Max komt altijd in de problemen. Hij is een lastpak voor zijn leraren en zijn zus, maar hij heeft ook een zachte kant: hij heeft het leven van zijn hond, monster, gered en hij gaat dagelijks bij zijn bejaarde buurman langs. Wanneer Max op een dag rondsnuffelt tussen geheimzinnige voorwerpen in een vitrinekast, verdwijnt hij ineens uit zijn leven: het is alsof hij nooit heeft bestaan. In het begin vindt hij het fijn dat hij vrij is en dat niemand hem meer kent, maar dan krijgt hij heimwee naar zijn familie en vrienden. En als hij nooit was geboren, had hij ook zijn hond niet kunnen redden. Zou het wel goed gaan met Monster? Max besluit terug te gaan naar zijn vroegere leven, maar zo eenvoudig is dat niet…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Monster, mijn hond, is de beste van de hele wereld: FEIT.
Mijn vader zegt dat hij waarschijnlijk half hond, half mol is, omdat hij zo goed gangen kan graven, vooral onder ons tuinhek door. Hij is zo rond als een tonnetje, dus het is een wonder dat hij niet klem komt te zitten.
Ik heb hem een keer bezig gezien. Hij zat in het bloemperk en keek strak naar het houten hek, alsof hij probeerde te bedenken hoe hij het kon omzeilen – en toen begon hij te graven. Er vlogen massa’s aarde onder zijn kwispelende staart vandaan en toen ging hij raar tijgeren op zijn buik, met zijn achterpoten plat opzij. Het volgende moment was hij verdwenen.
Wanneer hij de benen neemt, gaat hij steevast naar dezelfde plek: de voortuin van mevrouw Banks. Daar springt hij tegen haar vuilnisbakken op, gooit ze om en schrokt dan als een grote harige stofzuiger van alles op. En ik bedoel: echt van alles. Hij kotste een keer een onderbroek uit op het kleed in de woonkamer, en toen wist mijn moeder niet goed of ze die moest wassen en teruggeven aan mevrouw Banks. Ik voerde aan dat hij in de vuilnisbak had gezeten omdat ze hem blijkbaar niet meer wilde, ja toch? (blz. 1)

Max komt vaak in de problemen. Hij haalt vaak rare streken uit en vooral zijn ouders en leraren vinden hem erg irritant.

Ik zat op de gang naast de deur van mevrouw Bakers kantoortje, terwijl mijn vader en moeder met haar spraken. Anders komen ze altijd na schooltijd wanneer ik in de problemen zit, dus dat ze meteen hadden moeten komen, betekende dat het er heel slecht voor me uitzag. Maar als ik eenmaal de kans had gekregen om uit te leggen dat het niet echt mijn schuld was geweest, zou alles wel weer in orde komen, daar was ik van overtuigd.
Vanwaar ik zat, kon ik zien wat er zich op de administratie afspeelde. Charlie had een grote blauwe keukendoek over zijn neus. Hij liet hem even zakken om hem te bekijken, en ik zag geen bloed meer. Ik denk dat hij er een grotere toestand van maakte dan nodig was. (blz. 48)

Max heeft zijn beste vriend Charlie geslagen. Die heeft een bloedneus. Max vindt dat hij zich aanstelt en dat het allemaal wel meevalt. Hij bedoelde het toch niet zo… Mevrouw Baker vertelt hem dat hij niet naar het schoolfeest mag. Dit is een heel bijzonder schoolfeest, want er worden opnames gemaakt voor een muziekprogramma op televisie. Daar wil Max natuurlijk wel bij zijn.

Ik was de draad van haar betoog een beetje kwijt, maar ik zag wel waar het heen ging. Ik zat zwaar in de problemen en ik mocht niet naar het feest waar Jed en Baz zouden komen. Ik was niet welkom. De leraren wilden me daar niet, de kinderen wilden me daar niet en de ouders van de kinderen wilden me daar niet. Iedereen had de pest aan me.
Mijn hart bonkte. Er was vrijwel geen tijd meer. Ik moest iets doen om haar op andere gedachten te krijgen.
‘Maar… maar… de wedstrijd dan die ik heb gewonnen? Zonder mij… als mijn tekening niet had gewonnen had de school niet opgeknapt kunnen worden. Die renovatie is helemaal aan mij te danken!’
Mevrouw Baker slaakte een zucht en legde haar handen gevouwen op het bureau.
‘We zullen er altijd enorm dankbaar voor zijn dat je die wedstrijd hebt gewonnen. Max. Maar dat is alweer een poos geleden. En eerlijk gezegd ben je sinds die tijd steeds vaker probleemgedrag gaan vertonen. Ik kan dit niet door de vingers zien omdat je een keer een prijs hebt gewonnen. Het spijt me, maar voor jou geen schoolfeest.’ (blz. 52)

Max is boos. Waarom moet hij zo zwaar gestraft worden? Bij zijn bejaarde buurman gaat hij klagen. Terwijl de buurman wat te drinken in schenkt bekijkt Max de vreemde voorwerpen in de vitrinekast. Hij pakt af en toe iets op en moppert dat het misschien beter zou zijn als hij niet zou bestaan. Als Max even later naar huis loopt zijn er dingen veranderd. Zo hangt hun tuinhekje er opeens weer. Veel vreemder is het dat er andere mensen in zijn huis wonen. Zijn zijn ouders stiekem verhuisd? Of is er iets vreemders aan de hand?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van de uitgeverij
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Mike Lowery. Deze illustraties staan aan het begin van de hoofdstukken.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Max
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil de oude man wel ontmoeten, want ik ben benieuwd naar zijn levensverhaal
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in Engeland
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat Max verdwijnt en opeens in een andere versie van zijn wereld terecht komt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind Max een vervelend jongetje omdat hij geen rekening houdt met andere mensen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van een verrassend verhaal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen