Kelly van Kempen – Het Boek der Veranderingen (1e recensie)

Elfie schaamt zich dood voor haar ouders. In de achtertuin staat De Sterrensteen, haar ouders’ spirituele praktijk. Handlezen, tarotleggen, geneeskrachtige drankjes maken – Elfie wil er niets mee te maken hebben. Het plaatselijke nieuws, dát vindt ze interessant. Ze runt haar eigen blog en is altijd op zoek naar een primeur. Op een dag staat er een vreemde man voor de Sterrensteen en hij vraagt Elfie een oud en verweerd boek voor hem te bewaren. Elfie kijkt er niet echt van op; er komen zo vaak rare mensen naar de Sterrensteen. Maar vanaf dat moment duiken er schimmige figuren op in het dorp. Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek? Tot overmaat van ramp bemoeit haar nieuwe overbuurjongen zich ermee. Het laatste wat ze wil is dat hij te weten komt wat er allemaal gebeurt bij haar thuis en dat rond bazuint. Of kan ze hem vertrouwen? Lukt het Elfie deze zaak op te lossen nu ze zelf misschien een doelwit is geworden van een groep criminelen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het was haar eigen schuld. Met een zucht haalde Elfie één voor één de krantenknipsels van haar prikbord.

illustratie uit Kelly van Kempen - Het Boek der Veranderingen

Vier weken lang had niemand in Domperdal het ergens anders over gehad. En vier weken lang had Elfie erbovenop gezeten.
Niet alleen had ze de meeste winkeliers in het dorp zover gekregen haar de camerabeelden te laten zien, ook had ze alle buren ondervraagd. Als iemand het mysterie van de verdwenen labrador zou oplossen, dan was zij het! Maar toen verscheen de verhuiswagen van de nieuwe overburen. Elfie was afgeleid. Met een verrekijker had ze de hele dag naar de overkant getuurd. Voor ze het wist bracht het Domperdalse Dagblad het laatste nieuws:

illustratie uit Kelly van Kempen - Het Boek der Veranderingen

Natuurlijk was Elfie, net als iedereen, blij en opgelucht dat de hond gered was. Toch had ze graag zelf de zaak willen oplossen. Dan had zij de primeur gehad: een sensationeel stuk waarmee ze haar blog kon lanceren als dé nieuwsblog van de regio. (blz. 7)

Elfie wil graag een nieuwsblog beginnen, maar ze heeft een primeur nodig om mee te beginnen. Ze hoopte dat zij de verdwenen hond kon vinden, maar ze werd afgeleid. Afgeleid doordat er nieuwe buren tegenover hun huis kwamen wonen. Haar ouders willen de buren uitnodigen om kennis te maken. Dat heeft Elfie liever niet, want ze schaamt zich voor haar ouders. Haar ouders hebben een spirituele praktijk en dat vindt Elfie maar raar. De eerste kennismaking met de nieuwe buren wordt geen succes. Elfie vindt Mats, de buurjongen, maar een vreemde jongen. Ze is bang dat hij op school mee gaat doen met de flauwe grapjes over haar ouders.

Als Elfie een paar dagen later thuiskomt nadat ze met de kat naar de dierenarts is geweest zit er een oude man in de tuin.

Elfie zette net het kooitje op de veranda om de door de dierenarts gezond verklaarde Jupiter eruit te laten, toen ze gekuch hoorde. Verschrikt draaide ze zich om. Achter in de tuin, naast de Sterrensteen, zat een oude man in het gras met zijn rug tegen de regenton. Ze had hem nog nooit eerder gezien.
‘O, hallo meneer,’ zei Elfie en ze kneep haar ogen tot spleetjes, ‘ik had u niet gezien. Komt u voor mijn moeder? Of voor mijn vader?’
‘Ik weet het niet,’ antwoordde de man met een hese stem. Moeizaam krabbelde hij overeind. Hij was klein en mager, en een paarsige wijnvlek bedekte het grootste deel van zijn hals en kin. Onder zijn broek met wijde pijpen staken twee slangenleren laarzen uit.
‘Maar ik ben wel op de juiste plek,’ zei hij opgewekt en hij wapperde met een vel papier dat hij in zijn linkerhand had. Zijn andere hand hield hij tegen zijn borst geklemd, alsof hij onder zijn hemd iets zwaars vasthield. Met kleine passen liep hij over het gras naar Elfie toe en overhandigde haar het papier. Het was een potloodschets. Meteen zag ze wat het was: de praktijk van haar ouders. De Sterrensteen. Alles klopte. De staldeuren, het puntdak, zelfs de oude regenton en de eikenboom met de vijfendertig vogelhuisjes stonden erop.
‘Wauw,’ zei Elfie, ‘heeft u dat nagetekend terwijl u zat te wachten?’
‘Nu net?’ vroeg de man. ‘Nee, nee, zeker niet.’ Hij sprak langzaam. ‘Ik heb dit nagetekend uit mijn droom. Ontelbare keren beleefde ik ’s nachts hetzelfde.’ Hij wreef over zijn kin. ‘Een voorspellende droom was het. Ik neem aan dat je wel weet wat dat is?’
O ja, zo iemand, dacht Elfie. Het was niet de eerste keer dat er zo’n vreemde vogel voor de praktijk stond. ‘Mijn ouders zijn er niet,’ zei ze vlug, ‘dus u kunt beter een andere keer terugkomen. Gewoon op afspraak.’
De man keek haar recht aan. Zijn ogen waren mistig blauw. Even dacht Elfie er iets smekends in te zien. Toen schudde hij zuchtend zijn hoofd. ‘Ik heb geen tijd meer,’ zei hij, ‘en ik her- ken een tijgertje wanneer ik er één zie.’ (blz. 34)

Deze oude man wil dat Elfie een boek voor hem bewaart, een erg oud boek. Het boek is donkerrood met een gouden rand en er staat geen titel op. Wel staat er een symbool op de voorkant. Elfie bladert door het boek en het lijkt haar typisch een boek voor haar ouders. Als ze weer op kijkt is de oude man verdwenen. Elfie neemt het boek mee naar haar slaapkamer. Ze zal het later aan haar ouders geven.

Maar Elfie is het boek helemaal vergeten. Maar dan hoort ze opeens geschreeuw…

Elfie beklom net de veranda toen ze geschreeuw hoorde. Het kwam van achter in de tuin. Met een ruk draaide ze zich om. De groene, houten deuren van de Sterrensteen zaten dicht. Was er iemand binnen? En toen hoorde ze het heel duidelijk.
‘Waar is het?’ blafte een schorre mannenstem.
‘Alle hemels en sterren! Als u me op z’n minst eens zegt over welk…’
‘Je weet dondersgoed waarover ik het heb, leugenachtige feeks!’
Elfie stond als bevroren. Haar oren waren gespitst en haar mond voelde droog als zand. De ene stem, die verontwaardigd en bang tegelijk klonk, was van haar moeder. De andere, de mannenstem, kende ze niet. Maar ze had wel een vermoeden van wie die was.
Elfie sloop naar de Sterrensteen toe. Vlak ernaast, bij de regenton, ging ze op haar hurken zitten. Met haar vingers in het gras luisterde ze naar de stemmen.
‘Eh… een bijzonder boek dus, zoekt u,’ hoorde ze Petronella zeggen. ‘Mijn praktijk staat vol met bijzondere boeken, maar… deze misschien?’ Er klonk een plof van een zwaar boek dat op tafel werd gegooid.
‘Vind je aartsengel,’ las de mannenstem vol minachting op. ‘Denk je dat je mij voor de gek kunt houden? Hmm? Met die zweverige zooi van je?’
‘Maar ik… ik weet niet wat jullie bedoelen…’
‘Het komt uit het oude China!’ gromde de mannenstem. ‘Het heeft een symbool op de voorkant. Een cirkel in een cirkel. En het moet hier zijn!’
‘Uit het oude China?’ piepte Petronella. ‘Bedoelt u soms het B-Boek der Veranderingen? D-daar heb ik wel eens over gelezen in het handboek Wereldse waarzeggerij, m-maar dat is echt al eeuwen verloren…’
Even was het stil. Toen klonk het geluid van brekend glas, gevolgd door een hoge gil van Petronella en Elfie kromp in elkaar.
Trillend kwam ze overeind. Ze moest iets doen! Zou de man schrikken en ervandoor gaan als ze met veel kabaal binnen zou stormen? Maar voordat ze een stap in de richting van de deur had gezet, hoorde ze dezelfde man schreeuwen: ‘Misschien moet ik je even flink wakker schudden! Hmm? Misschien dat je je het dan ineens kunt herinneren? Of niet, jongens?’ Er klonk een instemmend gesnuif.
Elfie hapte naar adem. Hij was niet alleen. Er waren nog anderen in de praktijk. Met hoeveel waren ze? Drie? Vier? Een hele groep? Kon ze maar zien wat er gebeurde! (blz. 56)

Elfie weet niet wat ze moet doen. Gaat het het over het boek dat zij van die oude man heeft gekregen? Waarom zijn deze mannen op zoek naar dat boek? Kan dit raadsel de primeur voor haar nieuwsblog worden?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij Billy Bones
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn van Flavia Sorrentino. Aan het begin van een hoofdstuk staat een kleine tekening die iets met het verhaal te maken heeft

illustratie uit Kelly van Kempen - Het Boek der Veranderingen

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Elfie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik wil Elfie ontmoeten en het Boek der Veranderingen zien
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de stad waar Elfie woont
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat er een geheimzinnig boek in het verhaal voorkomt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Elfie zich schaamt voor haar ouders, maar ik snap het wel een beetje
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
volgens mij is dit het eerste boek van een serie
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van spannende en verrassende verhalen, waar ook nog een geheimzinnig boek in voorkomt
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen