‘Bizar’ is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Oké, denkt Sallie Mo, als ik in die echte wereld moet rondlopen, kan ik net zo goed het hart van Dylan gaan veroveren. Met dat goede voornemen vertrekt ze, als iedere zomer, naar het eiland. Ze weet dan nog niet dat Dylan verliefd wordt op Jackie, een meisje dat van huis is weggelopen en zich met haar twee broertjes schuilhoudt in een bunker, dat Donnie een maatschappij wil beginnen waarin kinderen de baas zijn, en dat ze nog meer van Beitel gaat houden dan van Dylan. Alles loopt zo heftig uit de hand dat Sallie Mo niet meer durft op te schrijven wat er gebeurt.

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, eng, fascinerend, geheimzinnig, grappig, interessant, lang, leuk, mooi, ontroerend, realistisch, romantisch, saai, spannend, verrassend, vervelend, vrolijk, zielig, Ik heb niet voor niks dit hele lijstje aan mogelijkheden aangevinkt. “Bizar” gaat echt over alles, en alle gevoelens, tijdspannes en wat je over het leven en voor het leven kunt bedenken, komt aan bod in “Bizar”. Ik ben ‘Kort” niet vergeten aan te vinken, want dat was Bizar NIET. En oh, saai ook niet, of misschien toch…
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek. Dat bedenk ik nu, terwijl ik dit schrijf: dat is eigenlijk maar goed ook.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Moeilijk
Waar gaat het verhaal over?
Sallie Mo’s overgrootvader, Opa David, is overleden. Daarom stuurt haar moeder haar naar psychiater Dokter Bloem. Hij “moet haar normaal maken”: Sallie Mo kan namelijk al lezen sinds ze twee is, en heeft sinds dat moment niets anders meer gedaan. Je kunt dat trouwens echt: als je op een goed moment een bladzijde omslaat, denken mensen al snel dat je kunt lezen: ook als je twee jaar bent. Sallie Mo woont ondertussen in haar boeken, en haar moeder wil haar graag terug in de echte wereld zien. Alleen Dylan ziet Sallie Mo echt. Samen met hem, met Donnie en zijn kleine broer Beiteltje, en hun drie moeders, gaan ze op vakantie naar een camping: Dokter Bloem heeft Sallie Mo gezegd dat ze drie maanden niet mag lezen, maar moet schrijven wat ze meemaakt…
Wie is de hoofdpersoon?
Tja, wie zal het zeggen…
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
De dieren, waar Beiteltje (het jongetje waarvan Sallie Mo zeker is: door een jongetje als hij snap je waarom mensen nog kinderen willen) mee praat.
Waar speelt het verhaal zich af?
Op een camping aan zee.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dit boek is in niets vrijblijvend, en doet je goed nadenken over wat je leest, en hoe je de personages zou kunnen zien. Dat er zoveel in dit boek zit waarover je kan of moet nadenken.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Dat het uit is (maar dat ik het gekocht heb om het nog eens te lezen). Dit zou ook weer zo’n boek zijn dat, mocht ik het uit de bibliotheek gehaald hebben omdat ik het “moest” lezen, ik het toch zou gekocht hebben.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Beste Meneer Kuyper, blijf alstublieft vertellen, met vuur en passie! Wat u eigenlijk altijd al doet, dus!
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Iedereen mag kiezen (laten we zeggen vanaf een jaar of 13, maar dat zeg ik alleen omdat Sallie Mo 13 is.), of hij/zij dit boek wil lezen. Maar heel persoonlijk zou ik schreeuwend op een duin gaan staan: LEES DIT BOEK!
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen