Lida Dijkstra – Het beest met de kracht van tien paarden (1e recensie)

Elke negen jaar worden veertien jongeren geofferd aan de Minotaurus in het labyrint. Alleen zo kan een oorlog tussen Kreta en Athene worden afgewend. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil eens en voor altijd afrekenen met de monsterlijke stier-mens, en meldt zich vrijwillig aan. Maar het avontuur ontrolt zich anders dan hij voor ogen heeft…

Boekinformatie
Schrijver: Lida Dijkstra
Titel: Het beest met de kracht van tien paarden
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Jaartal: 2019
Bladzijden: 166
Illustrator: Djenné Fila
Genre: informatief
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Met Griekse mythen en vertellingen gaat nooit veel mis!
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, interessant, mooi, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Djenné Fila. Dit is het eerste boek dat ze heeft geïllustreerd. Er verschenen eerder al illustraties van haar in oa BoekieBoekie. De illustraties passen ook heel goed bij dit verhaal, en ze maken het mee tot iets groots.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Als er negen jaar voorbij zijn, moeten er weer veertien jongeren afdalen in het labyrint op Kreta, om de daarin levende half mens/half stier de minotaurus (of minotauros, zoals in dit boek wordt gezegd) te verslaan. Theseus, de zoon van Aegeus, biedt zich met een paar vrienden, vrijwillig aan. Ook enkele onbekende jongeren vergezellen Theseus op zijn weg naar helemaal onderin het labyrint. Van Adriadne krijgen de jongeren enkele onontbeerlijke zaken mee om het eventueel te overleven beneden. Daarbij: een gouden draad, die hen allemaal terug naar boven moet leiden.
Wie is de hoofdpersoon?
Theseus, die ook de ik-verteller in de eerste verhaallijn is, op witte bladzijden
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil de minotaurus doorgronden!
Waar speelt het verhaal zich af?
In Athene en op Kreta
Wat vind je leuk aan dit boek?
Griekse mythen en sagen zijn zowat altijd erg boeiend, en dat is met dit boek van Lida Dijkstra niet anders. Eerder schreef ze al een vervolg op “Reynaert de Vos”: ‘Verhalen voor de vossenbroertjes’
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
De veelheid aan personages, die allemaal wel iets met elkaar te maken hebben. Het is fijn dat “Het beest met de kracht van tien paarden” een duidelijk lijstje heeft met “wie, wat, en waar”.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
In dit verhaal komen ook meisjes voor, en hun namen zijn goed gekozen wat mij betreft: Rodante weet bijvoorbeeld heel veel over wat zich in het labyrint bevindt. Op gele bladzijden vertelt zij hierover. De “wie, wat, waar” lijst zegt dat behalve Theseus geen van de veertien namen/jongeren in de Griekse mythologie voorkomen, maar dat is absoluut niet storend. Verder hebben we bij de meisjes Sofia, Petra en Chloë nog. Onderschat hen niet!
Je kunt veel te weten komen over hoe wij nu leven met wat we aan materiaal hebben, zoals bijvoorbeeld een zaag. Het boek legt ook geheimen bloot.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen die houdt van goedvertelde verhalen, wars van modetrends. Misschien kun je zelfs meevoelen met de minotaurus…
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord