boekomslag Bianca Nederlof - Het raadsel rond het rode huis

Bren droomt van avontuur. Daarom reist hij naar hotel Het Rode Huis in het Zwarte Woud. Zijn oom Waldo heeft namelijk een mysterieus document vol magische symbolen gevonden, en de sleutel tot die geheime code zou verstopt zijn in een van de kamers. Maar eenmaal in het vreemde hotel blijkt dat er veel meer aan de hand te zijn. Magische poorten, vampiers en een eeuwenoude vloek: het avontuur komt opeens wel heel erg dichtbij!

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het eerste merkwaardige van die woensdagmiddag gebeurde om kwart voor één. Of, nou ja, het gebeurde niet. Het was er.
Half op de stoep voor Brens huis stond een gedeukte witte camper vol roestplekken en met een buitenlands nummerbord. Aan de achterkant waren de ramen afgeplakt met breed zwart plakband.
Bren zette de Spaanse les op zijn iPod stop en haalde de oordopjes uit zijn oren. De afgelopen maanden had hij de hele cursus Engels voor beginners en die voor gevorderden gevolgd, en nu was hij begonnen aan Spaans. Met een Duitse vader en een Franstalige moeder uit België was zijn gevoel voor taal hem zogezegd met de paplepel ingegoten. Niet dat hij er iets aan zou hebben. Hij was nooit verder gekomen dan Nederland, Duitsland en België, waar zijn ouders en hij dan altijd bij familie logeerden. (blz. 5)

Bren komt thuis uit school en ziet een vreemde auto staan. Het blijkt de camper van oom Waldo te zijn. Oom Waldo neemt Bren mee voor een uitstapje naar Amsterdam. Oom Waldo laat hem een bijzonder en oud boek zien dat in zijn camper ligt.

Het boek had een zwartleren omslag. De hoeken waren gerafeld, alsof er een rat aan had geknabbeld. Op de voorkant stond in gouden letters iets geschreven. Tenminste, Bren nam aan dat het letters waren. Het waren geen letters zoals hij ze kende.
‘Wat voor taal is dat?’ vroeg hij.
‘Het is Roemeens,’ zei Waldo. ‘Geschreven in cyrillisch schrift. Maar het gaat hierom.’ Hij sloeg het boek open en pakte er een vergeeld papier met gescheurde randen uit. Er stonden vreemde tekens op.
Voorzichtig voelde Bren aan het papier. Het was ruw en broos, alsof het elk moment uit elkaar kon vallen. Op het eerste gezicht zag het er onbelangrijk uit. Een vodje, dat je in de papierbak zou gooien. Maar zodra Bren het vastpakte, begonnen zijn vingertoppen te tintelen. Dat gevoel trok nu door zijn hele lichaam, tot zijn tenen begonnen te wiebelen. (blz. 12)

Oom Waldo denkt dat er een code op dit papier staat. En dat het een soort schatkaart is. Ze gaan naar Amsterdam om het te laten onderzoeken door een professor. En een paar dagen later mag Bren mee op reis met Waldo. Ze gaan naar een hotel in het Zwarte Woud in Duitsland. Daar in de buurt heeft Waldo het bijzondere boek gekocht. Om de code te kunnen ontcijferen hebben ze een ander boek nodig en Waldo denkt dat dit boek in hotel het Rode Huis te vinden is, bij een vroegere vriendin van hem (Grazia).

Zijn armen waren zwaar. Zijn benen waren zwaarder. Zijn hoofd was het zwaarst. Het was net of hij nog half sliep. Wat was zijn matras zacht. En wat rook het dekbed raar.
Met een schok kwam de herinnering aan de vorige dag binnen en Bren hees zich overeind. Heel even dacht hij dat hij alles had gedroomd, maar hij was hier echt. In het hotel in het Zwarte Woud. Waldo’s bed was leeg. Hoe laat zou het zijn? De zware koraalrode gordijnen hielden het zonlicht tegen.
Bren liet zich uit bed glijden en liep onvast naar het raam. Hij voelde zich alsof hij amper geslapen had. Toch was hij de hele nacht onder zeil geweest. Met een ruk schoof hij de gordijnen opzij. Het zonlicht kwam stralend naar binnen en Bren kneep zijn ogen dicht. Nadat hij aan het licht gewend was, keek hij uit een groene zee van sparren. Bren wreef over de binnenkant van zijn arm. Het prikte daar een beetje en er zat een klein rood vlekje. (blz. 40)

Bren snapt niet waarom hij zo moe is. Hij herinnert zich ook weer dat hij gisteravond, toen ze in het hotel aankwamen, ook opeens doodmoe was. Maar dat komt vast van de lange autoreis. Vandaag gaan Waldo en Bren eerst de omgeving verkennen.

Bren en Waldo gingen op het gras zitten om wat te drinken terwijl ze genoten van van het indrukwekkende uitzicht.
‘Ah, betoverend mooi!’ verzuchtte Waldo. ‘Het meer met Braundorf erachter.’
Bren was het met hem eens. Het dorpje zag er bijzonder uit, zo tussen de bossen aan de andere kant van het meer. ‘Nou,’ zei hij, ‘waarom moesten we hierheen komen?’ Langzamerhand vond hij dat Waldo hem weleens wat meer mocht vertellen. Bren wist zeker dat hij van alles voor hem achterhield.
Waldo staarde over het meer. ‘Ik ben hier eerder geweest.’
‘Oké.’ Dat was geen antwoord op zijn vraag, dus Bren probeerde het over een andere boeg te gooien. ‘Heeft Grazia het Roemeense boek?’
‘Klopt,’ zei Waldo meteen. ‘De laatste keer dat ik het zag, lag het op haar kantoor. Op een plank boven haar bureau. Daar ligt het nu niet meer. We moeten een manier bedenken om ongezien haar kantoor te kunnen doorzoeken.’ (blz. 49)

Zullen Waldo en Bren het boek van Grazia vinden? Kunnen ze hiermee de code ontcijferen? Waarom wil Waldo de code eigenlijk ontcijferen?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
recensieboek gekregen van uitgeverij Clavis
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Conz en ze laten stukjes uit het verhaal zien.

illustratie uit Bianca Nederlof - Het raadsel rond het Rode Huis

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Bren
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou oom Waldo willen ontmoeten, want daar ben ik nieuwsgierig naar geworden
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in een hotel in Duitsland
Wat vind je leuk aan dit boek?
Het is een spannend en geheimzinnig verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van een spannend en geheimzinnig boek
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen