Interview met Simone Arts

Dinsdag 23 juni 2020

Simone Arts nam vandaag afscheid op de basisschool waar ze schoolschrijver was. Deze basisschool is vlakbij waar ik woon, dus dit was een mooie gelegenheid om af te spreken en Simone te interviewen. We hebben tijdens het interview buiten gezeten én voldoende afstand gehouden. Voor de foto hebben we een kort naast elkaar gestaan.

20200623 Simone Arts

Interview

Wat doe je behalve schrijven?

Ik ben schoolschrijver op een basisschool in Rotterdam. Via het instagramaccount van de school kan ik korte filmpjes uploaden. Verder maak ik werkbladen die ik naar de leerkracht mail en heb ik een stukje in de nieuwsbrief van school geschreven.

Ben je bezig met een boek?

Ja, er komt er een boek van mij uit in de serie ‘Het geheim van…’ bij uitgeverij Leopold, Het geheim van het dierenasiel. In het najaar komt er een verhalenboek over Sinterklaas uit bij uitgeverij Menuet, Straks als het donker is. Het is een verhalenboek voor bovenbouw en het gaat over het feest om Sinterklaas heen, zoals lootjes trekken. De verhalen gaan vooral over vriendschap. Dit boek zal na de Kinderboekenweek te koop zijn.

Voor welke leeftijd zijn jouw boeken?

De meeste boeken heb ik geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar ik heb een idee voor een 12+-boek opgestuurd naar een uitgeverij. Dat zou ik graag schrijven. Ik wil met mijn boeken zorgen voor taalsterke leerlingen en van leerlingen lezers maken. Dat wil ik ook als schoolschrijver.

Hoe lang doe je over het schrijven van een boek?

Het schrijven van de boeken over de Fashion Academy ging snel. Van tevoren heb ik het idee uitgedacht met de uitgever en de illustrator. Daarna schreef ik het boek in 3-4 maanden.

Voor mijn boek bij uitgeverij Eenvoudig Communiceren heb ik een samenvatting geschreven en een schema van het verhaal. We zijn met meerdere schrijvers boeken aan het schrijven voor een serie. De samenvatting laten we aan elkaar lezen en aan de uitgeverij. Het boek heb ik in 2 maanden geschreven.

Bij mijn andere boeken heb ik geen schema gemaakt, behalve als ik vast kwam te zitten tijdens het schrijven. Het maken van een schema zorgt er dan voor dat ik een overzicht van het verhaal krijg.

Hoe bereid je je voor op het schrijven van een boek?

Ik kijk veel op shutterstock (een website met foto’s) en funda (website om je huis te verkopen) om ideeën te krijgen voor mijn personages en huizen. Daarna laat ik personages brieven aan mij schrijven zodat ik weet wie ze zijn.

Welk personage uit je boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Ik zou het hoofdpersonage uit een nog niet gepubliceerd boek willen ontmoeten, maar daar kan ik verder niets over zeggen. Ik wil ook Cees uit Plan C ontmoeten, want ik wil weten hoe het met hem is. In het boek heeft hij een moeilijke jeugd omdat zijn moeder zwakbegaafd is.

Wat doe je als je gaat schrijven?

Ik heb een schrijfkamertje naast de keuken. De afgelopen tijd was dat best lastig nu mijn gezin ook thuis was. Dat maakte het lastiger om te schrijven. Ik heb de bieb gemist, want daar schrijf ik het best. Tijdens het schrijven heb ik geen muziek aan, want dat leidt me af.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, heel erg. Mijn eerste boek was Bas loopt weg. In de eerste klas hing er een poster met kolommen voor elk kind met daarin de boeken die gelezen waren. Ik lag voor op de rest van de klas en wilde dat graag zo houden. Ik las veel. Ik vind lezen leuk omdat je tijdens het lezen iets mee maakt. In groep 4 was ik dol op Madieke van het rode huis. Dit boek heeft het hele schooljaar in mijn laatje gelezen. Ik wilde het zelfs voor mijn verjaardag hebben. Maar het boek was in herdruk en ik kreeg toen Ronja de roversdochter.

Lees je boeken van andere jeugdboekenschrijvers?

Ja, ik hou van de boeken van Erna Sassen, Anna Woltz en Simon van der Geest. Ik lees nu ‘Een indiaan als jij en ik’ van Erna Sassen.

Over Simone Arts

boeken op Ikvindlezenleuk | website