Malin Persson Giolito – In dromen lieg je niet (1e recensie)

Maja was een gewoon meisje van achttien. Mooi, slim, van rijke komaf en populair. Nu wordt ze verdacht van moord op haar klasgenoten. Is ze medeplichtig aan de school shooting die zij als enige overleefde? Al maanden wacht ze op haar rechtszaak. Maanden waarin ze uitgroeide tot de meest gehate tiener van het land. En nu is het eindelijk tijd om de rechtszaal te betreden …

Boekinformatie
Schrijver: Malin Persson Giolito
Titel: In dromen lieg je niet
Uitgeverij: De Geus
Jaartal: 2018
Bladzijden: 444
Vertaler: Ron Bezemer
ISBN: 9789044540574
Genre: thriller
Leeftijd: 18+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Op de grond, links naast de rij banken, ligt Dennis, zoals altijd gekleed in een T-shirt met reclameopdruk, een flodderige spijkerbroek en sneakers met losse veters. Dennis komt uit Oeganda. Hij zegt dat hij zeventien is, maar hij ziet eruit als een dikzak van vijfentwintig. Hij volgt de korte beroepsopleiding en woont in Sellentuna, in zo’n tehuis voor jongens zoals hij. Naast hem is Samir terechtgekomen, hij ligt op zijn zij. Samir en ik zitten in dezelfde klas omdat het Samir gelukt is op onze school te worden toegelaten tot het speciale programma voor internationale economie en maatschappijleer.
Voorin, bij de lessenaar, ligt Christer, onze klassenleraar en zelfbenoemd wereldverbeteraar. Op het tafeltje ernaast is zijn kopje omgevallen en de koffie druppelt op zijn broekspijp. Nauwelijks twee meter daarvandaan zit Amanda tegen de verwarming onder het raam geleund. Nog maar een paar minuten geleden was zij een en al kasjmier, witgoud en sandalen. De diamanten oorhangers die ze ter gelegenheid van onze confirmatie heeft gekregen, glanzen nog in de voorjaarszon. Nu lijkt het alsof ze met modder is besmeurd. Ik zit in het midden van het lokaal op de grond. Met zijn hoofd op mijn schoot ligt Sebastian, zoon van Claes Fagerman, de rijkste man van Zweden. (blz. 9)

Maja Norberg zit op de middelbare school. Er is net een schietpartij op school geweest en Maja wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan deze schietpartij. Zij is de enige die het heeft overleeft. Ze schrijft in haar dagboek over de rechtszaak.

De officier van justitie zal meer praten over wat Sebastian gedaan heeft dan over al het andere, omdat ze zegt dat alles wat hij gedaan heeft wij samen hebben gedaan. Ik weet niet of ik in staat ben het allemaal aan te horen. Maar het is gevaarlijk om mijn concentratie te verliezen. Want dan komt het geluid.
Het geluid van het moment dat ze het klaslokaal binnenkwamen en me wegvoerden, het geluid van Sebastians hoofd dat op de grond viel, wat hol klonk. Dat geluid echoot in mij; zodra ik even niet oplet, komt het terug. Ik druk mijn nagels in mijn handpalmen, probeer te ontsnappen aan dat geluid. Maar het helpt niet. Ik kan het niet laten stoppen. Mijn hersenen slepen me altijd weer terug naar dat verdomde lokaal.
Soms als ik slaap, droom ik erover. Hoe het was vlak voordat ze binnenkwamen. Hoe ik met mijn hand het bloeden probeerde te stoppen, hij ligt op mijn schoot en ik druk zo hard als ik kan. Maar het bloeden is niet te stoppen, hoe hard ik ook druk. Het is als een poging om spuitend water tegen te houden nadat de slang van een kraan is losgeraakt. Wisten jullie dat, dat bloed kan spuiten? Dat het onmogelijk is het met je handen tegen te houden? En Sebastian werd koud. Ik voel nog steeds, ‘s nachts – opnieuw en opnieuw – hoe zijn handen almaar kouder werden. Het ging snel. En ik droom van het moment dat Christer zijn laatste adem uitblies. Het klonk als een afvoer waar je gootsteenontstopper in hebt gedaan. Ik wist niet dat je kon dromen hoe iemands huid voelt en hoe geluid klinkt. Maar dat kan, want ik droom het voortdurend. (blz. 35)

Wat is er precies gebeurd op school? Waarom is Maja de enige overlevende? Wordt ze schuldig bevonden? Moet Maja nog jaren in de gevangenis blijven?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek was genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2019
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, lang, realistisch, traag
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Maja is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
in een gevangenis en rechtszaal in Zweden
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het interessant om het verhaal vanuit Maja te horen over de schietpartij op haar middelbare school
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
het verhaal is traag
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 15
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een antwoord