Peter Nys – En garde! (1e recensie)

Verleden. Elke avond staart Tycho Brahe naar de hemel. Hij wil maar één ding: wetenschapper worden en onderzoeken hoe de sterren en planeten door het heelal reizen. Als hij een onbekende ster ontdekt, lijkt zijn droom werkelijkheid te worden.
Heden. Ite barst bijna uit elkaar van woede. Eindelijk lijkt ze meer te kunnen ontdekken over de plotse verdwijning van haar moeder, maar haar vrienden proberen haar onderzoekingen tegen te houden. Waarom?
Toekomst. Geheim agent A Zeven is eraan gewend onder een valse naam te opereren. Maar recente ontwikkelingen in de parametertoren suggereren dat ook zijn echte identiteit is gebouwd op list en bedrog. In welk complot is hij beland?

Boekinformatie
Schrijver: Peter Nys
Titel: En garde!
Serie: De parameters #2
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2018
Bladzijden: 294
Illustrator: Conz
ISBN: 9789044832785
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Klang! Staal op staal…
‘Je bent een dwaas!’
‘Toch minder dan jij!’
Zwaard kantelt, pareren met het plat.
Vonken spatten rond.
‘Zeven…’
‘Je berekening klopt niet!’
Pommel tegen pommel.
Gekreun…
Kling! Een nieuwe uithaal.
Weer vonken.
Twee handen om het gevest.
‘Geef toe, je zit fout!’
‘Nooit! Idioot!’
Snelle hartslag, benauwd.
‘Au!’

Tycho Brahe zette enkele passen achteruit. Het zwaard flitste voor zijn gezicht langs. Hij ontweek maar net de uitval van Manderup Parsberg, zijn tegenstander. Manderup was duidelijk de betere zwaardvechter. Hij vocht met het hart van een leeuw en de snelheid van een slagn. Tycho daarentegen had nog last van de talloze bekers wijn die hij in de vooravond had gedronken. (blz. 5)

Tycho Brahe is wetenschapper. Hij houdt zich onder andere bezig met astrologie. Zo heeft hij de dood van een beroemde sultan voorspeld. Maar helaas ging die een paar weken eerder dood. Deze fout leidde tot het zwaardgevecht. Hij raakt gewond aan zijn neus. Meester Anders, de heelmeester, komt zijn neus verzorgen.

Meester Anders liep voorzichtig door de gang, terwijl hij de teil horizontaal probeerde te houden. Hij wilde niet op de mooi betegelde vloer morsen. Rode zwachtels dreven in een plas water en bloed, die bijna over de rand klotste. Voorzichtig gebruikte hij een voet om de deur van zijn vertrek te openen. Het flakkerende haardvuur strooide een gezellig licht in de gang. Die lag er verlaten bij. Hij sloot de deur zorgvuldig achter zich. Geen pottenkijkers, prima! Hij zuchtte diep.
De rol van heelmeester spelen, was niet altijd gemakkelijk. Zelfs niet voor een parameter. Als ik nu eens doodleuk zou rondbazuinen dat ik eigenlijk Kenzo heet en dat ik uit de toekomst kom? Niemand zou me geloven en ik eindigde zeker op de brandstapel! Dit zijn bikkelharde tijden en een veroordeling voor hekserij is nooit veraf! (blz. 12)

Kenzo is inmiddels twee maanden in 1566. Hij is hier om Tycho Brahe te beschermen tegen paradoxen. Paradoxen willen de geschiedenis veranderen zodat de toekomst beter wordt. Maar hij heeft nog geen paradoxen gezien. Hoe lang moet hij hier nog blijven?

‘Laat me uitspreken, Hanne. Waar het mij om gaat, is dat we te maken hebben met technologie die we niet begrijpen, ook al worden we verondersteld om in de toekomst grote wetenschappers te worden. Kyra en Kenzo zijn de specialisten. Zonder hen zouden we ons avontuur met Von Humboldt waarschijnlijk niet eens hebben overleefd!’
Ite schoof zo onrustig op het dekentje heen en weer dat het als een verfrommeld vod onder haar lag. ‘Zonder Kyra en Kenzo waren we helemaal niet in dat avontuur terechtgekomen! En ik ben er zeker van dat zonder hen mijn mama hier ook nog zou zijn!’ Ze sloeg geërgerd haar armen over elkaar. De mouw van haar hoody schoof een beetje omhoog.
‘Wat heb jij nou om je pols? Is dat een permutator?’
Ite zag dat haar vriendin haar geschokt aanstaarde. Ze haalde haar schouders op. ‘Wat zou het?’
Jens leek opeens een stuk wakkerder. Hij greep Ites pols vast. ‘Heeft Kyra die aan jou gegeven?’
Ite wist dat hij het antwoord kende voor zij het gaf. ‘Nee, dat heeft ze niet! Ik heb hem gejat, oké?’
Jens ogen vatten vuur. ‘Waarom heb je dat in godsnaam gedaan? Ga je rommelen met de tijd? Je weet wat er dan kan gebeuren.’ (blz. 47)

Ite wil de permutator gebruiken om er achter te komen wat er met haar moeder is gebeurd. Haar moeder was een parameter, maar waar en wanneer is ze verdwenen? Zal het Ite lukken om meer informatie over haar meoder te vinden?

Het licht van de vlammen in de haard danste op en neer in de kleine kamer. Op een kleine eiken tafel bestudeerden Peder Oxe en zijn raadsvrouw Agnetha Syvsdatter de plannen van het eiland Ven.
A Zeven vervulde zijn rol voortreffelijk. Een vrouw spelen, ging hem verrassend gemakkelijk af. Zelfs de hoge stem stoorde hem niet langer. ‘Ik begrijp je niet, Peder. Je hebt jaren moeten vechten om je verbanning uit Denemarken ongedaan te maken en nu begin je weer mensen tegen de schenen te schoppen! Al ben je dan de oom van Tycho Brahe, je moet beseffen dat er ook andere mensen wonen op Ven. Als de koning dat eiland zomaar aan Tycho schenkt, wat gebeurt er dan met die inwoners?’ A Zevens opdracht was duidelijk: hij moest er als raadsvrouw van Peder voor zorgen dat Frederik II het eiland Ven niet aan Tycho zou geven. De koning wilde het eiland afstaan om de wetenschapper zo in Denemarken te houden. Het was dan een plaats waar hij een huis en een observatorium kon bouwen. Een plek om de sterren te bestuderen. (blz. 89)

Zal het A Zeven lukken om zijn opdracht te vervullen? Of kunnen de parameters hem tegenhouden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van uitgeverij Clavis
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er zijn een paar paginavullende zwart-wit illustraties en deze zijn gemaakt door Conz. Ze laten iets uit het verhaal zien

illustratie uit Peter Nys - En garde!

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Het verhaal heeft drie verhaallijnen met elk een eigen hoofdpersoon. In het verleden is Tycho Brahe de hoofdpersoon, Ite is dat in het heden en in de toekomst is dat Agent A Zeven
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Ite en haar vrienden willen ontmoeten. Lijkt me best leuk om mee naar het verleden te reizen
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het heden in België, en in het verleden in Denemarken
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend verhaal over tijdreizen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar die houden van verhalen over geschiedenis, toekomst en/of tijdreizen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een antwoord