Arend van Dam – De diamant van Banjarmasin (1e recensie)

boekomslag Arend van Dam - De diamant van Banjarmasin

Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’ In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Denk jij dat het oorlog wordt?’ vroeg Atie met zijn mond vol koekkruimels.
‘Vast niet,’ zei ik.
Van de koekjes van Aties vader waren de spritsen het lekkerst. Dat ze kapot waren, maakte niet uit. Ik stak mijn hand dan ook diep in de zak met koekkruimels om voorbij de janhagel op zoek te gaan naar de brokken spritskoek.
‘Je vader is de beste bakker van heel Maassluis,’ zei ik.
‘Bakker Eijsberg is mijn vader niet,’ zei Atie. ‘Mijn vader is dood.’
Ik keek geschrokken naar mijn vriend. Plotseling was hij veranderd in een vriend met een verhaal.
‘Dus hij is je stiefvader?’ veronderstelde ik.
Atie knikte en nam de zak van mij over.
Het liefst zou ik mijn vriend nu willen vertellen dat ik ook een wees was, net als hij. Maar dat ging moeilijk, met mijn springlevende vader naast mij aan het stuur van de vrachtwagen, een splinternieuwe gele DAF.
later, als ik groot was, zou ik dat stuur van hem overnemen. Dan reed ik als een ontdekkingsreiziger van haven naar haven en van fabriek naar fabriek. Ver weg van de Zure Vischsteeg, waar ik had leren lopen. Ver weg van het Wijde Slop, waar ik had leren fietsen.
‘Pa!’ riep ik. Ik moest hard praten om boven het lawaai van de motor uit te komen. ‘Waar komen wij eigenlijk vandaan?’

In het eerste verhaal komt Arend van Dam zelf aan het woord. Samen met zijn vriendje rijdt hij met zijn vader mee in de vrachtwagen. Hij vraagt zich af waar ze vandaan komen. In de volgende verhalen duikt Arend steeds verder de geschiedenis in. Waar komen wij vandaan? Wat is onze geschiedenis?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt van het begin van het boek. Klik op het plaatje hieronder om dit voorleesfragment te beluisteren op YouTube. Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van CPNB om een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, interessant, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Anne Stalinski. Ze laten voorwerpen uit de verschillende verhalen zien

illustratie uit Arend van Dam - De diamant van Banjarmasin

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het zijn meerdere verhalen die allemaal in onze geschiedenis spelen
Wie is de hoofdpersoon?
elk verhaal heeft een eigen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
De verhalen spelen zich op meerdere plekken af
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat je met deze verhalen een reis terug in de tijd maakt
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
De verhaaltjes zijn erg kort. Ik hou meer van lange verhalen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het Kinderboekenweekgeschenk van 2020
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 8 jaar die houdt van geschiedenis en meer wil weten hoe mensen vroeger leefden
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet