en de enige persoon waar Ziggy naar toe kon was oom Gerrit. Oom Gerrit is een man die altijd boos kijkt en zijn hobby is poepen. Niet echt gezellig dus. Oom Gerrit vindt een baantje voor Ziggy. Hij moet een tijdmachine testen…

Toen ik bijkwam was het doodstil om ons heen. Ik keek door een van de ronde raampjes naar buiten en zag dat we in een bos terechtgekomen waren. Er groeiden reusachtige varens en vreemde bomen die ik nooit eerder had gezien. Was dit een oerbos? Waren we echt in de dinotijd terechtgekomen?
‘Ik moet kakken,’ zei mijn oom. Hij maakte zijn gordel los en opende het deurtje.
‘Wacht!’ riep ik. ‘Misschien zitten er wel dino’s.’
‘Pleur op!’ antwoordde mijn oom, en hij stapte naar buiten.
Ik keek door het raampje en zag oom Gerrit tussen de varens verdwijnen.
Zou ik ook naar buiten gaan? Ik keek nog een keer door alle vier de raampjes. Er was geen dino te zien.
Ik was razend nieuwsgierig. Als dit echt de dinotijd was en ik bleef zitten, zou ik vast voorgoed spijt hebben dat ik niet even had rondgekeken.
Dus klom ik ook uit de tijdmachine. (blz. 13)

Is Ziggy echt in de dinotijd beland? Hoe komt hij weer terug in zijn eigen tijd?

Eerste verhaal van Tosca Menten

Mijn opa is echt druk. Hij past op mij als mama werkt en dan bedenkt hij rare plannen die we per se moeten uitvoeren, ook als ze helemaal niet kunnen. ‘Dingen die niet kunnen, bestaan niet, Floor,’ zegt hij altijd.
‘Maar als circusartiest op één hand staan kan ik écht niet,’ zei ik een keer.
‘Heus wel. Je moet geen problemen zoeken, maar oplossingen.’ En toen verzon hij dat ik ondersteboven aan een boomtak kon gaan hangen met één hand op de grond. ‘Ik doe het wel even voor,’ zei hij.
Toen brak eerst de tak en daarna opa’s arm en moest die een maand in het gips. Die arm, bedoel ik. Opa wilde per se roze gips, waarmee hij dezelfde dag nog dwars door het keukenraam sloeg, omdat hij een wesp wilde doodmeppen.
‘Als opa een oplossing heeft bedacht, komen de problemen vanzelf,’ heeft oma wel eens gezegd. Daar heeft ze gelijk in. Maar met opa is het in ieder geval nooit saai. Hoewel het met die vliegwedstrijd wel iets saaier had gemogen. (blz. 19)

Floor komt vaak bij haar opa en oma. Daar is het altijd gezellig. Nu heeft opa bedacht dat Floor mee gaat doen met een vliegwedstrijd. Opa wil namelijk winnen van zijn aartsvijand, Kars Rots.

‘Kun je een hangmat eigenlijk wel laten vliegen?’ vroeg ik. Ik wilde heus geen problemen zoeken, maar dit leek me wel een serieus punt.
‘Je kunt alles laten vliegen,’ zei opa zelfverzekerd.
‘Je hoeft alleen maar slimmer te zijn dan de zwaartekracht. We gebruiken vogels. Als we genoeg vogels aan je kleed knopen, vliegt het vanzelf weg.’
‘We hebben helemaal geen vogels.’
‘Daarom maken we nepvogels.’ ‘Maar die kunnen niet vliegen.’
‘Zoek oplossingen, Floor. We gebruiken ballonnen, en die verkleden we als vogels. We plakken er veren en snavels op. En die vliegen zogenaamd weg, omdat Flip in de hangmat zit. Die wil je toch meenemen? Daar zijn vogels bang voor. Ik zie het helemaal voor me. Jij ook?’
Ik zei van niet, maar dat kwam nog wel, zei opa.
Dus gingen we naar een speelgoedwinkel en kochten honderd ballonnen en zes verenboa’s. Opa had een kennis die iets deed op een kermis, en van hem kocht hij een tank heliumgas. ‘Dat is lichter dan lucht en wil altijd omhoog,’ legde hij uit. ‘Nu kunnen we vogels maken, truitje haken.’
Opa zeulde het vat naar de tuin en begon ballonnen te vullen met de lichte lucht. Ik knoopte er touwtjes aan en bond ze vast aan het kleed. (blz. 23)

Zal het lukken om het kleed te laten vliegen? Wie zal de vliegwedstrijd winnen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, vrolijk, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn van Geert Gratama. Ze laten stukjes uit de verhalen zien

illustratie uit Jozua Douglas & Tosca Menten - Pech onderweg

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Het is een verhalenbundel, dus er zijn verschillende hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
op verschillende plekken
Wat vind je leuk aan dit boek?
het zijn allemaal grappige verhalen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Tussen de verhalen door staan grappige uitspraken
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 8 jaar die houden van grappige en korte verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord