boekomslag Maz Evans - De ontsnapping van Thanatos (Chaotische goden 1)

Maz Evans – De ontsnapping van Thanatos (1e recensie)

boekomslag Maz Evans - De ontsnapping van Thanatos (Chaotische goden 1)

Elliot zit in de problemen: zijn moeder doet de laatste tijd zo vreemd en hij haalt slechte cijfers op school. Maar dan stort er een vallende ster neer op aarde die hem komt redden! De ster is Virgo – een jonge Astrologiegodin met een missie. Wanneer het stel per ongeluk Thanatos ontketent, een gemene demon die onder Stonehenge gevangen zit, moeten ze zich wenden tot de oude Griekse goden voor hulp. Zijn Zeus en trawanten klaar om de wereld te redden na eeuwen van doodsaai pensioen onder de aarde – en ook nog om Elliots problemen op te lossen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Vreemde dingen gebeuren vaak op een vrijdag, ook nu weer. En deze vrijdag werd uiteindelijk nog vreemder dan de meeste andere, ook al was hij heel gewoon begonnen. Elliot Hopper stond, net als altijd, om half acht op, maakte, net als altijd, om kwart voor acht ontbijt voor zijn moeder, ging, net als altijd, om vijf voor negen naar school en zat om half tien in de kamer van de rector, wat trouwens ietsje later was dan anders.
‘Ach, Elliot toch,’ zuchtte Gijsbert Sopwier, rector van het Breederheide College. ‘Wat moeten we toch met jou beginnen?’
Elliot krabde zich in zijn warrige blonde haar. ‘Laat mij maar voorgoed van school gaan en keizerlijke opperbevelhebber van het universum worden’, zou de rector waarschijnlijk geen goed antwoord vinden, dus hield hij maar zijn mond. (blz. 7)

Elliot woont samen met zijn moeder op een boerderij. Het gaat de laatste tijd niet zo goed met zijn moeder. Ze is erg afwezig en heeft vaak niet door dat Elliot thuis is. Maar Elliot wil dat niemand weet hoe het met zijn moeder gaat.

Virgo was zich er volmaakt van bewust dat ze het volmaakte leven leidde in de volmaakte omgeving. Maar precies op dat moment wist ze dat het volmaakte moment was gekomen om de benen te nemen.
De rondvliegende aantijgingen, vruchten en lichaamsdelen ontwijkend pakte ze stilletjes het gouden flesje op, stopte het weg in haar paarse gewaad en trok zich terug uit de raadszaal.
Op het moment dat Virgo’s voeten het wolkendek buiten raakten, begon ze te rennen en met iedere stap meer bovenmenselijke vaart te maken. Zodra ze aan de rand van de wolken kwam, spreidde ze haar armen wijd uiteen, waardoor ze onmiddellijk werd getransformeerd tot haar fonkelende sterrenbeeld Maagd. Ze voelde de tintelende opwinding en de vertrouwde warmte door zich heen golven toen haar lichaam vanaf haar voeten omhoog versmolt tot een miljoen fonkelende sterren, en ze suisde de lucht in voordat ze door de wolken omlaag dook naar het Aardrijk. (blz. 28)

Virgo is een onsterfelijke, maar ze verveelt zich vreselijk. Daarom besluit ze op avontuur te gaan. Het gouden flesje moet afgeleverd worden bij Gevangene Tweeënveertig, die op aarde gevangen zit. Virgo gaat er stiekem vandoor, maar ze weet niet precies waar deze gevangene te vinden is. Ze kan zich herinneren dat het in de buurt van een stenen cirkel zou zijn. Opeens ziet ze door de wolken een stenencirkel. Daar gaat ze heen…

Zonder lichtvervuiling vanuit het huis stonden de sterren aan een wolkeloze hemel vrolijk te twinkelen. Hij glimlachte bij de herinnering aan hoe zijn moeder en hij vroeger op het dak van de koeienstal klommen om naar de sterrenbeelden te kijken. Vanavond kon hij de v-vorm van Pisces of Vissen zien, het sterrenbeeld dat in november aan de hemel stond. In andere tijden van het jaar kon hij de cirkel herkennen die Aquarius vormde, ofwel Waterman, de vliegervorm van Scorpio of Kreeft, of de driehoek van Libra, Weegschaal. Maar er zouden vanavond geen andere sterrenbeelden te zien zijn. Hoewel… Hij wist zeker dat die sterrenrechthoek Virgo was, Maagd – maar dat sloeg nergens op. Wat deed dat aan de hemel in deze tijd van het jaar? En… waarom bewoog het?
Er raasde ineens een vliegtuig over. Had dat… het sterrenbeeld Maagd geraakt? Daar zag het wel naar uit. En was Maagd…? Hij snoof om zijn eigen onmogelijke ideeën. Sterren konden niet uit de hemel vallen.
Elliot staarde de duisternis in terwijl de sterren door de lucht buitelden. Het waren geen vallende sterren, eigenlijk meer… tuimelsterren. Ze kwamen wel degelijk naar beneden vallen. Hij tuurde het donker in. Hij had gelijk – de sterren vielen, en ze kwamen met de seconde dichterbij, steeds sneller en steeds groter. De sterren waren stuurloos… Waar zouden ze neerkomen?
Zijn vraag werd al snel beantwoord door een oorverdovende klap een paar meter bij zijn raam vandaan.
De sterren waren omlaag komen kletteren. Zomaar dwars door het dak van hun koeienstal. (blz. 40)

Elliot gaat naar de koeienstal en vindt daar een meisje. Het is een vreemd meisje. Ze vraagt of Elliot weet waar Gevangene Tweeënveertig gevangen wordt gehouden.

Eliot kon met zijn klompen aanvoelen dat er trammelant van kwam als hij zich met dit meisje inliet. Hij wist dat hij gewoon weer naar binnen moest gaan en zich zorgen maken over hoe hij voor het dak moest betalen, boven op al zijn andere schulden. Maar wat hij vooral heel zeker wist, was dat hij dit meisje niet in haar uppie door de velden kon laten lopen in zo’n koude, donkere nacht, want door de sterrenbal die op zijn stal was terechtgekomen, was er duidelijk iets mis met haar hoofd.
Hij gooide nog wat voer in Bertha’s voederbak en rende achter het meisje aan, dat doelloos door het weiland liep..
‘Hé!’ riep hij haar na. ‘Dierenriemmeisje!’
‘Virgo,’ zei de vreemdelinge op gewichte toon.
‘Ja, jij,’ zei Elliot. ‘Hoor eens, het is al echt laat en het is echt donker – kom maar met mij mee naar binnen, dan kun je je ouders bellen. Je kunt hier niet de hele nacht rondlopen, dan vries je dood.’
Het vreemde meisje bleef staan en dacht duidelijk na over zijn voorstel.
‘Ik heb geen ouders, kind, en ergens aan doodgaan kan ik ook niet,’ zei ze. ‘Ik ben onsterfelijk. Maar wat je zegt is wel verbazend intelligent. Je bent niet zo stom als ik gedacht had.’
‘Goh, dank je,’ zei Elliot, die aan zijn lekker warme bed dacht. (blz. 48)

Virgo gaat met Elliot mee naar huis. Kan ze zonder hulp Gevangene Tweeënveertig vinden? Of zal ze Elliot om hulp vragen? Wat is er met de moeder van Elliot aan de hand? Kan Elliot zorgen dat de schulden afbetaald worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Ja, onderaan de bladzijden staan kleine zwart-wit illustraties van een vliegend paard. Ze zijn gemaakt door Aleksei Bitskoff. Ze zien er grappig uit. Als je de bladzijden snel door je vingers laat gaan zie je een filmpje van het vliegende paard. Aan het begin van elk hoofdstuk staat ook een zwart-wit illustratie

illustratie uit Maz Evans - De ontsnapping van Thanatos

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Elliot
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ja, ik wil graag Zeus ontmoeten en Hermes de boodschapper
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af op de boerderij in Engeland waar Elliot woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een grappig en spannend verhaal waarbij je ook nog wat leert over Griekse goden
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
dit is het eerste deel van een serie
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van een spannend verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen