[book-info title=”Het geheime dagboek van Adrian Mole” author=”Sue Towsend”] kno meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Donderdag 1 januari
Nieuwjaarsdag
Dit zijn mijn goede voornemens:
1. Ik zal blinden helpen met oversteken.
2. Ik zal mijn broek netjes ophangen.
3. Ik zal mijn platen terugdoen in hun hoezen.
4. Ik zal niet gaan roken.
5. Ik zal mijn puisten niet meer uitknijpen.
6. Ik zal aardig zijn voor de hond.
7. Ik zal de armen en onwetenden bijstaan.
8. Na die walgelijke geluiden van beneden, gisteravond, heb ik me plechtig voorgenomen nooit van mijn leven een drup- pel alcohol aan te raken.
Mijn vader heeft op het feestje gisteravond de hond dronken gevoerd met kersenlikeur. Als de dierenbescherming er- achter komt kan hij opgepakt worden. Kerstmis is alweer een week geleden, maar mijn moeder heeft dat groene glitterschort dat ik haar gegeven heb nog niet één keer aangehad. Volgend jaar krijgt ze badzout.
Echt iets voor mij: de eerste dag van het nieuwe jaar en ik heb een puist op mijn kin! (blz. 9)

Dit is het dagboek van Adrian Mole. Hij is 13 jaar en begint op 1 januari met zijn dagboek. Hij beschrijft zijn belevenissen, gedachten en gevoelens. Een week later worden zijn ouders ziek en moet hij voor hen zorgen. Hierover klaagt hij in zijn dagboek.

Donderdag 8 januari
Nou heeft mijn moeder óók griep. Ik kan dus mooi voor allebéí gaan zorgen. Lekker dan.
Ik ren al de hele dag de trappen op en af. Ik heb een uit- gebreide maaltijd voor ze gekookt: twee gepocheerde eieren met bonen en griesmeelpudding uit blik. (Gelukkig had ik het groene glitterschort aan, want de eieren glibberden uit de pan en ik kreeg ze over me heen.) Ze hebben er geen hap van gegeten. Zo ziek kunnen ze toch niet zijn? Ik heb het maar aan de hond gegeven, in het kolenhok. Ik moest de aangebrande pannen wel schoonschrobben, want mijn oma komt morgenochtend. Toen moest ik de hond ook nog uit- laten. Ik lag pas om half twaalf in bed. Geen wonder dat ik klein ben voor mijn leeftijd.
Ik heb besloten toch maar geen medicijnen te gaan studeren. (blz. 14)

Adrian is verliefd op Pandora. Zij zit bij hem in de klas. Op school heeft hij zich aangesloten bij een clubje dat ‘De barmhartige Samaritanen’ heet. Ze willen de maatschappij helpen. Adrian wordt ingedeeld bij de ouden-van-dagen-groep en hij kan niet wachten op maandag. Hij wil verhalen over over vroeger.

Zaterdag 24 januari
Dit was de ergste dag van mijn leven. Mijn moeder heeft een baan: ze gaat dat stomme getyp op een verzekeringskantoor doen. Maandag begint ze! Mr. Lucas werkt daar ook, dus ze mag elke dag met hem meerijden.
En mijn vader heeft een rothumeur: hij denkt dat zijn zuigerstang het gaat begeven.
Maar het ergste is nog dat Bert Baxter helemaal geen gezellige oude bejaarde is! Hij drinkt en hij rookt en hij heeft een Duitse herder die Sabre heet. Sabre zat opgesloten in de keuken terwijl ik die gigantische heg stond te knippen, maar hij bleef de hele tijd grommen.
En nu het allerergste! Pandora heeft iets met Nigel!!! Ik denk niet dat ik hier ooit overheen ga komen. (blz. 28)

Adrians ouders hebben vaak ruzie. Op een avond komt zijn moeder hem iets vertellen.

Maandag 2 maart
Mijn moeder kwam net mijn kamer binnen en zei dat ze me iets heel ergs moest vertellen. Ik ging rechtop in bed zitten en trok een doodernstig gezicht, voor het geval dat ze nog maar een half jaar te leven had of betrapt was op winkel- diefstal of zoiets. Ze frunnikte aan de gordijnen, morste as over mijn model-Concorde en mompelde iets over ‘relaties tussen volwassenen’, dat ‘het leven ingewikkeld is’ en dat ze ‘zichzelf moest ontdekken’.
Ze zei dat ze gesteld op me was. Gesteld! En dat ze me beslist niet wilde kwetsen. En toen zei ze dat het huwelijk voor sommige vrouwen een gevangenis is. Toen ging ze weg.
Het huwelijk lijkt totaal niet op een gevangenis! Vrouwen mogen elke dag naar buiten om boodschappen te doen en zo, en er zijn er ook een heleboel met een baan. Mijn moeder is behoorlijk melodramatisch bezig.
Ik heb Animal Farm uit. Het is enorm symbolisch. Ik moest huilen toen ze Boxer naar de veearts stuurden. Van nu af aan zal ik varkens behandelen met de minachting die ze verdienen. Ik boycot alle soorten varkensvlees. (blz. 54)

Adrians ouder besluiten uit elkaar. Adrian blijft bij zijn vader wonen. Zullen zijn ouders na een tijdje weer bij elkaar komen? Blijft Nigel zijn beste vriend, ondanks dat hij iets met Pandora heeft? Blijft Adrian verliefd op Pandora? Wat zal Adrian dit jaar nog meer in zijn dagboek schrijven?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van uitgeverij Condor
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Adrian is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou Adrian willen ontmoeten, omdat ik benieuwd ben hoe hij in het echt is
Waar speelt het verhaal zich af?
op school en thuis
Wat vind je leuk aan dit boek?
Adrian vertelt in zijn dagboek over zijn leven
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Adrian voelt zich te goed voor de omgeving waarin hij opgroeit. Dat maakt hem soms een beetje irritant
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik heb dit boek in het Engels gelezen toen ik in de jaren 80 op de middelbare school zat. Ik vond het een erg grappig boek. Ik was dan ook erg benieuwd naar deze nieuwe vertaling. Ik vond het nog steeds een grappig boek en ik hoop dat jongeren dat ook vinden
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 15 die graag leest over leeftijdsgenoten
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen