Kelly Barnhill – Het meisje dat de maan dronk (3e recensie)

boekomslag Kelly Barnhill - Het meisje dat de maan dronk

Al jaren leven de dorpelingen in angst voor de heks in het woud. Als ze niet elk jaar een baby offeren, zal de heks onheil over hen brengen. Maar elk jaar opnieuw verbaast Xan, de heks uit het woud, zich over weer een nieuwe baby. Ze brengt de achtergelaten kinderen naar families aan de andere kant van het woud. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te gaan maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt…

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Sterre (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Mijn moeder had het boek en raadde het mij aan.
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, interessant, mooi, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er zijn geen illustraties.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Al eeuwen offeren de mensen in het Protectoraat het jongste kindje uit het dorp op aan de Heks. Deze traditie wordt hen ingeprent door de Ouderlingen; zij brengen jaarlijks een baby naar het Woud. De heks bestaat echt. Ze is 500 jaar oud, ze heet Xan, maar zij brengt het kindje juist naar liefdevolle families die aan de andere kant van het Woud wonen.
Zo ook dit jaar. Maar omdat ze het meisje per ongeluk voedt met maanlicht, komt het kind boordevol magie te zitten. Xan besluit het meisje bij zich te houden. Luna groeit daarom op bij Xan, bij Zwomp het moerasmonster en bij Vurian het piepkleine draakje.
Terwijl Xan snelt veroudert en Luna opgroeit, wil de jongeman Anteen proberen de heks te verslaan, zodat er geen kinderen meer geofferd hoeven te worden. Rond Luna’s dertiende verjaardag trekt hij het Woud in. Maar Anteen beseft niet dat Xan niet verslagen hoeft te worden en dat het ware kwaad heel ergens anders huist. En dat er veel meer speelt dan hij ooit had kunnen vermoeden.
Wie is de hoofdpersoon?
Vooral Xan
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik denk Zwomp of Vurian. Zwomp is een aardig moerasmonster die altijd gedichtjes verteld en Vurian is een 500 jaar oude baby-draakje die altijd bij je rondvliegt. Dus ze lijken me aardig.
Waar speelt het verhaal zich af?
In het Protectoraat, in het bos bij het huis van Xan en een beetje aan de andere kant van het Protectoraat waar de blije mensen wonen waar de opgeofferde baby’s naartoe gaan.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is spannend, maar soms ook wel zielig en het is sprookjesachtig en dat vind ik wel leuk.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het is soms wel een beetje lastig om de verhaallijn te volgen omdat je ook soms terug in de tijd gaat en weer terug.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen eigenlijk wel.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen