Michael Reefs – Helden van de nacht (1e recensie)

boekomslg Michael Reefs - Helden van de nacht

Dat waar de Bieb-bende al sinds het begin van hun avontuur bang voor is, is eindelijk gebeurd: George Hill heeft een manier gevonden om de missende eigenschappen bij elkaar te krijgen. Terwijl de kinderen vanuit het rijk der doden wanhopig een weg terug naar de aarde proberen te vinden, verliezen ze alles waar ze zo hard voor hebben gevochten. En dan doet de Eeuwige Nacht zijn intrede. De gevaarlijke Nyxen, afkomstig van de Kwade Machten, overvallen Zuidbaai en ontvoeren kinderen. Vrienden worden vijanden en alle bewoners zijn in rep en roer. Het einde is dichterbij dan ooit. Is de Bieb-bende nog sterk genoeg om zich hieruit te redden?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Iedere dinsdag kwamen Waltraud Littel, Jasmijn Duhill, Sandrine van Hoven, Natasja Rijkbroek, Loes Kollis en sinds kort Annelies Jonghart bij elkaar om te kaarten. Dat deden ze nu al jaren en meestal hadden deze vrouwen genoeg te bespreken. Dan ging het bijna altijd over de dagelijkse dingen, simpele problemen die ze groter maakten dan ze eigenlijk waren.
Maar de laatste tijd waren die gesprekken veranderd. Ze waren duisterder geworden en dat zorgde voor akelige stiltes, terwijl de kaarten op tafel werden gegooid.
Vanavond was de kaartclub georganiseerd door Waltraud en zij wilde het maar wat graag over haar dochter Luca hebben.
Ze gooide haar kaarten allemaal op tafel.
‘Waltraud, wat is er?’ vroeg Natasja. ‘Zo slecht zijn je kaarten toch niet?’
‘Ik kan niet langer doen alsof er niks aan de hand is. Ik word er gek van. Slapeloze nachten heb ik zelfs.’
Het was alsof ze daarmee over iets begon waar eigenlijk niet over gesproken mocht worden. de andere vrouwen zuchtten allemaal tegelijk en ook zij legden hun kaarten neer. (blz. 15)

De moeders van de kinderen van de Bieb-bende weten inmiddels dat hun kinderen op zoek zij naar de Hemelrijders. Ze maken zich zorgen over de gevaarlijke situaties waar hun kinderen in belanden. En nu zijn de kinderen al twee weken weg en weten ze niet wat er aan de hand is.

Luca zweefde door flarden van wolken. Mist. Ze herkende niets om haar heen. Alles was wazig en grijs. Ze had alle gevoel voor ruimte en tijd verloren. Om haar heen tolden de andere leden van de Bieb-bende, samen met allerlei mensen die ze niet kende. Er was geen grond onder haar, en geen hemel boven haar.
Was ze echt door? Hoe had dit kunnen gebeuren? Ze kon zich alleen nog de gigantische bijl van George herinneren, die door de lucht raasde. Het was zwart voor haar ogen geworden en ze had heftige steken in haar hart gevoeld. Terwijl ze steeds hoger was opgestegen, had ze haar lichaam achtergelaten. Het lag nog steeds op het dek van de Ferox.
Daarna was ze in deze vreemde wereld beland. Ze kon haar vrienden wel zien, maar niet met hen praten. (blz. 20)

De Bieb-bende lijkt dood te zijn. Is dit het einde van het verhaal?

Ineens keerde het gevoel in haar vingers weer terug. Eerst een tinteling, die via haar vingertoppen verder omlaag trok. Daarna kon ze haar vingers langzaam buigen. Hetzelfde gebeurde bij haar tenen. Haar bloedsomloop kwam weer op gang. Toch voelde het anders. Alsof er iets in haar aderen zat dat niet in haar lichaam thuishoorde. Ze kon het niet beschrijven. Het kriebelde overal. En het schoot richting haar hart.
Haar hart. Ze besefte nu pas dat het al die tijd stil had gestaan. Nu het weer klopte, voelde ze zich meer levend dan ooit. Ze zat vol nieuwe energie. Klaar om er weer tegenaan te gaan.
Alles deed het weer. Ze kon met haar ogen knipperen, haar mond open- en dichtdoen en haar neus kriebelde. Zo heftig dat ze moest niezen. Daardoor brak het kristal waar ze in zat. Het viel in duizenden kleine deeltjes uiteen.
Om haar heen braken ook de andere kristallen. Ze kon nauwelijks geloven dat ze haar vrienden weer levend terugzag. (blz. 27)

Gelukkig, Luca, Roy, Valerie Sander, Tim en Melanie leven nog. Maar er is iets vreemds met Melanie. Haar herinneringen zijn niet terug gekomen en ze staart wezenloos voor zich uit. Om haar herinneringen terug te krijgen moeten ze op reis naar de plek waar herinneringen worden bewaard. Dat gebeurt in een toren die nog mysterieuzer is dan de Toren van Enigma. Valerie, Roy en Tim gaan met het schip Ferox naar Tyriana. Als ze in Tyriana aankomen gaan ze op zoek naar de toren. Deze toren ligt onder water.

‘We moeten recht in het water springen. De kristallen mogen ons op geen enkele manier raken. Maar doordat we er vanaf deze hoogte in springen, zullen we meteen zinken. De kristallen zullen door onze sprong aan de kant worden geduwd en daarna weer naar elkaar toe drijven. Je mag dus absoluut niet meer boven water komen na je sprong.’
Luca’s ogen werden groot. ‘Dat meen je niet. Wat als het misgaat? Ik wed dat je onder water niet veel kunt zien. Je zwemt gewoon door, terwijl de ander misschien achterblijft.’
‘Dat risico moeten we nemen,’ zei Sander.
Tim knikte. ‘Dan moet Valerie vanaf hierboven goed opletten of ze iemand ziet drijven.’
‘En dan? Wat als er toch iemand boven komt?’ vroeg Valerie, terwijl ze het plastic rondom Sanders armen stevig dichtplakte. ‘Ik ga niet ook springen.’
Tim sloeg geruststellen met een hand op haar schouder. ‘Gewoon in de gaten houden. Als we terugkomen, dan zullen we kijken hoe we die persoon kunnen redden.’
‘Daar heb je niet echt goed over nagedacht,’ zei Luca. ‘Ik vind het hele plan maar niks.’ Ze probeerde te lopen, maar dat ging moeizaam. Het plastic zat veel te strak. (blz. 58)

Zal het lukken om de herinneringen van Melanie terug te vinden? Komen ze weer veilig terug in Zuidbaai? En lukt het om deze maand een Hemelrijder te bevrijden?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensie-exemplaar van de schrijver
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, saai, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Ja, de zwart-wit illustraties zijn gemaakt door LukeSure. Deze illustraties laten de personages zien. En de illustraties van de drie aanwijzingen (aan het begin van een hoofdstuk) zijn gemaakt door Betty Reefs

illustratie uit MIchael Reefs - Helden van de nacht

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn de kinderen van de Bieb-bende
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou het schip graag willen bekijken
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in Zuidbaai, onder de heuvel, en in Tyrania
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het een spannend avonturenverhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vond dit boek trager en saaier dan de eerdere delen van de Bieb-bende
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende avonturenverhaal (en die de vorige delen hebben gelezen)
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen