boekomslag Martine Letterie - Verboden te vliegen

Martine Letterie – Verboden te vliegen (1e recensie)

boekomslag Martine Letterie - Verboden te vliegen

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. “Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd? Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het staat op de shortlist van de Thea Beckmanprijs 2020, en ik wil de boeken op deze lijst allemaal lezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, interessant, mooi, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Rick de Haas heeft bij dit boek illustraties in kleur gemaakt, die dit verhaal ondersteunen, het soms een beetje lichter maken, en soms vertellen wat in de tekst staat. Ze passen heel goed bij de sfeer van dit verhaal
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Het gezin Fiedel bestaat bij de start van dit verhaal uit tien personen. 9 kinderen en mama en papa. Het begint in 1939, vlak voor Wereldoorlog II op het punt staat om uit te breken. Zus Fietje vertelt dit verhaal, zodat we wat volgt door kinderogen kunnen beleven. “Verboden te vliegen” is eigenlijk een heel gewoon verhaal, vertelt voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Het laat goed zien hoe een heel gewoon gezin met de dreiging van een oorlog omgaat.
Wie is de hoofdpersoon?
Fietje
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou wel eens bij dit gezin in huis willen zijn.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Nederland, vlakbij de Belgische grens.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dit oorlogsverhaal wordt vertelt op maat van kinderen die al een beetje beter kunnen lezen dan eerste lezers. Het gezin houdt ook duiven, wat tijdens de oorlog eigenlijk verboden is. Duiven kunnen namelijk worden ingezet als spionnen. Bibi Dumon Tak had het ook al over deze schrandere vogeltjes in haar boek “Oorlogsdieren”. In “Verboden te vliegen” komen ze zelf ook aan het woord. Dat maakt van dit boek een heel bijzonder verhaal: door de ogen van de duiven heten mama en papa “De Pet” en “zijn vrouwtje”. Grote broer Marius heeft Fietje geleerd om goed voor de duiven te zorgen, voor wanneer hij er op een keer niet meer zal zijn. De elementen die in een oorlogsverhaal (voor jongeren of volwassenen) aan bod komen, zitten ook in dit boek, maar worden dikwijls maar in drie zinnen, heel summier, genoemd. Op deze manier wordt ook een zwaar thema als Wereldoorlog II aan kinderen vertelt, en dat maakt dit boek voor mij echt schitterend. Ik ga duiven voortaan waarschijnlijk ook een ietsiepietsie anders bekijken.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik zou het echt niet weten.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Verboden te vliegen” is goed opgebouwd: Een inhoudstafel wijst je de weg doorheen het boek, het is van harte aangeraden om dit boek echter gewoon van voor tot achter te lezen. De grote delen worden op gekleurde bladzijden genoemd, en daarbinnen zitten korte hoofdstukjes. Belangrijke data als de start van de oorlog, de landing in Normandië (6 juni 1944) worden genoemd, zonder echter deze gebeurtenissen letterlijk te benoemen. Dat kan een manco zijn, maar kinderen kunnen op die manier wel open vragen stellen over de gebeurtenissen van toen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen van een jaar of zeven, die nieuwsgierig is naar hoe het er tijdens Wereldoorlog II aan toe ging, maar niet zo houdt van boeken zonder plaatjes erin. Als je van dieren houdt, zul je dit ook een leuk boek vinden.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen