boekomslag Tiny Fisscher - Oliver Twist

Stel je voor dat je in een armenhuis geboren wordt, dat je moeder vlak na je geboorte sterft, en je helemaal niets en niemand meer hebt. Precies dit overkomt Oliver Twist, een van de bekendste boekpersonages van Charles Dickens. Dickens schreef het boek vooral als protest tegen de sociale misstanden in de vroeg-victoriaanse samenleving, waarin kinderarbeid in de zogenaamde werkhuizen niet ongewoon was, en straatkinderen werden geronseld door dievenbendes.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Oliver werd in een werkhuis geboren. Zijn moeder was die nacht in de stromende regen op straat gevonden, uitgeput en op kapotte schoenen. Niemand wist waar de jonge vrouw vandaan kwam of hoe ze heette, maar haar dikke buik maakte duidelijk dat ze op het punt stond een baby te krijgen. Ze werd snel naar een nabijgelegen werkhuis gebracht. Daar werd ze opgevangen door Sally Thingummy, een oude verpleegster die daar woonde.
Er werd een dokter opgetrommeld en even later kwam Oliver ter wereld. Bij het geluid van de jammerende baby richtte de nog half verdoofde jonge moeder zich met moeite op. Ze strekte haar armen uit naar haar zoontje en wist met haar koude lippen nog net een kus op zijn hoofdje te drukken. Toen greep ze zich met haar laatste krachten aan het schort van de oude verpleegster vast.
‘Als mijn kind blijft leven,’ fluisterde ze, ‘kunnen jullie hem hiermee…’ Ze gebaarde naar een verborgen zakje aan de binnenkant van haar smoezelige, tot op de draad versleten jurk.
Haar stem werd bijna onverstaanbaar. Ze murmelde wat en zei ten slotte: ‘… hij moet weten wie zijn moeder was, en dat hij uit liefde is geboren. Dit goud kan hem…’
Haar stem stierf weg en ze viel terug in de kussens, waarna ze overleed. (blz. 11)

Dit verhaal speelt zich af rond 1830 in Engeland. Veel mensen leven in armoede. Oliver groeit op in een weeshuis. Als hij tien jaar is komt hij in een werkhuis. Oliver denkt dat zijn leven beter zal worden, maar helaas…

De kinderen van het werkhuis werden elke dag op hun kop gezeten door een binnenvader en een binnenmoeder. Ze hoorden niet bij elkaar – ze leken zelfs een hekel aan elkaar te hebben – en ze woonden in aparte kamers naast het werkhuis. Waarom ze evengoed vader en moeder werden genoemd, snapte Oliver niet. Er kwam nooit één aardig woord over hun lippen, en de kinderen hoefden maar íéts fout te doen, of ze kregen een pak slaag. Oliver was voor de binnenmoeder, mevrouw Corney, net zo bang als voor de binnenvader. Mevrouw Corney schold de kinderen vaak uit, en als ze in een kwaaie bui was, zorgde zij er hoogstpersoonlijk voor dat de kinderen nóg minder pap kregen dan anders. (blz. 27)

Op een dag besluit Oliver weg te lopen. Hij wil naar Londen, want dat is een grote stad en daar kan hij zich vast verstoppen voor de mensen die hem kennen. Maar het is een lange voettocht. Na dagen lopen komt Oliver in Londen. Hij kent hier niemand, maar hij komt een paar jongens tegen die hem mee naar hun huis nemen. Deze jongens zijn dieven en wonen bij hun baas Fagin. Ze laten Oliver zien hoe ze dat doen.

Even later was Oliver getuige van het wonderlijkste toneelstukje dat hij ooit had gezien.
Fagin verkleedde zich als oude heer en stopte een tabaksdoos in zijn ene zak en een portefeuille in zijn andere. Daarna liet hij een zakhorloge in de borstzak van zijn colbert glijden, prikte een nep-diamanten speld op, knoopte zijn jas stevig dicht en stopte tot slot een brillenkoker en een zakdoek in zijn jaszakken. Tot slot pakte hij een wandelstok en begon door de kamer te drentelen zoals je oude heertjes overdag in de stad zag doen. Dan bleef hij zogenaamd voor een winkelruit staan, dan weer keek hij angstvallig om zich heen en voelde in zijn zakken om te controleren of alles er nog in zat. Hij deed dat zo grappig en levensecht, dat zelfs Oliver erom moest lachen. Intussen volgden Jack en Charley Fagin op de voet, en telkens als die zich omdraaide, sprongen ze behendig een andere kant op, zodat hij ze niet zag. Maar ineens trapte Jack hem zogenaamd per ongeluk op Fagins schoen, terwijl Charley zogenaamd per ongeluk tegen hem opbotste. Precies op dat moment ontfutselden ze hem vliegensvlug zijn brillenkoker, horloge, portefeuille, speld én zakdoek.
Fagin begon dan luidkeels te roepen dat hij bestolen was, en even later begon het spel opnieuw.
Oliver was zo in de ban van de toneelstukjes dat hij de droevige en beroerde jaren die hij achter de rug had, heel eventjes vergat. (blz. 87)

Wordt Oliver ook een dief? Of vindt hij een beter leven?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij Volt
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Annette Fienieg en ze laten mensen uit het verhaal zien

illustratie uit Tiny Fisscher - Oliver Twist

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Oliver
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Londen
Wat vind je leuk aan dit boek?
Ik vind het leuk dat deze klassieker opnieuw verteld is voor kinderen
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het zielig dat Oliver zo arm opgroeit
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf 10 jaar die houdt van een, soms zielig, verhaal over vroeger
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet