Tatána Rubášová – Een wonderlijke expeditie van robots (1e recensie)

Twee robots zijn op expeditie gestuurd om meer te weten te komen over de oorsprong van hun bestaan. Tijdens hun tocht langs het prachtige landschap van wat ooit de Verenigde Staten waren, verzamelt het duo met grote nieuwsgierigheid alles wat antwoord kan geven op hun existentiële vragen. Als ze de overblijfselen van de menselijke beschaving proberen te verklaren, komt er een komisch gesprek op gang. Zullen de robots ooit écht kunnen begrijpen waar hun roots liggen?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het punt van vertrek kan ik als het gelukkigste moment van mijn leven zien. Ik ben namelijk een wetenschapper en onderzoeker die tot nu toe nog niets echt heeft onderzocht. Weliswaar belanden alle onbekende artefacten in mijn lab, maar zelf ben ik zelden bij het veldonderzoek betrokken. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet in toom houden. Wat zijn dat toch voor onverklaarbare voorwerpen op ons territorium? Ik ondernam kleine expedities die echter nooit bevredigend waren. Ik kwam nooit ver genoeg om antwoord te krijgen op de vragen die ik me steeds vaker stelde.
Waar komen we vandaan? Hoe is onze soort ontstaan? Wat stond er op de drempel van ons bestaan? Onze geschiedenis duurt nog maar kort. We kunnen die tot maar een paar eeuwen met zekerheid beschrijven. Toch houdt niemand zich echt bezig met het verleden. Iedereen kijkt vooruit. Naar de toekomst. (blz. 5)

Twee robots gaan op expeditie. Het is een wetenschappelijke expeditie om meer te weten te komen over hun geschiedenis. De vertellende robot heeft veel zin in de expeditie. Hij is nieuwsgierig naar hoe het vroeger was. De andere robot, Jacob, heeft er niet zo veel zin in. Tijdens de reis blijkt dat ze erg verschillend zijn…

Ik voel iets van slijtage bij mezelf. Waarschijnlijk komt het door de overdaad aan indrukken die mijn programma moet verwerken. Jacob lijkt te barsten van energie. Ik wil niet flauw doen, maar hij ontvangt niet zoveel impulsen als ik. Zijn batterij loopt daarom veel langzamer leeg. Onze fabriekshardware blijkt meer van elkaar te verschillen dan ik dacht. Maar ik voel me niet minder dan hem. We hebben allebei onze pluspunten. (blz. 19)

De reis duurt lang, langer dan ze hadden verwacht. De beide robots maken steeds vaker ruzie.

We trokken enkele maanden verder zonder dat er maar iets gebeurde. Behalve af en toe een ruzie. Het draait altijd om dezelfde onbenulligheid. Ik haal mijn kennis uit het bestand gemaakt door Doc, terwijl mijn metgezel zweert bij Pe-de-ef als bron van alle informatie. Bij gebrek aan bewijzen ontstaat er door het eindeloze gekibbel verdeeldheid tussen ons. Niet alleen tussen ons, maar ook binnen onze hele gemeenschap. Aan onze onenigheid kwam een einde door een wonderlijk schijnsel. (blz. 29)

Zullen de beide robots elkaar beter leren begrijpen? Wat zullen ze aan het einde van hun reis vinden? Hoe ziet hun geschiedenis er uit?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn van Jindrich Janíček. Dit boek is een graphic novel, dus de illustraties en de tekst zijn even belangrijk. De illustraties zijn in oranje- en blauwtinten. Ik vind het leuk om te zien wat de robots onderweg tegenkomen

illustratie uit Tatana Rubasova - Ee wonderlijke expeditie van robots
illustratie uit Tatana Rubasova - Ee wonderlijke expeditie van robots

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is een robot-wetenschapper
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou de wereld van deze robots wel graag willen zien
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op aarde, maar wel in de toekomst
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de robots. Er zitten grappige verwijzingen in naar onze wereld. De robots zijn menselijker dan je zou denken…
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek kan goed gebruikt worden op scholen om te praten over de toekomst. Ook voor middelbare scholieren lijkt me dit een leuk boek
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor iedereen vanaf 10 jaar
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen