Rob Ruggenberg – IJsbarbaar (4e recensie)

Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis?

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Wessel (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, interessant, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan illustraties in het boek. Deze zijn gemaakt door Bas Mazur en Peter-Paul Rauwerda. De omslag van het boek is door Bas Mazur gemaakt en deze vond ik erg mooi, want het boek ziet er heel aantrekkelijk uit. De mooie dubbele kaart van Groenland en Nederland in IJsbarbaar is gemaakt door Peter-Paul Rauwerda. Ik vond deze ook erg mooi omdat de tekenaar de tekenstructuur cartoon heeft gebruikt, maar toch erg goed te lezen is.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar.
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Nunôk.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou graag wel eens Nunôk willen ontmoeten omdat ik graag zou willen weten hoe het was in die tijd. Ik zou graag ook met hem willen praten over al zijn belevenissen.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in oorden met veel sneeuw en ijs.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vond dit een leuk boek omdat het boek spannend was en je wou blijven doorlezen. Het boek is ook interresant omdat de personages gebaseerd zijn op personages die echt geleefd hebben in die tijd.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Het boek niet leuk omdat je het verhaal niet echt kan meebeleven. Dit is vooral door de schrijfstijl, deze is erg droog en laat niet veel aan de verbeelding over.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond de slotzin erg mooi in dit boek.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit boek zou geschikt zijn voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen