Johan Vandevelde – Jaspers vlinders (1e recensie)

Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, nieuwe gevoelens. Jaspers eerste dag op de middelbare school verloopt behoorlijk turbulent. Maar zijn wereld komt echter compleet ondersteboven te staan wanneer hij vreemde kriebels voelt voor Roderik, die knappe rebelse jongen uit zijn klas. Wat hij ook probeert, Jasper kan niet negeren dat hij verliefd is. Verliefd op een jongen... Een liefde die bovendien wederzijds blijkt te zijn, maar die niet door iedereen geaccepteerd wordt. Jasper en Roderik zullen moeten vechten om van elkaar te mogen houden.

Boekinformatie
Schrijver: Johan Vandevelde
Titel: Jaspers vlinders
Uitgeverij: Abimo
Jaartal: 2006
Bladzijden: 254
ISBN: 9789462341753
Genre: zonder genre
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
mooi, ontroerend, realistisch, romantisch, zielig, precies lang genoeg
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Dit boek heeft geen illustraties
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Jasper is 12 en gaat na de zomervakantie naar het Sint-Franciscuscollege – “De Grote School”. Al bij de eerste dag op school heeft hij een groepje vrienden, maar ook al twee vijanden. En er is Roderik: een grote bek die een jaar ouder is dan Jasper.
Wie is de hoofdpersoon?
Jasper
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Als dit boek een film zou zijn, dan wil ik met graagte figurant zijn, misschien in de klas.
Waar speelt het verhaal zich af?
In het gezin van Jasper, bestaande uit verder nog mama, papa en zus Lise, die 19 is.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dit boek zit perfect in elkaar: We leren Jasper kennen en we merken op dat het een jongen is met karakter, een eerlijk iemand. Zijn “vijanden”, die hij al van bij de eerste dag op school heeft, omdat hij het heeft gedurfd om zijn mond open te trekken tegenover hen – Sam Bultheel en Steve Willems, twee vijftienjarigen die al voor de derde keer in het tweede zitten – zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, en behalve dat de halve school bang voor hen is (en je zou voor minder) komen zij niet als personage aan bod. Wel roken ze wiet in de toiletten, en dat komt later in het boek nog aan bod wanneer Jasper en Roderik samenkomen. Patrick Messelis “Messy” zal wanneer uitkomt dat hij de diefstal in Jaspers schoenen wilde schuiven, deel gaan uitmaken van het “vriendengroepje Willems en Bultheel”.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Hier en daar komt “Jaspers Vlinders” misschien wat belerend over, (wanneer Jasper zijn zus vraagt om niet aan hun ouders te vertellen dat hij homo is, is haar antwoord en mimiek “Ze gaf hem een bestraffende blik: ‘dat zul je zelf wel doen als je er klaar voor bent’”) maar je merkt toch vooral dat er helemaal niks mis is met iemand die homo, lesbisch of bi is. Ook de leraar biologie krijgt een belerend trekje mee: Jasper (en met hem de hele klas, wanneer Frank Deweerdt voor het eerst lesgeeft aan zijn klas, en er “goore nigt” op het bord gekalkt staat) komt te weten dat hij homo is, en vraagt hem om raad. Maar Deweerdt kan hem geen antwoord geven op de vraag of Jasper homo is of niet: “dat moet je zelf doen”. Al is het voor zoekende jongeren volkomen normaal dat ze zich dit afvragen bij iemand die ze vertrouwen, blijkt uit het boek. Dat Frank Deweerdt samenwoont met Paul is hier niet vreemd aan. Hij is het ook die Jasper een informatieboekje rond holebiseksualiteit meegeeft.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek blijft ook jaren na zijn verschijning eentje waarvan je wakker ligt, of waarvan je nog dagen nadien loopt te glimlachen.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit boek is 1. gewoon een prachtig boek en 2. leuk als je je onzeker voelt over op wie je verliefd wordt, omdat het je een inkijk geeft hoe dit positief kan uitdraaien.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen