boekomslag Aline Sax - De jongen op het dak

Op het dak van een gebouw in de stad zit een jongen. Binnen in hem doet het pijn. Daar probeert hij niet aan te denken. Hij wil niet deelnemen aan het gekrioel onder hem. Hij bekijkt het doen en laten van de man aan de overkant, de vrouw op het plein, het meisje dat naar school gaat, zijn mama… Hij kijkt, hij observeert. Maar hij heeft er niets mee te maken. Of toch?

knop meer info over boek

Over het verhaal

De wereld aan zijn voeten is klein. Nietig. De mensen krioelen als mieren. Nee, niet als mieren. Mieren vormen geordende rijen, lopen af en aan in dezelfde cadans, met hetzelfde doel. Mensen hebben allemaal hun eigen doel, hun eigen cadans. Zo herken je hen.
De achtuurmensen zijn chaos. Ze wriemelen door elkaar. Ze parkeren hun auto’s overal, in dubbele, soms zelfs driedubbele rijen. Ze geven hun kinderen een zetje, reiken haastig een broodtrommeltje aan en rijden zich weer vast in de volgende file. Fietsers met karren, met vlaggetjes, met zijwieltjes laveren ertussen. Mama’s en papa’s te voet met een slinger kinderen aan hun hand en kinderwagens van twee baby’s breed blokkeren de voetpaden. Er wordt gebeld en getoeterd, er wordt geroepen, gehuild, gezwaaid en gekust. Hophop. Daar klinkt de bel. Tot vanavond.
De negenuurmensen zijn snel, alleen. Ze lopen met de blik naar de grond. Ze weten precies waar ze heen moeten, hun pas is vastberaden. Zonder aarzeling, zonder bochten. Ze letten niet op elkaar. In de ene hand houden ze een aktetas, in de andere een koffiebeker. Ze duiken op uit het metrostation, waar de muzikant hen elke dag begroet. (blz. 5)

Dit zijn de observaties van de jongen op het dak. Het dak van het gebouw waar hij zit is bijna het hoogste gebouw van de stad. De jongen kan over de hele stad uitkijken. Hij ziet ook wat er allemaal beneden gebeurt. De jongen woont al een tijdje op het dak. Zijn moeder zorgt via een mandje dat hij eten krijgt. Op een dag kijkt een meisje omhoog en ziet hem zitten. Hij schrikt, want hij wil niet dat andere mensen hem ziet.

De volgende dag tuurt hij ingespannen naar de schoolpoort en probeert het meisje te ontdekken. Maar er wervelen zoveel kinderen naar buiten dat hij haar niet ziet. Zijn blik zoekt. Hij schrikt als hij haar weer aan de overkant van de straat ziet staan. Ze is alleen. Ze kijkt naar boven en glimlacht. De jongen weet niet waar hij moet kijken. Langzaam steekt ze haar hand op en zwaait. Zonder erbij na te denken, zwaait hij terug. Dan huppelt het meisje verder. Ze kijkt niet een keer om (blz. 23)

Er zijn een paar mensen die hem opvallen bij het observeren. Zo is er in het gebouw aan de overkant een man komen wonen. Hij heeft een hond, maar lijkt eenzaam. Er is een kantoormeneer die uit de metro komt en dan de hele dag op een bankje in het park gaat zitten. En dan is er het meisje…

Daar is het meisje. Haar passen veren en haar paardenstaart huppelt mee op het ritme van haar voeten. Door haar tred, herkent de jongen haar al van ver. Hij duikt niet weg als hij haar ziet aankomen, zoals hij doet als zijn moeder naar buiten komt. Hij kijkt voorzichtig vanuit zijn ooghoeken naar beneden. Ergens hoopt hij dat het meisje hem opmerkt. Maar tegelijkertijd wil hij onzichtbaar voor haar zijn. Ze verstoort de stilte in zijn hoofd. (blz. 47)

Waarom heeft het meisje hem ontdekt? Waarom woont de jongen op het dak? Waardoor verstoort het meisje de stilte in zijn hoofd?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, mooi, ontroerend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustratis zijn gemaakt door Sassafras De Bruyn. De illustraties vertellen samen met de tekst het verhaal. Zo zie je de jongen op het dak, maar ook andere personages

illustratie uit Aline Sax - De jongen op het dak

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
de jongen op het dak is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil meerdere mensen ontmoeten. Als eerste de jongen op het dak, omdat ik samen met hem van het uitzicht wil genieten maar ook benieuwd ben hoe het met hem gaat. Verder ben ik benieuwd naar de kantoormeneer op het bankje. Waarom zit hij daar elke dag?
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af op het dak
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het een mooi verhaal over rouw en missen van mensen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat de jongen zoveel verdriet heeft
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een zielig verhaal, maar door de illustraties wordt het verhaal minder zwaar. Dit boek kan volgens mij ook goed gebruikt worden op scholen om het daarna met leerlingen te hebben over verdriet en missen van iets of iemand.
Het verhaal doet me denken aan De lantaarnaansteker, ook van Aline Sax. Ook in dat verhaal is de hoofdpersoon iemand die mensen observeert
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 9
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen