Michael Reefs – Het geheim van het Klavertjesplein (2e recensie)

boekomslag Michael Reefs - Het geheim van het Klavertjesplein

In Hartendal ligt een bijzonder plein, met een eigenaardig huis erop: het vervloekte Torenhuis. Er wordt gefluisterd dat de dikke muren moeten voorkomen dat een groot Kwaad zal ontsnappen. Zes zware sloten moeten de deur voorgoed gesloten houden. Sophie, Doortje, Jerry en Rick geloven niets van de verhalen die rondgaan en kunnen niet wachten om het Torenhuis binnen te gaan. In hun zoektocht naar de sleutels van de zes sloten komen ze achter de waarheid die de ouderen van het plein zo wanhopig proberen te verbergen. Dan begint het langzaam duidelijk te worden… Er huist wel degelijk iets heel gevaarlijks in het Torenhuis. Zullen de vrienden sterk genoeg zijn om het te verslaan? Of zijn ze al te laat en is het Klavertjesplein reddeloos verloren?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Er zijn een paar dingen over het Klavertjesplein in Hartendal die je moet weten. Zo is het geen simpel rond of vierkant plein, maar een plein dat de vorm heeft van een klavertjesblad, met vier blaadjes. Je zou het dus ook wel het Geluksplein kunnen noemen. Maar geluk is wel het laatste wat de bewoners hebben gehad.
Aan het uiteinde van ieder “blad” staan de huizen, die er al erg lang staan. Niemand verlaat ooit het Klavertjesplein. Als je er eenmaal woont, dan blijf je er ook de rest van je leven. Als er iemand doodgaat, wordt er tegelijkertijd een kind geboren. Zo blijft alles in de juiste verhouding.
Tussen alle gewone huizen staan ook nog eens zes speciale huizen, verspreid over het plein. Je komt er snel genoeg meer over te weten. Maar ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten: het zijn huizen met een geheim. En dat heeft alles te maken met de hoge toren die aan het uiteinde van een lange weg staat, de steel van het klavertjesblad: het Torenhuis, waar het Kwaad is opgesloten. De bewoners houden het geheim met een reden verborgen. Vijftig jaar geleden is er iets gebeurd dat het plein voorgoed heeft veranderd. Het Torenhuis werd toen gebouwd. Daar werd het Kwaad in gevangen gezet, in de hoop dat het nooit meer zou ontsnappen. Mocht dat wel ooit gebeuren, dan loopt het niet alleen slecht af met Hartendal, maar met de hele wereld. En daarom probeert iedereen wanhopig dit geheim verborgen te houden. Er wordt niet over gesproken, omdat iedereen vreest dat dat het Kwaad zal voeden. Ze gaan het Torenhuis uit de weg, verzinnen regels om iedereen veilig te houden van het Kwaad en vooral: ze zwijgen tegen iedereen die vragen over het Torenhuis stelt. (blz. 7)

Doortje, Jerry, Rick en Sophie wonen op het Klavertjesplein in Hartendal. Dit is een heel bijzondere plek om te wonen. Het Torenhuis bevat een geheim, en vooral Sophie wil hier heel graag meer over weten. Ze staat samen met haar vrienden op het plein als er vuur vanaf de berg komt. Het vuur komt op het Torenhuis af. De bewoners van het Klavertjesplein kijken vol angst toe. Zal de toren verbranden?

De kinderen rennen weg. Alleen Sophie blijft staan en kijkt toe hoe het vuur kronkelend langs haar heen trekt en dan over de bergen aan de andere kant omhoog kruipt. Het verdwijnt tussen de bomen, zonder ook maar een spoor achter te laten. Sophie loopt naar het Torenhuis. Dit is haar kans. Er is niemand die haar kan tegenhouden. Iedereen is naar het park gerend dat in het midden van het Klavertjesplein ligt.
Ze raakt de deur van het Torenhuis aan. Zes sloten. Een zware ketting verbindt ze met elkaar. Er zijn zes sleutels nodig om de toren te betreden en te achterhalen welk mysterie hier verborgen ligt.
Plotseling begint de deur te trillen en Sophie zet geschrokken een stap achteruit.
Dan hoort ze een zwakke stem. ‘Help.’
Sophie legt een hand op de deur. ‘Wie is daar?’
Er komt geen antwoord. De stem is weg. Hoe hard Sophie ook op het zware beukenhout klopt, hij laat zich niet meer horen. Heeft ze het zich verbeeld, of was er echt iemand die om hulp vroeg?
Ze plaatst haar mond zo dicht mogelijk bij de deur. ‘Ik kom je redden,’ fluistert ze.
Dan bonkt er iemand terug. Zo hard dat Sophie naar achteren springt.
Zodra het bonken stopt, stapt ze weer naar voren en trekt aan de sloten. Die laten niet los. Ook de deur zelf is met geen mogelijkheid open te krijgen; hij is veel te stevig afgesloten.
Sophie balt haar vuisten. ‘We zullen een manier vinden om binnen te komen.’ Ze heeft nog geen idee hoe ze dat moet doen, maar het zal lukken. Het geheim van die toren moet worden opgelost. (blz. 13)

De klokken beginnen te luiden en dat betekent dat iedereen naar huis moet en de ramen en deuren moet sluiten. Dat is veel vroeger dan op een normale dag. Als het donker is mogen de bewoners van het Klavertjesplein niet meer naar buiten, maar het is pas middag. Jerry is thuis met zijn moeder als hij opeens gebonk hoort op de voordeur. Zal hij de voordeur opendoen? Jerry kijkt op zijn telefoon in de app van de deurbel wie er voor de deur staat.

Als er eindelijk iets op zijn telefoon verschijnt hapt Jerry naar adem. Er staat een zwarte gedaante voor de deur. Het lijkt net een schaduw die door de wind is vervormd. Hij wappert alle kanten op en verandert telkens. Wat is dit?
Jerry maakt er vlug een paar screenshots van, zodat hij het later aan de anderen kan laten zien.
Terwijl de gedaante nog meer onherkenbare vormen aan- neemt, verschijnen er ook twee hoorns op het hoofd. Ze verdwijnen net zo snel als ze verschenen zijn, waardoor hij er geen screenshot van kan maken. Jerry meent zelfs vleugels te zien, maar ook die zijn een seconde later weer verdwenen.
Het lijkt wel alsof hij in een enge film is beland, waarin vreemde wezens de hoofdrol spelen. Wezens uit een andere wereld, die hiernaartoe zijn gekomen om de gedaante van andere mensen over te nemen en langzaam de macht te grijpen.
Hij rilt bij die gedachte. Wat voor een wezen kan dit zijn? En waarom is het helemaal zwart? Voor zover Jerry kan zien heeft het geen ogen of mond.
Dan verschijnen er twee grote handen. Daarmee bonkt het wezen keihard op de deur, die daardoor trilt.
Jerry slaat zijn hand voor zijn mond om niet te gillen. Hij rent terug naar boven en gaat weer op zijn bed zitten. (blz. 28)

Jerry belt zijn vrienden en laat de foto’s zien. Helaas blijkt daar niets meer op te zien te zijn. Wat is er aan de hand? De volgende dag gaan de kinderen verder op onderzoek uit. Ze willen de bewoners van de zes speciale huizen die rondom het Klavertjesplein staan vragen stellen. Zij zijn de oudste bewoners van het plein. Zij weten vast meer over het Kwaad in het Torenhuis. Ze gaan als eerste naar meneer Mucuna, die in een junglehuis woont.

De kinderen verzamelen zich om Mucuna heen.
‘Ik zal jullie een geheim verklappen,’ zegt hij. ‘Ergens op de bovenste verdieping van mijn huis vinden jullie één van de zes Mystiforasleutels, de sleutels die het Torenhuis kunnen openen. Ik heb de verdieping bewust afgesloten, om te verhinderen dat iemand de sleutel in handen zou krijgen. Ik weet ook niet of het veilig is die verdieping te betreden. Maar jullie…’
Jerry steekt zijn duim op. ‘We doen het. We gaan die sleutel halen.’
‘Zeker weten?’ Sophie fronst haar wenkbrauwen. ‘Het gaat allemaal zo snel ineens. Moeten we niet eerst een plan verzinnen?’
‘Welnee. Dit gaat ons lukken. Het is maar een huis, Sophietje. Wat kan er nou misgaan?’
Sophie haalt haar schouders op. ‘Nou… van alles eigenlijk. Stel dat het gevaarlijk is?’
Jerry legt een hand op haar schouder. ‘Die kans zit er wel in, maar jij wilde hiermee beginnen. Dus dan vind ik dat je ons nu niet in de steek kunt laten.’
‘Ho eens even.’ Sophie duwt Jerry’s hand weg. ‘Ik wist toch ook niet dat het meteen zo heftig zou worden? En dat we op zoek moesten gaan naar sleutels? Ik wilde gewoon antwoorden, meer niet.’
Mucuna kucht en meteen is alle aandacht weer op hem gericht. ‘Juist, Sophie. Antwoorden zal je zeker vinden. Ik kan natuurlijk niet voor jullie beslissen, maar zonder die sleutel komen jullie geen stap verder.’ (blz. 58)

Zal het de vrienden lukken om de sleutel te vinden? En kunnen ze de andere vijf sleutels ook vinden? Komen ze zo meer te weten over het mysterie van het Torenhuis?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van de schrijver
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door LukeSure. Ze laten een stukje uit het verhaal zien.

illustratie uit Michael Reefs - Het geheim van het Klavertjesplein

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De vrienden Doortje, Jerry, Rick en Sophie zijn de hoofdpersonen
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik ben vooral benieuwd naar het Klavertjesplein. Ik zou er willen rondlopen en met eigen ogen zien hoe de huizen en de toren eruit zien
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op het Klavertjesplein
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend, en soms griezelig avonturenverhaal vol geheimen en monsters
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek heeft twee omslagen. Er zit een los omslag om het boek heen, een stofomslag (foto 1) en daaronder zit een tweede omslag (foto 2). Ik vind het tweede omslag mooier en beter passen bij het spannende verhaal

stofomslag Michael Reefs - Het geheim van het Klavertjesplein
boekomslag Michael Reefs - Het geheim van het Klavertjesplein

Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van spannende, geheimzinnige en soms griezelige verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen