Bij het thema kunst horen boeken over kunst. Maar wat is kunst? Ongeveer alle kunstkenners en -wetenschappers lijken het erover eens dat er geen algemeen geaccepteerde definitie van kunst is. Erg moet dat niet zijn. Want als er niet één juist antwoord is, mag je zelf nadenken. En dan wordt het spannend.

De vraag die Jeugdboekenmaand in 2020 wil stellen, is echter niet zozeer de vraag wat kunst is. Voor Iedereen Leest, die de Jeugdboekenmaand coördineert, is het van meet af aan duidelijk dat kunst véél is. Het is veel meer dan schilderijen in musea. Ook illustratoren maken kunst, en beeldhouwers, schrijvers, striptekenaars, dichters, slammers, muzikanten, zangers, componisten, tatoeëerders, dansers, architecten, ontwerpers, graffitispuiters, regisseurs, fotografen, rappers en circusartiesten.

Tijdens de Jeugdboekenmaand gaat het eerder over wat kunst doet. Hoe het je fantasie en je verbeelding stimuleert. Het gaat over waarnemen met al je zintuigen, over én kijken én luisteren én voelen én ruiken. Het gaat over kunst als middel om iets uit te drukken – jezelf, of een idee, een gedachte, een gevoel, een sfeer – en dat te delen. In deze redenering is het kunstwerk op zich pas het begin. Het is de start van het gesprek. (tekst van website Jeugdboekenmaand)

Boeken voor 3-6 jaar

Boeken voor 6-9 jaar

Boeken voor 9-12 jaar