logo IBBY Nederland

IBBY vriendenmiddag 2020

In een normaal jaar ga ik in november naar het Gemeentemuseum in Den Haag voor de IBBY vriendenmiddag. IBBY is de afkorting van International Board on Books for Young people, een organisatie die zich sinds 1953 bezig houdt met kinder- en jeugdliteratuur. Boeken spelen een belangrijke rol in de opvoeding en het zijn effectieve middelen om humaniteit, tolerantie en internationaal begrip te bevorderen. IBBY is in 65 landen vertegenwoordigt, waaronder Nederland.

Dit jaar was de IBBY vriendenmiddag digitaal voor iedereen te bezoeken, en terug te kijken via onderstaand filmpje.

De middag werd geopend door voorzitter Helma van Lierop. Zij is hoogleraar jeugdliteratuur aan de universiteit van Tilburg.

De eerste spreker van de middag was Marit Törnqvist. Zij vertelde over de kracht van verhalen en prentenboeken. En over haar werk voor het project Read with me in Iran. Hierbij maken kinderen kennis met verhalen en prentenboeken en leren ze om over boeken na te denken. Het gaat hierbij om kinderen die niet op een andere manier met boeken in aanraking komen.

20201113 ibby vriendenmiddag
Marit Törnqvist

Daarna wordt de Miep Diekman thesisprijs uitgereikt. Dit is een prijs voor de beste scriptie op het gebied van jeugdliteratuur. Er waren 5 scripties aangemeld en deze prijs werd gewonnen door Loes Reichenfeld voor haar scriptie ‘Kijk Wijzer naar prentenboeken’. De scriptie is hier te lezen.

20201113 ibby vriendenmiddag
Loes Reichenfeld

Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel vertelt waarom diversiteit en inclusiviteit zo belangrijk is in jeugdliteratuur. Ze vertelt ook over haar eigen ervaringen om kinderen aan het lezen te krijgen.

20201113 ibby vriendenmiddag
Manon Sikkel

Daarna is het tijd voor de uitreiking van de tweejaarlijkse Jenny Smelik-IBBY prijs. Meer informatie over deze prijs en de genomineerde boeken vind je hier.

De jury geeft een eervolle vermelding aan…

En de winnaar van de Jenny Smelik-IBBY prijs is…

Aan het einde van de bijeenkomst werd afscheid genomen van twee bestuursleden van IBBY Nederland: Helma van Lierop en Janneke van Wijk. Zij worden vanaf 1 januari opgevolgd door respectievelijk Martine Letterie en Marit van der Veer.